Treceți la conținutul principal

Asigurare pentru echipamente electronice

Utilizezi echipamente electronice în activitatea ta? Citește despre cum le poți asigura.

În derularea activității companiei tale, cu siguranță folosești echipamente electronice precum laptop, computer, telefon sau alte electronice mai complexe, calculatoare high-tech, monitoare speciale, faxuri, copiatoare. 

Dacă domeniul de activitate este în aria medicală, cu siguranță poți folosi echipamente specifice cum ar fi aparatură medicală. 

Toate categoriile de aparatură electronică pot fi asigurate, chiar și aparatură de măsură, practic tot ce este electronic. Primești despăgubiri prin asigurarea încheiată dacă se produc daune echipamentelor electronice, în condițiile specificate in contract.

Tipuri de echipamente, sisteme, aparatură electronică care pot fi preluate în asigurare

  • Tehnică de calcul, Echipamente de birou (calculator, laptop, fax, copiator)
  • Echipamente medicale (aparatură electronică folosită în spitale, cabinete medicale, laboratoare de analize, precum ecograf, endoscop, aparatura cu rezonanță magnetică, etc.)
  • Echipamente de măsură și control, automatizări, sisteme de alarmă și securitate
  • Echipamente diverse, surse de alimentare cu energie electrica, aer condiționat, reclame luminoase, etc.
  • Echipamente de emisie radio, TV, studiouri de sunet, înregistrare
  • Echipamente pentru telecomunicații, centrale telefonice, relee, antene, și alte asemenea
  • Echipamente folosite în Industria grafică, Fotografică, Video, în laboratoare foto - video, sisteme de fotocompoziție, firme producătoare de conținut video
asigurare echipamente electronice

Venim în sprijinul tău cu oferte personalizate pentru asigurarea echipamentelor electronice

Ne adresăm persoanelor juridice din domeniile consultanță, medical, administratie, industrie, educație, comerț, prestări servicii, cercetare - dezvoltare. 

Asigurăm și echipamentele electronice din cabinete profesionale: cabinete medicale, stomatologice, notariale, de avocatură, de contabilitate, alte birouri profesionale.

Cum trebuie sa fie echipamentele electronice pentru a putea fi asigurate

Echipamentele trebuie să fie în stare de funcționare sau gata de operare, adică au trecut de testul inițial de punere în funcțiune sau de operare.

De asemenea, asigurăm și echipamente industriale complexe ce au în componență atât subansamble electronice, cât și elemente, subansamble mecanice (cum sunt roboți industriali, mașini cnc).

Ce cuprinde contractul tău de asigurare pentru echipamente electronice

  1. Cine te asigură
    Societatea de asigurare care preia riscul asigurat și cu care tu închei contractul de asigurare.

  2. Ce este contractul de asigurare
    Un act juridic bilateral prin care tu te obligi să plătești prima de asigurare (costul asigurării) societății de asigurare, în schimbul preluării de către aceasta a riscului asigurat.

  3. Cine este asiguratul
    Tu - persoana care are un contract de asigurare încheiat cu societatea de asigurare și care este titular a interesului asigurabil.

  4. Cine este contractantul
    Persoana cu care societatea de asigurare încheie contractul de asigurare, dacă aceasta este diferită de asigurat și care este obligată să plătească prima de asigurare. Contractantul și Asiguratul pot fi una și aceeași persoana, sau contractantul poate fi diferit de asigurat. Un exemplu este deținerea unor echipamente electronice în custodie sau în leasing. Tu poți fi contractantul care plătește asigurarea, iar asiguratul poate fi societatea care ți-a dat în custodie aceste bunuri electronice și care poate să primească despăgubirea.

  5. Cine este beneficiarul despăgubirii
    Titularul căruia i se plătește despăgubirea, dacă este diferit de Asigurat, pe baza acceptului acestuia din urmă. Se pot produce daune unor terțe persoane și despăgubirile se pot plăti către acestea în condițiile enumerate anterior.

  6. Ce reprezintă despăgubirea sau indemnizația 
    Suma de bani pe care societatea de asigurare o plătește asiguratului sau beneficiarului la apariția riscului asigurat, ca urmare a producerii evenimentului asigurat, în baza contractului de asigurare, în limitele și termenele convenite.

  7. Ce este franșiza
    O sumă fixă (poate fi și procent din suma asigurată) și / sau procentul din valoarea daunei, care rămâne în sarcina exclusivă a asiguratului. Practic, este suma care se scade din valoarea totală a daunei. În anumite situații, asigurarea cu franșiză este mai ieftină comparativ cu asigurările fără franșize.

  8. Ce este riscul asigurat
    Un eveniment viitor, brusc, posibil dar incert, pentru ale carui consecințe financiare se încheie contractul de asigurare.

  9. Ce reprezintă suma asigurată
    Suma maximă în limita căreia societatea de asigurare achită despăgubirea.

  10. Ce reprezintă prima de asigurare
    Suma datorată de asigurat în schimbul asumării riscului de către societatea de asigurare. Este prețul asigurării pe care o cumperi.

  11. Ce este polița de asigurare
    Un document emis și semnat de Societatea de asigurare care dovedește încheierea contractului de asigurare.

  12. Ce este evenimentul asigurat
    Producerea riscului asigurat care cauzează apariția unei daune, pagube.

  13. Ce este o daună, pagubă
    Prejudiciul efectiv suferit de Asigurat în urma producerii evenimentului asigurat.

  14. Cine este utilizatorul
    Titular a dreptului de folosință și posesie asupra mașinilor, echipamentelor și / sau utilajelor conform unui raport contractual.
Ești asigurat pentru diferite evenimente, inclusiv incendiu, explozie, inundație, furt și alte asemenea. Totuși sunt prevăzute excluderi, evenimente în urma cărora, dacă se produc, nu primești despăgubiri.

Când nu ești despăgubit pe asigurarea de echipamente electronice

Sunt excluse de pe asigurare, despăgubirile ca urmare a:
  • Riscurilor nucleare, radiațiilor ionizante, contaminării prin radioactivitate, expunerii toxice radioactive
  • Riscurilor de război, invazie, rebeliune, revoluție, insurecție, tulburări civile, lege marțială sau stare de asediu
  • Sancțiunilor comerciale, dacă plata daunei ar expune societatea de asigurare oricărei sancțiuni, interdicții sau restricții 
  • Acte intenţionate, orice infracțiune intenționată săvârșită de asigurat sau beneficiar sau contractant ori reprezentanții săi, orice complicitate, întelegere, instigare ale asiguratului sau beneficiarului sau contractantului, prepușilor sau reprezentanților săi la producerea riscului asigurat, producerea cu intenție a riscului de către persoane fizice care locuiesc împreună cu asiguratul sau beneficiarul, de către un membru din conducerea persoanei juridice asigurate ori de către prepuși ai asiguratului, ca de exemplu incendierea intentionată, producerea unor explozii sau inundații cu scopul avarierii sau distrugerii clădirilor ori a altor bunuri asigurate
In plus, este posibil să nu primești despăgubiri produse de acte de terorism sau sabotaj, pretențiile de despăgubiri formulate în legătură cu poluarea sau contaminarea aerului, apei, solului sau a oricărui bun, inclusiv cheltuieli de îndepărtare, reducere sau curățare a substanțelor poluante sau contaminante, confiscare, expropriere, naționalizare, rechiziționare, sechestrare, distrugere sau avariere din ordinul oricărui Guvern de drept sau de fapt sau oricărei autorități publice.

Ce este asigurat pe asigurarea de echipamente electronice

Toate echipamentele și aparatura electronică pe care tu le menționezi și sunt preluate pe contractul de asigurare, inclusiv sistemul de operare software. Electronicele trebuie să fie gata de funcționare și să fie utilizate într-un domeniu economico-social, uz comercial, industrial, cercetare-dezvoltare, educațional.

În ce loc este valabilă asigurarea de echipamente electronice

Sunt asigurate electronicele și sistemele aflate în sediul asigurat de la adresa menționată în contractul de asigurare. Acoperirea poate fi valabilă și în situația deplasării sau transportării bunurilor asigurate, de cele mai multe ori cu plata unei prime suplimentare.

Care sunt riscurile asigurate pe polița de echipamente electronice

Asigurarea este valabilă pentru orice pagubă materială, cu excepţia celor excluse arătate mai sus, dacă
  • Un echipament asigurat prin poliță este avariat sau distrus ca urmare a producerii unui eveniment neprevăzut, provenit dintr-o sursă sau cauză externă, astfel încât echipamentul nu mai poate fi folosit.
  • Echipamentul asigurat a fost furat prin efracție sau tâlhărie.

Ești despăgubit pentru daunele cauzate de

  1. Incendiu, explozii, implozii, prăbușirea unui obiect zburător, măsurile de stingere, demolare ori curățare sau orice daună produsă în timpul acestor evenimente.
  2. Furt prin efracție săvârșit prin forțare și / sau înlăturarea, distrugerea, deteriorarea oricărui dispozitiv destinat pentru a împiedica pătrunderea în locația asigurată.
  3. Tâlhărie la locația asigurată, conform codulului penal, asupra asiguratului sau utilizatorului ori asupra angajaților săi.
  4. Apa provenită din conducte sau canalizare, revărsare de ape, inundație, infiltrații, apa din pânza freatică, apa din precipitații, abur, îngheț, umezeală, coroziune, alte tipuri de lichide.
  5. Fenomene naturale - furtună, vânt, grindină.
  6. Supratensiuni, inducție, trăznet.
  7. Neglijență, manevrare improprie sau fără pregătirea necesară, erori operaționale, daune cauzate de terțe persoane.

Care sunt obligațiile tale pentru a fi operantă asigurarea de echipamente electronice

Asiguratul sau utilizatorul este obligat să respecte:
        a. Procedurile standard de salvare a datelor (back-up).
        b. Instrucțiunile și recomandările fabricantului referitoare la montarea, instalarea și folosirea echipamentului asigurat.
        c. Normele de întreținere, garanție și service conform reglementărilor fabricantului.
        d. Protecția adecvată a echipamentului în concordanță cu mediul de lucru în care este folosit.
        e. Unde este cazul, să se asigure că persoanele care folosesc echipamentele asigurate dețin calificarea necesară prevăzută de lege.

In niciun caz asigurarea nu este valabilă dacă persoanele care folosesc echipamentele se află sub influența stupefiantelor, alcoolului. Dacă nu se respectă obligațiile de mai sus, asiguratul nu este despăgubit.

Cum se calculează și ți se plătește despăgubirea

Societatea de asigurare te va despăgubi în cazul alterării, distorsionării, coruperii, ștergerii, modificării, pierderii, ori alterării datelor sau programelor asigurate, prin acoperirea cheltuielilor necesare pentru:
  • refacerea automată a datelor şi programelor de pe suporturile pe care se află datele salvate
  • refacerea automată sau manuală a datelor și programelor pornind de la programele originale sau documentele pe care le ai la dispoziție
  • înlocuirea și reintroducerea sistemului și programelor standard
  • înlocuirea suporturilor de date pierdute sau avariate ca urmare a producerii unui risc acoperit.
Cheltuielile menționate mai sus se plătesc în limita sumei asigurate înscrisă în contractul tău de asigurare pentru echipamente electronice.

Important de reținut în legătură cu alte cheltuieli care ți se plătesc

Poți fi despăgubit și pentru costurile suplimentare necesare efectuate în scopul evitării întreruperii afacerii tale ca urmare a distrugerii echipamentelor asigurate. De exemplu, pot fi acoperite cheltuieli cu închirierea altor echipamente pe perioada în care ți se repară echipamentele tale sau până îți achiziționezi alte echipamente electronice noi.
Concluzie
Ia în considerare toate echipamentele electronice pe care le ai în patrimoniul firmei, fă-ți o listă cu valoarea în lei sau euro a fiecărui echipament, asigură-le pe acest tip de asigurare pentru a primi bani în cazul evenimentelor menționate mai sus care produc pagube. Dacă nu ești familiarizat cu aceste asigurări, adresează-ne întrebări prin email consultantasigurari@consultant.com sau utilizează formularul de aici Contact pentru asigurări (plusprofit.blogspot.com) și primești toate detaliile de care ai nevoie pentru asigurarea echipamentelor de lucru, electronice.
Asigurarea este mult mai ieftină decât despăgubirea pe care o primești!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Avocații și asigurarea de răspundere civilă profesională

Asigurarea de răspundere civilă profesională a avocaților este contractul dintre persoanele care desfășoară profesia de avocat și societatea de asigurări prin care se acordă despăgubiri ca urmare a unor erori profesionale. Persoanele care achiziționează aceste tipuri de asigurări pot fi persoane fizice sau persoane juridice sub anumite forme de organizare. Profesia de avocat se poate desfășura în următoarele forme, conform legislației în vigoare: avocat persoană fizică, definitiv sau stagiar, colaborator sau salarizat in interiorul profesiei; cabinete individuale; societăți civile profesionale; cabinete grupate; cabinete asociate; societăți profesionale cu răspundere limitată. Aceste forme sunt valabile la momentul scrierii articolului. Pentru detalii legate de forma de desfășurare a activității, apelează la autoritățile competente și/sau consultanți din mediul privat pentru a-ți alege forma care se potrivește cel mai bine pentru tine și profesia ta de avocat. Indiferent de forma ale

Granturi pentru retehnologizare. Asigurări

Asigurarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, echipamentelor IT&C, în legătură cu granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din (conform Anexei Nr.3 din Ordonanța de urgență 113/2022 referitoare și la Măsura POC 4.1.1 Bis în care sunt specificate toate codurile CAEN aferente): 10 Industria alimentară (secțiunea C)  16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite 2 Fabricare produselor din cauciuc și mase plastice 23. Fabricarea altor produse din minerale nemetalice  25. Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații  27. Fabricarea echipamentelor electrice  28. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.n.  41. Construcții de clădiri 42. Lucrări de geniu civil  43. Lucrări speciale de construcții Măsura POC 4.1.1 Bis este reglementată prin Ordonanța de urgență 113/2022 care prevede

Asigurarea echipamentelor și tehnologia 5G

Ce înseamnă 5G și cum îți asiguri echipamentele electronice cu noua tehnologie? 5G este denumirea pentru generația a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, cu viteze de transmitere de date foarte mari, latență mică, cu posibilitatea de a conecta mai multe obiecte - internetul obiectelor ( Internet of Things ), cu utilizare eficientă în realitatea augmentată - asistență remote, la distanță, între diferiți profesioniști inclusiv în medicină, furnizarea de utilități, în dezvoltarea caselor inteligente, transporturilor, orașelor inteligente. Echipamentele și tehnologiile mobile au evoluat: de la tehnologia 1G a primelor telefoane mobile, de la jumătatea anilor ʼ80, care permitea apeluri vocale la distanță prin intermediul terminalelor fără fir, cu semnal radio analogic; la tehnologia 2G, de  la începutul anilor  ʼ90, care permitea apeluri vocale precum și transmiterea de mesaje texte scurte (SMS), roaming național sau apeluri în așteptare, cu semnal radio digital și stand