Treceți la conținutul principal

Pensie: venituri diferite la bătrânețe

Cei mai mulți dintre noi am dori să știm de pe acum ce pensie vom avea, dacă vârsta de pensionare va rămâne aceeași și în viitor, dacă este bine să aderăm la un fond de pensii privat, și multe alte întrebări legate de pensie.

Am descoperit un articol interesant legat de cuantumul pensiei la bărbați și la femei. Există diferențe legate de pensia pe care o vor avea la batrânețe, la două persoane de genuri diferite, chiar dacă au aceleași contribuții la sistemul de pensii.

Vom da un exemplu de calcul, dar vrem să specificăm de la început faptul că: 
Conform legii, companiile de administrare a pensiilor private obligatorii nu au voie să prezinte participanților estimări de randament sau de obținere a unei pensii private, în funcție de venitul actual.

Calcul: Un bărbat de 30 de ani, care câștigă salariul mediu brut pe economie, ar putea avea o pensie privată obligatorie (viageră) de 155 de euro sau de 232 de euro, dacă fondul în care a economisit a avut un randament mediu anual de 5% sau 7%. În același timp, o femeie de 30 de ani, tot cu salariul mediu, va avea o pensie privată din sistemul obligatoriu de 127 sau 190 de euro, în funcție de randamentul anual al fondului.

De ce sunt pensiile femeilor mai mici decât cele ale bărbaților? Pentru că femeile trăiesc, în medie, mai mult decât bărbații. Drept urmare, deși ar contribui sume egale din venituri egale, timp de 35 de ani, un bărbat și o femeie ar avea pensii private diferite, pentru că plata pensiei ia în calcul perioada rămasă statistic până la decesul participantului. Pensia privată primită după economisirea în pilonul II o completează, fără să o înlocuiască, pe cea de stat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Documente transcriere sau înmatriculare autoturism second hand ori nou. Inclusiv asigurare RCA

Actualizare 29.07.2024 Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format , conform legilor actuale. Modificarea formei CIV a fost necesară datorită cerințelor OG nr. 78/2000, conform căreia datele proprietarilor și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu mai sunt înscrise în CIV. De asemenea, ordinul comun MTI/MAI/MF nr. 211/28/391/2024 stabilește noul format al CIV.  Pentru deținătorii de autovehicule această schimbare nu vine cu nicio obligație.  În noul format, documentul CIV păstrează aceleași categorii de informații despre vehicul, dar dispar câmpurile destinate completării datelor despre posesor și numărul de înmatriculare.  Noul model de CIV se eliberează în reprezentanțele RAR. Documentul în forma anterioară va rămâne în continuare valabil. Transcrierea unui autovehicul în România înseamnă că mașina este deja înmatriculată în România și are Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) obținută la Registrul Auto Român (R.A.R.).   Înmatricula...

Cum să gestionezi riscurile în proiecte

Cum să gestionezi proiecte și riscuri - Ghid în 5 pași Managementul riscurilor în proiecte (risk management, project risk management) sunt expresii folosite în orice tip de proiect. Proiectul poate fi o afacere, administrarea unui eveniment, crearea digitală. Procesul de management al riscului include cinci pași, respectiv identificarea, analizarea, evaluarea, tratarea și monitorizarea. Poți atenua riscurile prin evitare, acceptare, reducere sau transfer. Cum ar putea fi definit managementul riscului în managementul proiectelor? În managementul de proiect, riscul este orice eveniment potențial care îți poate afecta proiectul, pozitiv sau negativ. Managementul riscului este procesul de identificare și abordare a acestor evenimente înainte sau pe măsură ce acestea se întâmplă. Riscul poate apărea în multe forme diferite cum ar fi boala angajaților, vremea nefavorabilă, costurile neașteptate, întârzierile de transport. Toate proiectele au riscuri și abilitatea de a conduce un proiect prin...

Asigurări pentru copii - Asigurarea copilului tău

Asigurările pentru copii sunt contracte prin care pui bani deoparte și de care copii pot beneficia după majorat. Asigurarea copilului tău este o formă de investiție și de responsabilitate financiară. Alege asigurarea pentru copilul tău. Dacă tu pățești ceva, continuăm noi planul de economisire. Investește acum în viitorul copilului tău ca să aibe un capital pus deoparte pentru când se face mare.   Când te gândești la asigurarea cu capitalizare ai în vedere protecție , economisire , investiție . Cumperi lucruri pentru copilul tău atunci când începe școala, când mergeți în concedii, când vrei pur și simplu să îți răsfeți copilul, toate fiind cheltuieli și nicio economisire de fapt. Cum poți să economisești bani pentru copilul tău? Asigurare de viață cu capitalizare Plan de economisire pentru copii Produse bancare de depozit Achiziție imobil Începe cât mai devreme să acționezi pentru a pune bani deoparte pentru copilul tău. Poate te întrebi câți bani ar trebui să pui deoparte? Re...