Acest produs de asigurare este dedicat oamenilor de afaceri, întreprinzătorilor, antreprenorilor care au propriul bussiness sau conduc unul.
Cea mai mică greșeală poate duce la probleme mari, din care nu știi cum să ieși. Asigurările de răspundere civilă față de terți îți oferă acoperiri prin care te poți proteja financiar la plata daunelor către terți.
Antreprenoarele și antreprenorii trec prin labirintul Risc – Profit - Pierdere, atunci când au o afacere. Te putem ajuta să îți protejezi afacerea, să-ți acoperi daunele aduse neintenționat terților, cu ajutorul companiei de asigurări.
![]() |
Asigurare de răspundere civilă legală față de terți |
- Asigurarea de răspundere civilă față de terți pentru proprietarii de afaceri
- Despre riscurile incluse în polița de de răspundere civilă față de terți
- Răspunderea civilă legală față de angajații proprii
- Răspunderea civilă legală a chiriașului față de proprietar
- Răspunderea civilă legală a proprietarului față de chiriaș
- Care este asigurarea potrivită pentru afacerea ta
Află în continuare despre răspunderile civile pe care le are un om de afaceri față de terțe persoane. Pe scurt, asigurarea răspunderii civilă acoperă răspunderea civilă delictuală față de terți, a Asiguratului persoană juridică (PJ) prin săvârșirea din culpă a unor fapte ilicite, în perimetrul asigurat și în legătură cu activitatea desfășurată de asigurat care are drept consecință prejudicii materiale unor terțe persoane.
Cine cumpără asigurarea de răspundere civilă legală față de terți?
Această asigurare acoperă toată gama de activități:
- producție,
- prestări servicii,
- comerciale.
În același timp se adresează și birourilor, cabinetelor și societăților profesionale, dar și fundațiilor și organizațiilor non-profit.
Totodată se adresează și persoanelor fizice, dacă asiguratul persoană fizică deține în proprietate spații pe care le închiriază pentru desfășurarea unor activități economice.
Ce riscuri sunt asigurate prin polița de răspundere civilă legală față de terți?
Cumperi acest tip de asigurare pentru a evita pierderile generate de obligaţia ta, ca asigurat, de a despăgubi daune produse terţilor din activitate.
Tu îți protejezi propriul patrimoniu de daune imprevizibile şi mari, care te pot falimenta (răspundere delictuală).
În sarcina asigurării sunt transferate pierderile mari, care nu pot fi cuantificate şi controlate.
Îți dăm ca exemplu, o situație în care prin această asigurare se acordă despăgubiri: într-un service auto, dacă unul sau mai multe autovehicule sunt avariate în timp ce sunt în locaţie, din neglijenţa asiguratului (căderi de unelte sau utilaje pe autovehicule) - sunt despăgubite pe poliţă.
Iar, o situație în care prin această asigurare NU se acordă despăgubiri: tot în cazul unui service auto, dacă autovehiculul nu este reparat la timp, sau dacă este reparat necorespunzător sau dacă apar daune cauzate de angajaţi la autovehicul asupra părţii pe care o repară, în timpul reparaţiilor - nu se asigură.
Pierderile în bussines (răspundere contractuală), produse clienţilor din executarea contractelor, trebuie cuantificate şi ţinute sub control printr-un bun management al riscului, stabilirea procedurilor şi fluxurilor clare, precum și de controlul calităţii, recrutarea adecvată şi pregătirea personalului, cuantificarea unui procent de rebuturi în activitate, negocierea adecvată de contracte (termene, asumare obligaţii, cuantum penalităţi).
Asigurarea de răspundere civilă legală față de terți acoperă culpa asiguratului. Despăgubirile sunt acordate terților păgubiți, pentru bunuri, întreruperea afacerii sau vătămări corparale.
Cu titlu de comparație, asigurarea de bunuri acoperă hazardul - riscuri posibile dar incerte. Despăgubirile sunt acordate asiguratului, pentru bunuri, întreruperea afacerii asiguratului, și NU se despăgubesc vătămările corporale.
Riscurile preluate pe polița de răspundere civilă față de terți sunt menționate în contractul de asigurare. De asemenea, sunt menționate excluderile din acest tip de asigurare. Sunt excluse răspunderea civilă contractuală, daune cauzate cu INTENŢIE, daune cauzate la bunurile proprii, persoane fizice sau juridice care au interese comune (rude, companii/ acţionari care deţin acţiuni la companiile prejudiciate, companii care controlează persoanele prejudiciate, etc.), daune cauzate de forţa majoră, caz fortuit.
Riscurile asigurate de bază pe polița de răspundere civilă față de terți sunt:
1. Prejudicii materiale
Daune materiale: distrugerea/ avarierea/ degradarea unui bun sau omorârea, rănirea unui animal. Se despăgubesc contravaloarea reparaţiilor, achiziţiei unor bunuri asemănătoare.
Vătămări Corporale: incapacitate temporară de muncă, îmbolnăvire (inclusiv psihică) sau invaliditate permanentă sau deces, din fapta: Asiguratului, prepuşilor, animalelor sau a lucrurilor mobile aflate în paza Asiguratului sau din proprietatea imobilului (inclusiv din avarierea accidentală a tubulaturii sau conductelor). Se despăgubesc cuantumul cheltuielilor restabilirii sănătăţii (spitalizare, medicamente, etc.), pierderilor de venit net, cheltuieli de înmormântare, pensii de întreţinere, cheltuieli cu proteze, cărucioare, etc.
2. Cheltuieli de judecată
Riscurile asigurate suplimentar pe polița de răspundere civilă față de terți sunt:
- Răspundere civilă legală față de angajații proprii
Acoperă daunele materiale produse angajaților în timpul procesului de muncă prin neglijența angajatorului în aplicarea măsurilor legale de protecție a muncii.
Prin angajat, lucrător, al asiguratului se înțelege totalitatea participanților la procesul de muncă, precum:
- Salariaţi (permanenţi, temporari, sezonieri, zilieri) - cu contract individual de muncă pentru care angajatorul este la zi cu plata obligaţiilor privind asigurările sociale;
- Colaboratori cu convenţie civilă (contract de colaborare);
- Ucenici cu convenţie civilă (contract de colaborare/ucenicie);
- Personal detaşat din cadrul grupului de firme din care face parte Asiguratul - cu act adiţional la contractul de muncă prin care se stabilesc condiţiile detaşării;
- Practicieni (elevi, studenţi)/ practică profesională (şomeri, stagiari) – cu convenţie de efectuare a practicii/ practicii profesionale.
Se acordă despăgubiri pentru:
a) prejudicii materiale
- vătămări corporale;
- distrugerea, avarierea bunurilor
b) pierderi financiare de consecinţă produse din culpa Asiguratului ca urmare a pierderii, distrugerii sau deteriorării documentelor originale depuse la sediul Asiguratului (cărţi de muncă, diplome, certificate medicale, învoiri, buletine de identitate, certificate de naştere, contracte, adeverinţe depuse la compartimentele financiar-contabil, personal-salarizare, juridic pentru evidenţă, calculul drepturilor băneşti, reţineri din venituri) sau lăsate în spaţiile deţinute de Asigurat şi special amenajate (vestiare, garderobe etc.);
c) costuri cu reconstituirea documentelor, cu condiţia obţinerii consimţământului scris prealabil al Asigurătorului cu privire la cuantumul acestora;
d) cheltuieli de judecată rezonabile făcute de Asigurat în procesul civil, dacă Asiguratul a fost obligat la dezdăunare. Cheltuieli de judecată rezonabile făcute de reclamant (aici „angajat”) în vedere obligării Asiguratului la plata despăgubirii, dacă Asiguratul a fost obligat prin hotărâre judecătorească (definitivă şi irevocabilă) la plata acestora;
e) accidente de muncă (în timpul programului de lucru).
- Răspundere civilă legală a chiriașului față de proprietar
- Răspundere civilă legală a proprietarului față de chiriaș
Cum afli care este asigurarea care se potrivește afacerii tale?
Poate fi mai greu de identificat care este asigurarea de care ai nevoie. Elementele care pot fi luate în calcul sunt domeniul tău de activitate, dacă ești proprietar sau chiriaș în locație, poate care sunt exemple de daune pe care le vrei acoperite.
Domeniul tău de activitate:
- profesie/ meserie
- producție/ comerț/ servicii
- proprietar/ chiriaș
- producător, importator
- distribuitor, vânzător
Ce tip de daune?
- poluare
- daune materiale
- vătămări
- penalități
- costuri
- întreruperea afacerii
- terților?
- clienților?
- chiriașilor/ proprietarilor?
- furnizorilor?
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentariul nu trebuie să conțină expresii vulgare, discriminări, atacuri la adresa persoanelor.