Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Aleg un fond de pensii administrat privat. Cine va tine evidenta si va colecta pensiile private?, Consultanta. Romania

Aleg un fond de pensii administrat privat. Cine va tine evidenta si va colecta pensiile private?

Una dintre intrebarile frecvente a fost: "Acum am aderat la fondul de pensii "X". Cine va tine evidenta si unde ajung banii mei?". Voi da un raspuns cat se poate de detaliat: CNPAS (Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale) va realiza sistemul de evidenta si colectare a contributiilor pentru fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II).

CNPAS se va ocupa de crearea sistemului de conturi individuale in care vor ajunge contributiile la fondurile de pensii obligatorii. Fiecare salariat plateste in prezent 9,5% din salariul sau brut ca si contributie sociala la bugetul public de pensii. Din acesti 9,5%, 2% vor merge in administrare privata in 2008, procentul urmand sa urce la 6% in 2016.

Practic, CNPAS va vira din conturile Trezoreriei catre companiile de administrare cei 2% pentru fiecare participant la sistem. Daca exista participanti la sistem pentru care angajatorul nu a facut plata de CAS sau a platit cu intarziere, CNPAS va face oricum viramentul celor 2% catre companiile de administrare, dupa care va sesiza ANAF sa recupereze de la angajator contributia respectiva. In plus, participantii la fondurile private de pensii nu vor ramane fara contributia de 2% virata in fond, chiar daca angajatorii platesc cu intarziere sau nu platesc deloc CAS.

In momentul actual aceasta este legislatia in vigoare privind fondurile de pensii administrate privat. Se pare ca nu mai trebuie sa va faceti griji daca angajatorul nu are intentia, placerea, timpul... pentru virarea contributiilor CAS.

Edith 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.