Treceți la conținutul principal

Analiză comparativă: pensia privată obligatorie și pensia privată facultativă

Numeroasele întrebări postate de catre voi se referă la definirea, avantajele și caracteristicile pensiilor private. Pe scurt, care ar fi diferențele dintre pilonul II și pilonul III de pensii private. Informează-te corespunzător în continuare la pensiipentrutoti@gmail.com

Pensiile private sunt guvernate de două legi (411/2004 la pensiile facultative și 204/2006 la pensiile obligatorii) și o multitudine de norme emise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

În primul rând, angajatorul nu are voie să impună salariaților săi să aleagă un fond de pensii private sau altul, aceasta fiind o opțiune strict individuală.

La pensiile private obligatorii (pilonul II), angajatorul nu are de făcut nimic în plus față de obligațiile sale existente. După ce angajatul își alege fondul la care va dori să cotizeze, angajatorul va face plata contribuțiilor sociale (CAS) la fel ca și până acum, către Fisc (ANAF), prin evidența Casei Naționale de Pensii (CNPAS). Abia aici, banii destinați fondului privat de pensii vor lua direcția fondurilor private, fără nicio implicare din partea angajatorului.

La pensiile private facultative (pilonul III), angajatorul are un rol mult mai important. După ce angajatul și-a ales fondul sau fondurile la care vrea să cotizeze, angajatorul trebuie să rețină din salariul angajatului respectiv contribuția lunară și să o vireze direct către fondul sau fondurile alese de acesta, printr-unul sau mai multe ordine de plată, ori poate plăti direct Angajatorul din fondurile lui pentru salariați (fără să-i rețină din salariu angajatului).

Dacă zece angajați diferiți aleg zece fonduri private facultative diferite, atunci angajatorul va trebui să rețină cele zece contribuții din salariul celor zece angajați și să le vireze, prin zece ordine de plată suplimentare, la cele zece fonduri. În plus, angajatorul are opțiunea să ofere chiar el o pensie privată facultativă angajatului, adică să contribuie în locul acestuia la un astfel de fond. Opțiunea este însă tot a angajatului, care poate refuza acest beneficiu. Dar angajatul nu ar avea motiv să renunțe la acest beneficiu mai ales ca sunt și cheltuieli deductibile fiscal.

Pe de altă parte, angajatul și angajatorul pot contribui împreună la un fond de pensii facultative, în beneficiul angajatului. Sumele contribuite sunt deductibile de la plata impozitului pe profit (pentru angajator) și pe venit (pentru angajat) în limita a 200 de euro pentru fiecare (400 de euro în total, dacă cei doi contribuie împreună).

Actul de aderare pentru pensia privată obligatorie pilonul II trebuie completat și semnat, dar nu este valabil dacă nu îi anexezi o copie după actul de identitate, cu semnătură olografă. Așa cum fiecare administrator poate gestiona un singur fond, la fel și fiecare client nu poate alege decât un singur fond dintre cele existente pe piață.

La pensiile private facultative (pilonul III), procedura este mai simplă. Aderarea se face prin semnarea unui contract, care conține anexat și prospectul de emisiune (care descrie toate detaliile fondului). Poți cotiza la oricâte fonduri facultative dorești, cu condiția ca suma contribuțiilor lunare să nu depășească 15% din venit.

Edith

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Avocații și asigurarea de răspundere civilă profesională

Asigurarea de răspundere civilă profesională a avocaților este contractul dintre persoanele care desfășoară profesia de avocat și societatea de asigurări prin care se acordă despăgubiri ca urmare a unor erori profesionale. Persoanele care achiziționează aceste tipuri de asigurări pot fi persoane fizice sau persoane juridice sub anumite forme de organizare. Profesia de avocat se poate desfășura în următoarele forme, conform legislației în vigoare: avocat persoană fizică, definitiv sau stagiar, colaborator sau salarizat in interiorul profesiei; cabinete individuale; societăți civile profesionale; cabinete grupate; cabinete asociate; societăți profesionale cu răspundere limitată. Aceste forme sunt valabile la momentul scrierii articolului. Pentru detalii legate de forma de desfășurare a activității, apelează la autoritățile competente și/sau consultanți din mediul privat pentru a-ți alege forma care se potrivește cel mai bine pentru tine și profesia ta de avocat. Indiferent de forma ale

Granturi pentru retehnologizare. Asigurări

Asigurarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, echipamentelor IT&C, în legătură cu granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din (conform Anexei Nr.3 din Ordonanța de urgență 113/2022 referitoare și la Măsura POC 4.1.1 Bis în care sunt specificate toate codurile CAEN aferente): 10 Industria alimentară (secțiunea C)  16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite 2 Fabricare produselor din cauciuc și mase plastice 23. Fabricarea altor produse din minerale nemetalice  25. Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații  27. Fabricarea echipamentelor electrice  28. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.n.  41. Construcții de clădiri 42. Lucrări de geniu civil  43. Lucrări speciale de construcții Măsura POC 4.1.1 Bis este reglementată prin Ordonanța de urgență 113/2022 care prevede

Asigurarea echipamentelor și tehnologia 5G

Ce înseamnă 5G și cum îți asiguri echipamentele electronice cu noua tehnologie? 5G este denumirea pentru generația a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, cu viteze de transmitere de date foarte mari, latență mică, cu posibilitatea de a conecta mai multe obiecte - internetul obiectelor ( Internet of Things ), cu utilizare eficientă în realitatea augmentată - asistență remote, la distanță, între diferiți profesioniști inclusiv în medicină, furnizarea de utilități, în dezvoltarea caselor inteligente, transporturilor, orașelor inteligente. Echipamentele și tehnologiile mobile au evoluat: de la tehnologia 1G a primelor telefoane mobile, de la jumătatea anilor ʼ80, care permitea apeluri vocale la distanță prin intermediul terminalelor fără fir, cu semnal radio analogic; la tehnologia 2G, de  la începutul anilor  ʼ90, care permitea apeluri vocale precum și transmiterea de mesaje texte scurte (SMS), roaming național sau apeluri în așteptare, cu semnal radio digital și stand