Primești despăgubiri pentru mașina inundată pe asigurarea casco? Ce faci dacă mașina ta a fost inundată? Evită pagubele totale
Ploile torențiale, furtunile, fenomenele naturale extreme din ultima perioadă au produs pagube în multe zone ale țării, inclusiv în Cluj. Sistemele de colectare a apei nu au mai putut face față ploilor torenţiale, iar partea carosabilă, parcările auto, mașinile au fost inundate. Ce trebuie să faci dacă mașina ta a fost inundată?
Dacă ai asigurare casco pentru autoturismul tău, te adresezi asigurătorului sau service-ului auto pentru evaluare, despăgubiri, reparații.
Elementele autoturismului care pot fi afectate de staționarea sau circulația pe un drum inundat
Problema principală este apa care intră în motor în urma staționării sau circulației pe un drum inundat. Mașina poate este parcată, sau o conduci pe o stradă inundată.
Dacă motorul este oprit când apa se apropie de el, există șanse mari să eviți o daună totală.
Apa poate pătrunde în camera de ardere. În service auto specializat, apa poate fi îndepărtată. După ce motorul este curățat complet, mașina ar trebui să funcționeze normal.
Dar, din păcate, alte elemente auto sunt susceptibile de a fi afectate într-o astfel de situație. De exemplu, sistemul electric sau bateria ar putea scurtcircuita. De aceea ar trebui să ceri ajutor unui mecanic și să verifici complet mașina înainte de a o porni.
Dacă apa a pătruns în motor în timp ce acesta funcționa, atunci problemele se agravează. Apare blocarea hidro, ceea ce înseamnă că pistonul în faza de compresie nu a putut face întreaga cursă din cauza apei, pe care nu a putut-o comprima.
În această situație, pot apărea următoarele defecțiuni:
- distribuția se rupe;
- supapele se deteriorarează;
- blocul motor se sparge.
Apa nu ar trebui să se găsească nici măcar în jurul propulsorului, cu atât mai puțin în interior.
Din păcate, atunci când mașina este inundată, apa poate intra și în uleiul de motor. Ceea ce va face ca motorul să nu fie lubrifiat corespunzător. Și acest lucru duce la deteriorarea elementelor metalice din interiorul motorului.
Cum poți evita daune mai mari la autoturismul tău
În primul rând motorul nu trebuie pornit pentru a evita distrugeri mai mari. Dacă mașina a fost inundată în timp ce era parcată, există șanse mari ca aceasta să fie reparată dacă sistemul electric și propulsia nu sunt activate.
Ceea ce înseamnă că mașina trebuie luată cu platforma și transportată în service-ul auto. Specialiștii vor curăța tot blocul motor de apă, vor înlocui toate elementele care au intrat în contact cu apa și care ar putea fi afectate, se vor asigura că a fost îndepartată toată apa și abia ulterior vor porni mașina.
Dacă mașina a fost inundată în timp ce motorul funcționa, atunci mașina trebuie oprită cât mai curând posibil. Și apoi, la fel, trebuie dusă pe platformă la mecanic.
Deci, sub nicio formă, dacă mașina a fost inundată, motorul nu trebuie pornit! Indiferent dacă mașina este electrică, diesel, benzină sau GPL. Și, foarte important, toate geamurile trebuie lăsate deschise și contactul oprit.
Poate fi evitată paguba totală?
Din păcate, chiar dacă motorul este curățat temeinic, o mașină inundată va avea multe alte probleme. În timp, vor apărea diverse zone de coroziune severă. Tapițeria și mocheta se vor desprinde cel mai probabil. Conexiunile la sistemul electric vor fi deteriorate, corodate și fie vor înceta să funcționeze, fie se pot scurtcircuita. Apa poate afecta, de asemenea, transmisia și toate componentele din zona motorului.
De aceea, în aproape toate cazurile, o mașină inundată este declarată daună totală. Într-o astfel de situație, cel mai bine este ca proprietarul să caseze mașina sau să o vândă pentru piese.
Cum eviți să cumperi o mașină care a avut daună din cauza inundației cu apă?
Înainte de a cumpăra o mașină, este recomandat să verifici istoricul acesteia. Și, când verifici, cere sprijinul unui specialist, care să-ți facă o evaluare corectă. Un mecanic experimentat va observa imediat semnele care indică faptul că o mașină a fost inundată.
Mecanismul de funcționare a asigurării casco
Dacă am o daună, ce fac?
Clientul asigurat casco pune întrebarea cea mai frecventă „Dacă am o daună, ce fac? Care sunt procedurile pentru depunerea unei revendicări?”
Află mai departe despre documente și informații necesare pentru a depune o revendicare și cum este procesată aceasta de asigurător.
Explicăm procesul de despăgubire Casco
Citește în continuare despre procesul de revendicare pe polița Casco în caz de accident. Te ghidăm pas cu pas în depunerea unei revendicări pentru a obține despăgubiri în mod eficient și fără dificultăți.
Unele situații legate de asigurarea Casco pot fi complexe sau confuze pentru clienți. Oferim informații precise și utile despre asigurarea casco. Câștigăm încrederea și respectul clienților noștri, și consolidăm relația pe termen lung cu aceștia.
Încheierea contractului casco presupune:
- semnarea cererii și a ofertei electronice,
- plata primei de asigurare,
- și emiterea asigurării.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.