Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Pensie: venituri diferite la batranete , Consultanta. Romania

Pensie: venituri diferite la batranete

Cei mai multi dintre noi am dori sa stim de pe acum ce pensie vom avea, daca varsta de pensionare va ramane aceeasi si in viitor, daca este bine sa aderam la un fond de pensii privat, si atatea alte intrebari legate de pensie. 

Am descoperit un articol interesant legat de cuantumul pensiei la barbati si la femei. Culmea, exista diferente legate de pensia pe care o vor avea la batranete...la doua persoane de sexe diferite, chiar daca au aceleasi contributii la sistemul de pensii. Vom da un exemplu de calcul, dar vrem sa specificam inca de la inceput faptul ca: Conform legii, companiile de administrare a pensiilor private obligatorii nu au voie sa prezinte participantilor estimari de randament sau de obtinere a unei pensii private, in functie de venitul actual.

Calcul: Un barbat de 30 de ani, care castiga salariul mediu brut pe economie, ar putea avea o pensie privata obligatorie (viagera) de 155 de euro sau de 232 de euro, daca fondul in care a economisit a avut un randament mediu anual de 5% sau 7%. In acelasi timp, o femeie de 30 de ani, tot cu salariul mediu, va avea o pensie privata din sistemul obligatoriu de 127 sau 190 de euro, in functie de randamentul anual al fondului.

De ce sunt pensiile femeilor mai mici decat cele ale barbatilor? Pentru ca femeile traiesc, in medie, mai mult decat barbatii. Ca urmare, desi ar contribui sume egale din venituri egale, timp de 35 de ani, un barbat si o femeie ar avea pensii private diferite, pentru ca plata pensiei ia in calcul perioada ramasa statistic pana la decesul participantului. Pensia privata primita dupa economisirea in pilonul II o completeaza, fara sa o inlocuiasca, pe cea de stat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.