Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Bonus-malus la asigurarile obligatorii auto RCA , Consultanta. Romania

Bonus-malus la asigurarile obligatorii auto RCA

Fiecare proprietar, persoana fizica sau juridica, al unui autovehicul, trebuie sa detina asigurarea obligatorie RCA - raspundere civila auto. La reinnoirea politei, trebuie sa stiti faptul ca la calculul primei de asigurare se va tine cont de clasa de bonus-malus aferenta daunalitatii de pe polita dvs. RCA.

Prin aplicarea sistemului bonus-malus, asiguratii obtin reduceri sau majorari pentru politele RCA astfel:

• asiguratii care nu inregistreaza daune pe politele RCA incheiate beneficiaza de reducerea primei de asigurare (bonus);
• asiguratii care au inregistrat daune pe politele RCA incheiate sunt penalizati, respectiv se aplica o majorare a primei de asigurare (malus).

Malusul, respectiv penalizarea, se aplica pentru daunele care au fost platite in baza politelor de asigurare RCA incheiate de proprietarul vehiculului respectiv, indiferent cine a condus vehiculul.

Bonus sau malus RCA

Sistemul bonus-malus se aplica in Romania pentru asigurati persoane fizice, pentru polite emise incepand cu anul 2010 si pentru asigurati persoane juridice, pentru polite emise incepand cu anul 2012.

In baza de date CEDAM puteti verifica daunele platite pe polita dvs. RCA: http://www.asfromania.ro/consumatori/baza-de-date-cedam/interogare-istoric-daunalitate .

Informatii suplimentare cu privire la daunele inregistrate puteti obtine de la asiguratorul la care ati fost asigurat si care a inregistrat informatia in CEDAM.

Asiguratorii au obligatia de a va furniza, in termen de 15 zile de la solicitare, un certificat de daunalitate pentru ultimii 5 ani de relatii contractuale. Daca nu ati inregistrat daune, acest certificat de daunalitate va este util si in situatia in care va mutati in strainatate, la incheierea cu bonus a asigurarii RCA in noua tara de domiciliu.

Mai multe vehicule, un singur proprietar
In situatia in care o persoana fizica ori juridica detine in proprietate mai multe vehicule, aplicarea sistemului bonus-malus se face individual pentru fiecare vehicul in parte.

Transferul clasei pe un vehicul nou
In cazul in care vindeti un vehicul si cumparati altul nou, puteti solicita asiguratorului dumneavoastra RCA trecerea bonusului de pe vehiculul anterior pe cel nou.

Mod de aplicare
Clasa de bonus-malus aplicata la incheierea asigurarii se stabileste pornind de la clasa detinuta pe ultima polita de asigurare.
In situatia in care nu sunt identificate daune platite, veti castiga o clasa de bonus sau doua clase de bonus, in functie de perioada de timp pentru care veti incheia noua polita Rca:
• o clasa pentru politele incheiate pe o perioada de 6 (sase) luni;
• doua clase pentru politele de asigurare incheiate pe o perioada de 1 (un) an.

Este obligatoriu ca un proprietar de vehicul inmatriculat sau inregistrat, sa detina asigurarea Rca indiferent daca vehiculul este utilizat sau nu este folosit. Pentru un vehicul, de asemenea puteti incheia asigurarea facultativa Casco la care se poate aplica un sistem de bonus-malus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.