Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Despagubiri RCA in cazul unui accident rutier , Consultanta. Romania

Despagubiri RCA in cazul unui accident rutier

Proprietarii sau utilizatorii de vehicule inmatriculate / inregistrate in Romania implicati intr-un accident rutier si pagubiti din vina celuilalt sofer, in functie de locul accidentului; statul in care este inmatriculat vehiculul care a provocat accidentul; tipul asigurarii vehiculului vinovat, valabile la data accidentului pe teritoriul tarii unde s-a produs accidentul, pentru obtinerea despagubirii este necesar sa se adreseze:

  • Societatii de asigurare RCA a vinovatului; Aceasta asigurare este obligatoriu valabila in Romania si in celelalte 30 de state din Spatiul Economic European, plus Elvetia, Croatia si Andorra. In polita RCA sunt inscrise toate tarile in care este valabila asigurarea.
  • Biroului Carte Verde din Romania (BAAR); Acesta va identifica pentru dvs. corespondentul de pe teritoriul Romaniei al societatii de asigurare straine (a vinovatului).
  • Fondului de Protecție a Victimelor Strazii din România (FPVS); Daca se constata ca vehiculul vinovat nu a avut o asigurare valabila la data accidentului, va puteti adresa FPVS.
  • Societatii de asigurare de frontiera straine (a vinovatului), care poate fi o societate de asigurare dintr-un stat membru SEE;
  • Societatii de asigurare straine (a vinovatului), societatii de asigurare locale care a eliberat o asigurare RCA pentru acel vehicul;
  • Fondului de Garantare din tara accidentului, in cazul in care un astfel de Fond exista si intervine in astfel de cazuri (daca acorda protectie / garantie/ despagubiri rezidentilor din alte state – in cazul nostru rezidentilor din Romania), sau
  • Societatii de asigurare a vinovatului, care a eliberat asigurarea acceptata/ recunoscuta in conformitate cu legislatia statului in care are loc accidentul.


Consultanta despagubiri: locul accidentului in Romania
Locul accidentului Tara in care este inmatriculat vehiculul Tipul asigurarii vehiculului vinovat Cui trebuie sa va adresati
Romania
Romania Asigurare obligatorie RCA emisa in Romania. Direct societatii de asigurare RCA a vinovatului.
Stat membru SEE – altul decat Romania (Exemplu: Italia) Asigurare RCA/Carte Verde (similara cu RCA-ul nostru din Romania), eliberata de o companie autorizata sa vanda astfel de asigurari in statul in care este inmatriculat vehiculul vinovat. Biroului Carte Verde din Romania (BAAR) www.baar.ro .
Stat din afara SEE, dar semnatar al conventiei Carte Verde (CV) (Exemplu: Turcia) Carte Verde (CV). Biroului Carte Verde din Romania (BAAR) www.baar.ro .
Stat din afara SEE și care NU este semnatar al conventiei Carte Verde (CV) (Exemplu: SUA) Asigurare de frontiera, incheiata la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE (inclusiv Romania). Societatii de asigurare care a eliberat asigurarea de frontiera a vinovatului.
Va puteti adresa BAAR (www.baar.ro).
Sau, va adresati FPVS (Fondul de Protectie a Victimelor Strazii din Romania, www.fpvs.ro)Tipuri de asigurari valabile pentru vehicule:

Asigurarea obligatorie RCA emisa in Romania, obligatoriu valabila în Romania si în celelalte 30 de state din Spatiul Economic European, plus Elvetia, Croatia si Andorra.

Asigurare RCA/Carte Verde (CV) (similara cu polita RCA din Romania), eliberata de o companie autorizata de catre Statul in care este inmatriculat vehiculul. Potrivit directivelor europene, aceasta asigurare trebuie sa fie valabila in toate statele membre SEE, in baza unei prime unice.

Asigurare de frontiera, incheiata la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE (inclusiv Romania) - Documentul de asigurare de frontiera este asemanator cu documentul de asigurare Carte Verde. Pe teritoriul unui stat membru SEE sunt acceptate 2 tipuri de documente de asigurare valabile:

         1. asigurarea Carte Verde eliberata de statul membru al Sistemului Carte Verde din care provine respectivul vehicul
                 SAU
          2. asigurarea de frontiera, practicata de asiguratori autorizati din statele membre ale SEE si are ca scop acoperirea prin asigurare a riscurilor de raspundere civila pentru vehiculele care apartin altui stat si care patrund pe teritoriul Romaniei/sau a altui stat membru SEE fara a avea o asigurare RCA/Carte Verde valabila sau a caror asigurare expira pe perioada sederii in Romania/SEE. 

     * Dupa intrarea in vigoare a Acordului multilateral pentru Romania, pentru vehiculele care au locul obisnuit de stationare intr-un stat membru din SEE, inclusiv Elvetia, eliberarea asigurarii de frontiera nu mai este necesara.

Alt tip de asigurare acceptata/ recunoscuta in conformitate cu legislatia statului in care are loc accidentul. Asigurarile RCA/CV/de frontiera eliberate de catre asiguratorii RCA din state semnatare ale conventiei CV, in mod normal, nu au valabilitate teritoriala si in tari terte sistemului Carte Verde (sistem care include tarile membre SEE precum si, implicit si tarile membre UE).
                          
         Locul accidentului intr-un Stat membru SEE, altul decat Romania:

  Locul accidentului intr-un Stat din afara SEE, semnatar al conventiei Carte Verde:

Locul accidentului intr-un Stat din afara SEE si care nu este semnatar al conventiei Carte Verde:Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.