Treceți la conținutul principal

Recomandari CSSPP conform legislației în vigoare

Activitățile de marketing ale administratorilor anterioare datei de 17 septembrie 2007 contravin legii, ele fiind interzise prin Norma nr.18/2007. În aceste condiții, orice acord, aderare prealabila sau semnare a unei înțelegeri, anterioare datei de 17 septembrie 2007, nu este valabil și nu reprezintă un act de aderare legal.

Informații: pensiipentrutoti@gmail.com.

Recomandările CSSPP privind alegerea fondului de pensii administrate privat, pentru beneficiarii eligilibi (persoane cu vârsta până în 45 de ani):

- Consultarea ofertelor a cât mai multor administratori autorizați de către CSSPP, în cazul în care nu se pot consulta efectiv toate ofertele.

- Verificare dacă agenții de marketing sunt avizați de către CSSPP, respectiv verificare numere agenți în Registrul de pe site-ul CSSPP.

- Verificare act de aderare și elementele de siguranță ale acestuia, respectiv seria și numărul unic alocat de către CSSPP, datele de contact ale administratorului.

- Verificare autorizare administrator, a prospectului schemei de pensii și a fondului de pensii administrat privat, respectiv numerele și data deciziilor de autorizare emise de către CSSPP, trecute pe actul de aderare. Orice verificare a tuturor entităților autorizate în sistemul pensiilor private se poate face consultând rubrica Registru de pe site-ul CSSPP.

- Citirea cu atenție a prospectelor schemelor de pensii prezentate de către fiecare agent de marketing, pentru fiecare fond de pensii, și adresarea cât mai multor întrebări despre toate aspectele neclare.

- La alegerea unui fond de pensii administrat privat, trebuie să ții cont de elemente precum: comisioanele de administrare percepute de administrator, politica de investiții, respectiv care sunt instrumentele financiare și procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare și raportare către participant și, nu în ultimul rând, experiența administratorului. Toate aceste elemente se regăsesc în prospectul schemei de pensii pe care agentul de marketing este obligat sa îl prezinte participantului înaintea semnării actului de aderare.

- Atenție la semnarea actului individual de aderare, care este un contract scris încheiat cu administratorul fondului ales și care trebuie semnat și de administrator și de agentul de marketing. Semnătura reprezintă acordul la contractul de societate civilă prin care este constituit acel fond și la prospectul schemei de pensii private, precum și faptul că a fost acceptat conținutul acestora.

- Actul individual de aderare se redactează în 2 (două) exemplare, se semnează în original. Un exemplar se păstrează de către administrator și unul de către persoana care a aderat la acel fond. Se va solicita o copie a actului lor de identitate, cu semnatura olografă a viitorului participant.

- Semnarea unui singur act individual de aderare. Dacă o persoană a semnat mai multe acte de aderare, la finalizarea procesului de aderare inițial, va fi înscrisă în Registrul participanților ca “invalidat” și va fi repartizată aleatoriu de către CNPAS.

Interdicțiile în procesul de aderare la fondurile de pensii:
- Delegarea, împuternicirea sau reprezentarea participantului în relația cu agentul de marketing sunt interzise.
- Desfășurarea activităților de marketing și/sau utilizarea denumirii de agent de marketing al fondului de pensii de către oricare persoană fizică sau juridică care nu este avizată sau autorizată de către CSSPP sunt interzise.

Administratorului, agenților de marketing și persoanelor afiliate acestora le este interzis:
să transmită informații false, înșelătoare sau care pot crea o impresie falsă despre fondul de pensii și administratorul acestuia; să facă afirmații sau previziuni despre evoluția unui fond de pensii, altfel decât în forma și modul prevăzute în normele CSSPP; să ofere beneficii colaterale în scopul de a convinge o persoană să adere la un fond de pensii sau să rămână participant la acesta, să acorde foloase pentru facilitarea aderării potențialilor participanți.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Asigurarea echipamentelor și tehnologia 5G

Ce înseamnă 5G și cum îți asiguri echipamentele electronice cu noua tehnologie? 5G este denumirea pentru generația a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, cu viteze de transmitere de date foarte mari, latență mică, cu posibilitatea de a conecta mai multe obiecte - internetul obiectelor ( Internet of Things ), cu utilizare eficientă în realitatea augmentată - asistență remote, la distanță, între diferiți profesioniști inclusiv în medicină, furnizarea de utilități, în dezvoltarea caselor inteligente, transporturilor, orașelor inteligente. Echipamentele și tehnologiile mobile au evoluat: de la tehnologia 1G a primelor telefoane mobile, de la jumătatea anilor ʼ80, care permitea apeluri vocale la distanță prin intermediul terminalelor fără fir, cu semnal radio analogic; la tehnologia 2G, de  la începutul anilor  ʼ90, care permitea apeluri vocale precum și transmiterea de mesaje texte scurte (SMS), roaming național sau apeluri în așteptare, cu semnal radio digital și stand

Avocații și asigurarea de răspundere civilă profesională

Asigurarea de răspundere civilă profesională a avocaților este contractul dintre persoanele care desfășoară profesia de avocat și societatea de asigurări prin care se acordă despăgubiri ca urmare a unor erori profesionale. Persoanele care achiziționează aceste tipuri de asigurări pot fi persoane fizice sau persoane juridice sub anumite forme de organizare. Profesia de avocat se poate desfășura în următoarele forme, conform legislației în vigoare: avocat persoană fizică, definitiv sau stagiar, colaborator sau salarizat in interiorul profesiei; cabinete individuale; societăți civile profesionale; cabinete grupate; cabinete asociate; societăți profesionale cu răspundere limitată. Aceste forme sunt valabile la momentul scrierii articolului. Pentru detalii legate de forma de desfășurare a activității, apelează la autoritățile competente și/sau consultanți din mediul privat pentru a-ți alege forma care se potrivește cel mai bine pentru tine și profesia ta de avocat. Indiferent de forma ale

Granturi pentru retehnologizare. Asigurări

Asigurarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, echipamentelor IT&C, în legătură cu granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din (conform Anexei Nr.3 din Ordonanța de urgență 113/2022 referitoare și la Măsura POC 4.1.1 Bis în care sunt specificate toate codurile CAEN aferente): 10 Industria alimentară (secțiunea C)  16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite 2 Fabricare produselor din cauciuc și mase plastice 23. Fabricarea altor produse din minerale nemetalice  25. Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații  27. Fabricarea echipamentelor electrice  28. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.n.  41. Construcții de clădiri 42. Lucrări de geniu civil  43. Lucrări speciale de construcții Măsura POC 4.1.1 Bis este reglementată prin Ordonanța de urgență 113/2022 care prevede