Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Analiza comparativa: pensia privata obligatorie si pensia privata facultativa, Consultanta. Romania

Analiza comparativa: pensia privata obligatorie si pensia privata facultativa


Numeroasele intrebari postate de catre dvs. se refera la definirea, avantajele si caracteristicile pensiilor private. Pe scurt, care ar fi diferentele intre pilonul II si pilonul III de pensii private. Informati-va corespunzator in continuare la pensiipentrutoti@gmail.comPensiile private sunt guvernate de doua legi (411/2004 la pensiile facultative si 204/2006 la pensiile obligatorii) si o multitudine de norme emise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


In primul rand, angajatorul nu are voie sa impuna salariatilor sai sa aleaga un fond de pensii private sau altul, aceasta fiind o optiune strict individuala.

La pensiile private obligatorii (pilonul II), angajatorul nu are de facut nimic in plus fata de obligatiile sale existente. Dupa ce angajatul isi alege fondul la care va vrea sa cotizeze, angajatorul va face plata contributiilor sociale (CAS) la fel ca si pana acum, catre Fisc (ANAF), prin evidenta Casei Nationale de Pensii (CNPAS). Abia aici, banii destinati fondului privat de pensii vor lua directia fondurilor private, fara nicio implicare din partea angajatorului.

La pensiile private facultative (pilonul III), angajatorul are un rol mult mai important. Dupa ce angajatul si-a ales fondul sau fondurile la care vrea sa cotizeze, angajatorul trebuie sa retina din salariul angajatului respectiv contributia lunara si sa o vireze direct catre fondul sau fondurile alese de acesta, printr-unul sau mai multe ordine noi de plata.

Daca zece angajati diferiti aleg zece fonduri private facultative diferite, atunci angajatorul va trebui sa retina cele zece contributii din salariul celor zece angajati si sa le vireze, prin zece ordine de plata suplimentare, la cele zece fonduri. In plus, angajatorul are optiunea sa ofere chiar el o pensie privata facultativa angajatului, adica sa contribuie in locul acestuia la un astfel de fond. Optiunea este insa tot a angajatului, care poate refuza acest beneficiu.

Pe de alta parte, angajatul si angajatorul pot contribui impreuna la un fond de pensii facultative, in beneficiul angajatului. Sumele contribuite sunt deductibile de la plata impozitului pe profit (pentru angajator) si pe venit (pentru angajat) in limita a 200 de euro pentru fiecare (400 de euro in total, daca cei doi contribuie impreuna).

Actul de aderare pentru pensia privata obligatorie pilonul II, trebuie completat si semnat, dar nu este valabil fara sa ii anexati o copie dupa actul de identitate, semnata de mana. Asa cum fiecare administrator poate gestiona un singur fond, la fel si fiecare client nu poate alege decat un singur fond dintre cele existente pe piata.

La pensiile private facultative (pilonul III), procedura este mai simpla: aderarea se face prin semnarea unui contract, care contine anexat si prospectul de emisiune (care descrie toate detaliile fondului). Puteti cotiza la oricate fonduri facultative, cu conditia ca suma contributiilor lunare sa nu depaseasca 15% din venit.

Edith 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.