Proprietarii sau utilizatorii de vehicule înmatriculate / înregistrate în România implicați într-un accident rutier și păgubiți din vina celuilalt șofer, sunt despăgubiți în funcție de țara în care a avut loc accidentul, statul în care este înmatriculat vehiculul care a provocat accidentul, tipul asigurării vehiculului vinovat.
Pentru obținerea banilor ca despăgubire, te poți adresa:
- numărul/seria documentului de asigurare Carte Verde dacă există, perioada de valabilitate a acestuia și societatea de asigurare.
- Societății de asigurare RCA a vinovatului din România
- Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR)
- Societății de asigurare străine a vinovatului care a eliberat o asigurare pentru acel vehicul
Dacă ai asigurare CASCO pe vehiculul tău, te poți adresa asigurătorului tău și poți fi despăgubit pentru daune ca urmare a accidentului.
Vezi cum poți să fii despăgubit în străinătate sau în România în cazul unui accident rutier. Poți suferi daune ca șofer, pasager, pieton.
Cum folosești asigurarea CASCO, RCA, Carte Verde în străinătate și în România
Spațiul Economic European (SEE) în care este valabilă asigurarea Carte Verde - inclusă pe asigurarea ta RCA, cuprinde 27 țări din Uniunea Europeana (UE) respectiv Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și 3 țări din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia.
Ce este SEE (Spațiul Economic European)
SEE s-a înființat la 1 ianuarie 1994. Se permite circulația liberă a persoanelor, bunurilor, serviciilor, capitalului în cadrul SEE, într-un mediu deschis și competitiv.
Cartea Verde și SEE
Cartea Verde este atașată asigurării RCA (asigurarea de răspundere civila auto) emisă în România pentru vehiculul înmatriculat în România. Vezi pe asigurarea ta care sunt țările în care este valabilă. Ține cont de faptul că asigurarea RCA este valabilă pe teritoriul României pentru vehiculul înmatriculat / înregistrat în România. Cartea Verde este parte din polița RCA și poate fi valabilă, să producă efecte în străinatate.
Recomandarea este să ai polița RCA tipărita la tine când călătorești în străinătate cu mașina. Sunt asigurători în România care emit polițe RCA cu semnătură electronică, perfect valabile.
Trebuie să știi că BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România) te poate sprijini cu informații și despăgubiri care fac referire la 48 de țări. Pe lângă cele 30 de țări din SEE, există un Acord Bilateral cu țări precum Serbia, Bosnia și Herțegovina, Andorra, Elveția.
Nu risca sa rămâi sărac/ă fără asigurare
1. Consultanță despăgubiri - locul accidentului în România
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat / înregistrat în România, te adresezi direct societății de asigurare RCA a vinovatului sau accesezi clauza de decontare directă (daca ai cumparat-o) de pe asigurarea ta RCA
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat membru SEE – altul decât România (exemplu: Italia), te adresezi asigurătorului care a emis Asigurarea RCA/Carte Verde (similară cu RCA-ul din România sau Biroului Carte Verde din România (BAAR) www.baar.ro
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat din afara SEE, dar semnatar al convenției Carte Verde (exemplu: Turcia), te adresezi asigurătorului care a emis asigurarea Carte Verde sau Biroului Carte Verde din România (BAAR) www.baar.ro
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat din afara SEE și care NU este semnatar al convenției Carte Verde (exemplu: SUA), te adresezi asigurătorului care a emis Asigurarea de frontieră, încheiată la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE (inclusiv România) sau BAAR (www.baar.ro)
Tipuri de asigurări valabile pentru vehicule
- Asigurarea obligatorie RCA emisă în România obligatoriu valabilă în Romania și în celelalte state din Spațiul Economic European, plus Elveția, Croația și Andora
- Asigurare RCA/Carte Verde (similară cu polița RCA din România), eliberată de o companie autorizată de către Statul în care este înmatriculat vehiculul. Potrivit directivelor europene, această asigurare trebuie să fie valabilă în toate statele membre SEE, în baza unei prime unice.
- Asigurare de frontieră, încheiată la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE (inclusiv România). Asigurarea de frontiera este asemănătoare cu documentul de asigurare Carte Verde.
Pe teritoriul unui stat membru SEE sunt acceptate 2 tipuri de documente de asigurare valabile:
1. asigurarea Carte Verde eliberată de statul membru al Sistemului Carte Verde din care provine respectivul vehicul
sau 2. asigurarea de frontieră, practicată de asigurători autorizați din statele membre ale SEE, a cărei scop este acoperirea prin asigurare a riscurilor de răspundere civilă pentru vehiculele care aparțin altui stat și care pătrund pe teritoriul României sau a altui stat membru SEE fără să aibe o asigurare RCA/Carte Verde valabilă sau a căror asigurare expiră pe perioada șederii în România/SEE.
* După intrarea în vigoare a Acordului multilateral pentru România, pentru vehiculele care au locul obișnuit de staționare într-un stat membru din SEE, inclusiv Elveția, eliberarea asigurării de frontieră nu mai este necesară.- Alt tip de asigurare acceptată / recunoscută în conformitate cu legislația statului în care are loc accidentul. Asigurările RCA/CV/de frontieră eliberate de către asigurătorii RCA din state semnatare ale conventiei CV, în mod normal, nu au valabilitate teritorială și în țări terțe sistemului Carte Verde (sistem care include țările membre SEE și, implicit, și țările membre UE).
Consultanță despăgubiri - în străinătate, locul accidentului într-un Stat membru SEE
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat membru SEE (exemplu: Austria), te adresezi asigurătorului RCA / Carte Verde din acel stat sau BAAR (www.baar.ro)
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat din afara SEE, semnatar al Convenției Carte Verde (exemplu: Turcia), te adresezi Biroului Național Carte Verde din statul în care a avut loc accidentul (datele de contact ale tuturor birourilor naționale carte verde se regăsesc pe asigurarea ta RCA) sau BAAR(www.baar.ro)
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat din afara SEE și care NU este semnatar al convenției Carte Verde (exemplu: SUA), te adresezi asigurătorului care a emis Asigurarea de frontieră încheiată la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE sau BAAR (www.baar.ro)
Consultanță despăgubiri - în străinătate, locul accidentului într-un Stat din afara SEE, semnatar al convenției Carte Verde
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat membru SEE (exemplu: Austria), te adresezi Biroului Național Carte Verde din statul în care a avut loc accidentul (datele de contact ale tuturor birourilor naționale carte verde se regăsesc pe asigurarea ta RCA) sau BAAR(www.baar.ro)
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat din afara SEE, semnatar al Convenției Carte Verde (exemplu: Turcia), te adresezi Biroului Național Carte Verde din statul în care a avut loc accidentul
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat din afara SEE și care NU este semnatar al convenției Carte Verde (CV) (exemplu: SUA), te adresezi asigurătorului care a emis Asigurarea de frontieră încheiată la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE sau BAAR (www.baar.ro)
Consultanță despăgubiri - în străinătate, locul accidentului într-un Stat din afara SEE și care nu este semnatar al convenției Carte Verde
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat membru SEE (exemplu: Austria), vehiculul vinovat ar trebui să dețină un tip de asigurare acceptată / recunoscută conform legislației statului în care a avut loc accidentul și te adresezi asigurătorului vinovatului
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat din afara SEE, semnatar al Convenției Carte Verde (exemplu: Turcia), la fel ca mai sus - vehiculul vinovat ar trebui să dețină un tip de asigurare acceptată / recunoscută conform legislației statului în care a avut loc accidentul și te adresezi asigurătorului vinovatului
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un Stat din afara SEE și care NU este semnatar al conventiei Carte Verde (CV) (exemplu: SUA), idem - vehiculul vinovat ar trebui să dețină un tip de asigurare acceptată / recunoscută conform legislației statului în care a avut loc accidentul și te adresezi asigurătorului vinovatului
I. DAUNĂ CARTE VERDE ÎN STRĂINĂTATE
Când circuli cu mașina în străinătate, să știi că documentul de asigurare Carte Verde poate fi valabil doar pe teritoriul statelor al cărui Birou Național este membru al Sistemului Carte Verde. În ordine alfabetică după indicativul auto al țării, aceste 48 de state sunt:- (A) Austria
- (AL) Albania
- (AND) Andorra
- (AZ) Azerbaijan
- (B) Belgia
- (BG) Bulgaria
- (BIH) Bosnia și Herțegovina
- (BY) Belarus
- (CH) Elveția
- (CY) Cipru
- (CZ) Cehia
- (D) Germania
- (DK) Danemarca
- (E) Spania
- (EST) Estonia
- (F) Franța
- (FIN) Finlanda
- (FL) Liechtenstein
- (GB) Marea Britanie
- (GR) Grecia
- (H) Ungaria
- (HR) Croația
- (I) Italia
- (IL) Israel
- (IR) Iran
- (IRL) Irlanda
- (IS) Islanda
- (L) Luxemburg
- (LT) Lituania
- (LV) Letonia
- (M) Malta
- (MA) Maroc
- (MD) Moldova
- (MK) Macedonia
- (MNE) Muntenegru
- (N) Norvegia
- (NL) Olanda
- (P) Portugalia
- (PL) Polonia
- (RO) România
- (RUS) Rusia
- (S) Suedia
- (SRB) Serbia
- (SK) Slovacia
- (SLO) Slovenia
- (TU) Tunisia
- (TR) Turcia
- (UA) Ucraina
Regăsești aici denumiri și abrevieri utilizate pentru țări state membre UE [vezi denumirea scurtă în limba-sursă (denumirea geografică), denumirea oficială în limba-sursă (denumirea protocolară), denumirea scurtă în limba română (denumirea geografică), denumirea oficială în limba română (denumirea protocolară), codul țării] și țări candidate UE [vezi denumirea scurtă în limba-sursă (denumirea geografică), denumirea scurtă în limba română (denumirea geografică), denumirea oficială în limba română (denumirea protocolară), codul țării].
Plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor pot avea și semnul / steagul Uniunii Europene sau steagul țării în care este înmatriculat vehiculul care deține acordul oficialităților de a circula pe drumurile publice.
Revenind la documentul de asigurare Carte Verde inclus în asigurarea ta RCA, trebuie să știi că este valabil doar pe teritoriul statelor ale căror simboluri nu sunt barate cu "X". Verifică documentul tău. Dacă ai asigurare RCA, ai și asigurare Carte Verde valabilă pe teritoriul statelor membre ale UE precum și în Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția și Serbia. Unii asigurători oferă acoperire prin documentul Carte Verde eliberat odată cu asigurarea RCA și pentru alte state. De reținut faptul că documentul Carte Verde este valabil numai pe teritoriul statului care este sub controlul Guvernului Republicii Serbia, Cipru sau Azerbaijan, după caz.
Dacă circuli cu vehiculul sau tranzitezi o altă țară diferită de cele menționate mai sus (de exemplu Albania, Moldova, Ucraina, Rusia, Turcia, etc.), verifică să nu fie barat / tăiat simbolul țării respective pe asigurarea ta. În cazul în care este barat, trebuie să închei la un asigurător din România o asigurare Carte Verde care să fie valabilă în acea țară pe perioada deplasării. Altfel, la granița acelei țări va trebui să cumperi o "asigurare de frontieră" valabilă doar pentru acea țară.
De reținut dacă nu ai asigurare
Dacă nu ai o asigurare valabilă pe teritoriul unui stat, riști să fii sancționat/ă conform legii din statul respectiv. Iar dacă produci un accident, ești obligat/ă să suporți contravaloarea pagubelor produse.
Vezi mai jos ce trebuie să faci în cazul unui accident produs în străinătate, când celălalt vehicul este vinovat, când vehiculul tău este vinovat, când ești pasager, sau când ești pieton.
1. Dacă ești implicat/ă într-un accident și celălalt vehicul este vinovat
- Completează formularul Constatare amiabilă de accident și urmărește ca și celălalt șofer să facă acest lucru, sau așteaptă să vină autoritățile competente pentru întocmirea documentelor referitoare la accident, dacă legislația țării respective impune acest lucru.
- Contactează biroul național din acel stat dacă dorești informații suplimentare. Găsești date de contact ale birourilor naționale pe spatele documentului Carte Verde.
- Ai grijă ca în documentele încheiate, Constatare amiabila de accident sau Proces verbal, să fie menționate:
- numărul/seria documentului de asigurare Carte Verde dacă există, perioada de valabilitate a acestuia și societatea de asigurare.
- În cazul unui vehicul vinovat compus din cap tractor - remorcă / semiremorcă, în documente să fie menționate în primul rând elementele de identificare ale capului tractor și documentul de asigurare al acestuia.
- Fă o copie sau poză cu asigurarea vehiculului vinovat.
- Fă poze la locul accidentului - vehiculului tău și vehiculului vinovat, cu semnele de circulație, cu strada, intersecția și poziția vehiculelor implicate în accident și cu documentele celorlalte persoane / vehicule implicate în accident: acte de identitate șofer și / sau vehicul (carte de identitate personală, pașaport, permis de conducere, talon / certificat de înmatriculare, documente de asigurare RCA / Carte Verde ale vehiculelor ș.a.m.d.
- În una din poze cel puțin, să apară numărul de înmatriculare al vehiculului vinovat.
Important - unde este înmatriculat vehiculul vinovat
Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat în statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea daunei te poți adresa asigurătorului RCA al vehiculului sau BAAR dupa întoarcerea în România dacă statul face parte din sistemul Carte Verde.
Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat în alt stat decât cel pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea daunei te poți adresa Biroului național din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul sau BAAR după întoarcerea în România dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din sistemul Carte Verde și vehiculul vinovat este înmatriculat în unul din aceste state.
Dacă ai asigurare CASCO, te poți adresa direct asigurătorului tău.
2. Dacă ești implicat/ă într-un accident și ești vinovat/ă
- Completează formularul Constatare amiabilă de accident sau așteaptă să vină autoritățile competente dacă legislația țării respective impune acest lucru.
- Dă celuilalt șofer o copie după asigurarea carte Verde, după talonul auto - certificatul de înmatriculare, permisul tău de conducere, etc.
- Anunță-ți asigurătorul despre accident și urmează recomandările acestuia.
- Dacă ai asigurare CASCO, asistență rutieră, etc., adresează-te asigurătorului tău.
3. Dacă ești pasager/ă în străinătate
- În cazul unui accident ești despăgubit/ă fie în baza documentului Carte Verde al vehiculului în care te afli, fie în baza asigurării celuilalt vehicul, în funcție de vehiculul vinovat.
- Te poți adresa asigurătorului vehiculului vinovat dacă vehiculul este înmatriculat în statul în care s-a produs accidentul, sau biroului național din statul în care s-a produs accidentul dacă vehiculul vinovat este înmatriculat într-un alt stat, sau BAAR dupa întoarcerea în România dacă accidentul s-a produs pe teritoriul unui stat din SCV (sistem carte verde) și vehiculul vinovat este înmatriculat în unul din aceste state.
4. Dacă ești pieton și ești victima unui accident
- Obține / solicită orice documente și dovezi privind producerea accidentului, circumstanțele producerii acestuia și elementele de identificare ale vehiculului vinovat.
- Fă poze, cere copia documentului de asigurare (dacă există), a certificatului de înmatriculare al vehiculului vinovat, a permisului de conducere al șoferului vinovat, etc.
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat în statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea daunei te poți adresa asigurătorului vehiculului, sau BAAR dupa întoarcerea în România dacă statul face parte din SCV.
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat în alt stat decât cel pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea daunei te poți adresa biroului național din statul în care s-a produs accidentul, sau BAAR după întoarcerea în România dacă statul în care s-a produs accidentul face parte din SCV și vehiculul vinovat este înmatriculat în unul din aceste state.
II. DAUNĂ CARTE VERDE ÎN ROMÂNIA
Dauna rezultată în urma accidentului pe teritoriul României de autovehicule înmatriculate în străinătate, se soluționează de către corespondentul din România al asigurătorului din străinătate, sau BAAR dacă nu există un corespondent, autovehiculul vinovat nu este asigurat sau este asigurat cu o Asigurare de Frontieră.
De menționat faptul că prin Acordul Multilateral pentru România, Comisia europeană prin Decizia 2007/48/CE "a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru eliminarea controlului la frontieră a documentelor de asigurare care atestă asigurarea răspunderii civile pentru autovehiculele care au locul obișnuit de staționare pe teritoriul României".
Dacă ești pieton și ești victima unui accident produs în România și vehiculul vinovat este înmatriculat în străinătate:
- obține / solicită documente și dovezi privind accidentul, circumstanțele și elementele de identificare ale vehiculului vinovat. Fă poze. Solicită copia documentului de asigurare, daca există. Pentru soluționarea daunei, adresează-te BAAR.
Dacă vehiculul vinovat părăsește locul accidentului:
- încearcă să reții cel puțin numărul de înmatriculare precum și marca, tipul și culoarea mașinii. Anunță imediat poliția. În baza elementelor enumerate mai sus, ai șanse să primești despăgubiri.
Concluzii despre asigurări auto cu acoperire în România și străinătate pentru tine
La călătoria în străinătate, asigură-te că ai valabilă asigurarea auto CASCO, RCA și Carte Verde valabilă pentru țările în care călătorești, asigurarea de călătorie, asigurarea de locuință (riscul este mare să se întâmple ceva în lipsa ta) și alte tipuri de asigurări care se potrivesc necesităților tale. Riști să rămâi sărac dacă nu ai asigurare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.