Treceți la conținutul principal

Documente transcriere sau înmatriculare autoturism second hand ori nou. Inclusiv asigurare RCA

Actualizare 06.10.2023
Transcrierea unui autovehicul în România înseamnă că mașina este deja înmatriculată în România și are Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) obținută la Registrul Auto Român (R.A.R.).  

Înmatricularea unui autoturism pentru prima dată în România presupune obținerea cărții de identitate a vehiculului (CIV), înregistrarea mașinii la Primărie, obținerea certificatului de înmatriculare și numerele pentru mașina ta. Vezi mai jos pașii de urmat. 

inmatriculare auto

Cum se înmatriculează în România un autovehicul înmatriculat în străinătate?

Înmatricularea în România a unei mașini înmatriculate în străinătate:
  1. Primul pas este să te programezi online Programări R.A.R. (rarom.ro) pentru inspecția mașinii la R.A.R.  Trebuie să mergi cu mașina care urmează să fie înmatriculată în România și documentele mașinii din țara de proveniență. Taxele diferă în funcție de autoturism (de exemplu, pentru autoturisme din Uniunea Europeană cu greutate sub 3,5 tone, prețul este de aproximativ 590 Ron. Prețurile pot suferi modificări în timp, de aceea verifică la stația RAR. Aici primești CIV-ul, Certificatul de Autenticitate și alte documente de inspecție a autovehiculului
  2. Al doilea pas este să înregistrezi autoturismul la Primăria localității în care ai domiciliul, rezidența sau sediul social pentru firme. În Cluj-Napoca Registratura • Cluj-Napoca (e-primariaclujnapoca.ro) se poate face și online. Vei plăti impozit în funcție de taxele locale pentru acel an fiscal.
  3. Al treilea pas este să te programezi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor DRPCIV. La prima înmatriculare în România a unei mașini, în Cluj, te poți programa online aici Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (drpciv.ro) . Plătești plăcuțele de înmatriculare. Aici se eliberează Certificatul de Înmatriculare al mașinii și numerele de înmatriculare (plăcuțele auto) 

Acte necesare în acest demers:

  • documentele autoturismului din străinătate
  • documentul de dobândire (contract de vânzare-cumpărare, etc.; în anumite cazuri, declarație notarială)
  • documentul tău de identitate (carte de identitate C.I., certificat de înregistrare pentru cetățeni străini cu rezidența în România, copie CUI firmă, etc.)
  • asigurare RCA, de răspundere civilă auto, OBLIGATORIU
  • nu uita de taxele aferente la fiecare pas menționat anterior
În funcție de fiecare caz particular, se pot cere și alte documente. 

Procedura de înmatriculare a unui autoturism în Romania durează aproximativ 10 - 35 de zile. Depinde de programarea la RAR și la DRPCIV. La Primărie, de obicei rezolvi destul de repede, în câteva zile.

Contactează-ne la consultantasigurari@consultant.com sau Contact pentru asigurări (plusprofit.blogspot.com) pentru o cotație a asigurării obligatorii RCA. Dacă autovehiculul se încadrează în norme, poți încheia și o asigurare facultativa CASCO. 

......................................................

Documentele necesare pentru transcrierea unui autoturism cumpărat de la un alt proprietar, pe lângă asigurarea RCA, sunt enumerate în această postare. De asemenea, suplimentar asigurării RCA, poți încheia asigurarea facultativă CASCODosarul cu documente pentru transcrierea vehiculului trebuie să cuprindă:
  • Contract de vânzare – cumpărare;
  • Cartea de identitate a vehiculului;
  • Certificatul de înmatriculare al vehiculului deținut de proprietarul anterior; vei un primi un certificat nou de la Serviciul de Înmatriculări auto;
  • Certificat de autenticitate de la RAR;
  • Cererea de înmatriculare;
  • Dovada plății timbrului de mediu sau a taxei de poluare de la ANAF;
  • Dovada faptului că nu a fost recuperată contravaloarea taxei de mediu plătita anterior pentru respectivul vehicul;
  • Asigurare RCA valabilă, emisă pe noul proprietar;
  • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare auto, online pe site-ul DRPCIV; plata se poate efectua la CEC sau la Oficiul Poștal;
  • Dovada plății contravalorii numerelor de înmatriculare, online pe site-ul DRPCIV;
  • Dovada înscrierii vehiculului la Administrația Fiscală locală pe numele noului proprietar;
  • Carte de identitate a noului proprietar, în original și copie.
Aceste documente sunt necesare pentru noii proprietari persoane fizice. În cazul persoanelor juridice, este necesar și copie CUI / CIF. Dosarul complet se depune la Serviciul de Înmatriculari auto DRPCIV.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.

Postări populare de pe acest blog

Asigurarea echipamentelor și tehnologia 5G

Ce înseamnă 5G și cum îți asiguri echipamentele electronice cu noua tehnologie? 5G este denumirea pentru generația a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, cu viteze de transmitere de date foarte mari, latență mică, cu posibilitatea de a conecta mai multe obiecte - internetul obiectelor ( Internet of Things ), cu utilizare eficientă în realitatea augmentată - asistență remote, la distanță, între diferiți profesioniști inclusiv în medicină, furnizarea de utilități, în dezvoltarea caselor inteligente, transporturilor, orașelor inteligente. Echipamentele și tehnologiile mobile au evoluat: de la tehnologia 1G a primelor telefoane mobile, de la jumătatea anilor ʼ80, care permitea apeluri vocale la distanță prin intermediul terminalelor fără fir, cu semnal radio analogic; la tehnologia 2G, de  la începutul anilor  ʼ90, care permitea apeluri vocale precum și transmiterea de mesaje texte scurte (SMS), roaming național sau apeluri în așteptare, cu semnal radio digital și stand

Avocații și asigurarea de răspundere civilă profesională

Asigurarea de răspundere civilă profesională a avocaților este contractul dintre persoanele care desfășoară profesia de avocat și societatea de asigurări prin care se acordă despăgubiri ca urmare a unor erori profesionale. Persoanele care achiziționează aceste tipuri de asigurări pot fi persoane fizice sau persoane juridice sub anumite forme de organizare. Profesia de avocat se poate desfășura în următoarele forme, conform legislației în vigoare: avocat persoană fizică, definitiv sau stagiar, colaborator sau salarizat in interiorul profesiei; cabinete individuale; societăți civile profesionale; cabinete grupate; cabinete asociate; societăți profesionale cu răspundere limitată. Aceste forme sunt valabile la momentul scrierii articolului. Pentru detalii legate de forma de desfășurare a activității, apelează la autoritățile competente și/sau consultanți din mediul privat pentru a-ți alege forma care se potrivește cel mai bine pentru tine și profesia ta de avocat. Indiferent de forma ale

Granturi pentru retehnologizare. Asigurări

Asigurarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, echipamentelor IT&C, în legătură cu granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din (conform Anexei Nr.3 din Ordonanța de urgență 113/2022 referitoare și la Măsura POC 4.1.1 Bis în care sunt specificate toate codurile CAEN aferente): 10 Industria alimentară (secțiunea C)  16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite 2 Fabricare produselor din cauciuc și mase plastice 23. Fabricarea altor produse din minerale nemetalice  25. Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații  27. Fabricarea echipamentelor electrice  28. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.n.  41. Construcții de clădiri 42. Lucrări de geniu civil  43. Lucrări speciale de construcții Măsura POC 4.1.1 Bis este reglementată prin Ordonanța de urgență 113/2022 care prevede