Treceți la conținutul principal

Recomandari CSSPP conform legislației în vigoare

Activitățile de marketing ale administratorilor anterioare datei de 17 septembrie 2007 contravin legii, ele fiind interzise prin Norma nr.18/2007. În aceste condiții, orice acord, aderare prealabila sau semnare a unei înțelegeri, anterioare datei de 17 septembrie 2007, nu este valabil și nu reprezintă un act de aderare legal.

Informații: pensiipentrutoti@gmail.com.

Recomandările CSSPP privind alegerea fondului de pensii administrate privat, pentru beneficiarii eligilibi (persoane cu vârsta până în 45 de ani):

- Consultarea ofertelor a cât mai multor administratori autorizați de către CSSPP, în cazul în care nu se pot consulta efectiv toate ofertele.

- Verificare dacă agenții de marketing sunt avizați de către CSSPP, respectiv verificare numere agenți în Registrul de pe site-ul CSSPP.

- Verificare act de aderare și elementele de siguranță ale acestuia, respectiv seria și numărul unic alocat de către CSSPP, datele de contact ale administratorului.

- Verificare autorizare administrator, a prospectului schemei de pensii și a fondului de pensii administrat privat, respectiv numerele și data deciziilor de autorizare emise de către CSSPP, trecute pe actul de aderare. Orice verificare a tuturor entităților autorizate în sistemul pensiilor private se poate face consultând rubrica Registru de pe site-ul CSSPP.

- Citirea cu atenție a prospectelor schemelor de pensii prezentate de către fiecare agent de marketing, pentru fiecare fond de pensii, și adresarea cât mai multor întrebări despre toate aspectele neclare.

- La alegerea unui fond de pensii administrat privat, trebuie să ții cont de elemente precum: comisioanele de administrare percepute de administrator, politica de investiții, respectiv care sunt instrumentele financiare și procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare și raportare către participant și, nu în ultimul rând, experiența administratorului. Toate aceste elemente se regăsesc în prospectul schemei de pensii pe care agentul de marketing este obligat sa îl prezinte participantului înaintea semnării actului de aderare.

- Atenție la semnarea actului individual de aderare, care este un contract scris încheiat cu administratorul fondului ales și care trebuie semnat și de administrator și de agentul de marketing. Semnătura reprezintă acordul la contractul de societate civilă prin care este constituit acel fond și la prospectul schemei de pensii private, precum și faptul că a fost acceptat conținutul acestora.

- Actul individual de aderare se redactează în 2 (două) exemplare, se semnează în original. Un exemplar se păstrează de către administrator și unul de către persoana care a aderat la acel fond. Se va solicita o copie a actului lor de identitate, cu semnatura olografă a viitorului participant.

- Semnarea unui singur act individual de aderare. Dacă o persoană a semnat mai multe acte de aderare, la finalizarea procesului de aderare inițial, va fi înscrisă în Registrul participanților ca “invalidat” și va fi repartizată aleatoriu de către CNPAS.

Interdicțiile în procesul de aderare la fondurile de pensii:
- Delegarea, împuternicirea sau reprezentarea participantului în relația cu agentul de marketing sunt interzise.
- Desfășurarea activităților de marketing și/sau utilizarea denumirii de agent de marketing al fondului de pensii de către oricare persoană fizică sau juridică care nu este avizată sau autorizată de către CSSPP sunt interzise.

Administratorului, agenților de marketing și persoanelor afiliate acestora le este interzis:
să transmită informații false, înșelătoare sau care pot crea o impresie falsă despre fondul de pensii și administratorul acestuia; să facă afirmații sau previziuni despre evoluția unui fond de pensii, altfel decât în forma și modul prevăzute în normele CSSPP; să ofere beneficii colaterale în scopul de a convinge o persoană să adere la un fond de pensii sau să rămână participant la acesta, să acorde foloase pentru facilitarea aderării potențialilor participanți.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Primești despăgubiri pentru mașina inundată pe asigurarea casco?

Primești despăgubiri pentru mașina inundată pe asigurarea casco? Ce faci dacă mașina ta a fost inundată? Evită pagubele totale Ploile torențiale, furtunile, fenomenele naturale extreme din ultima perioadă au produs pagube în multe zone ale țării, inclusiv în Cluj. Sistemele de colectare a apei nu au mai putut face față ploilor torenţiale, iar partea carosabilă, parcările auto, mașinile au fost inundate. Ce trebuie să faci dacă mașina ta a fost inundată? Dacă ai asigurare casco pentru autoturismul tău, te adresezi asigurătorului sau service-ului auto pentru evaluare, despăgubiri, reparații. Elementele autoturismului care pot fi afectate de staționarea sau circulația pe un drum inundat  Problema principală este apa care intră în motor în urma staționării sau circulației pe un drum inundat. Mașina poate este parcată, sau o conduci pe o stradă inundată. Dacă motorul este oprit când apa se apropie de el, există șanse mari să eviți o daună totală.  Apa poate pătrunde în camera de a...

Noua realitate a pensionării și decumularea

Decumularea fondurilor la pensionare trebuie să se efectueze într-o tranziție lină și eficientă către perioada de pensionare. Dacă ai acumulat fonduri și active în perioada activă maximă, vei avea la dispoziție capital pentru decumulare. Cu cât începi mai devreme să pui bani deoparte prin diferite produse financiare, investiții de diferite tipuri pentru diversificarea viitoarelor profituri, cu atât vei avea la dispoziție bunuri de valoare în posesie. La un moment dat când vei dori să te retragi din activitate total sau parțial, vei avea ce să decumulezi. Ce este decumularea Ne gândim uneori cum vom gestiona problemele societale privind pensionarea.  Ce voi face cu atâta timp liber? Cum voi fi cu sănătatea? Voi avea acces la asistență medicală? Cum voi gestiona riscurile privind sănătatea? Cum voi gestiona relațiile familiale? Cum voi administra imobilul sau imobilele? Toate acestea fac parte din stadiul de viață al pensionării și nu este doar matematic. Pensionarea are mai multe as...

Asigurare IMM Intreprinderi Mici și Mijlocii

Asigurările pentru companii de diferite dimensiuni, mici, mijlocii, mari, oferă protecție financiară pentru afaceri pe întreg teritoriul României la producerea riscurilor asigurate.  Firmele sunt despăgubite pentru daunele produse în urma evenimentelor înscrise în polița de asigurare. Bunurile societății comerciale care pot fi incluse pe acest tip de asigurare sunt clădirile și construcțiile anexe destinate desfășurării activităților industriale, comerciale, economice, medicale, de laborator și alte activități lucrative, precum și cote părți din imobile și instalații fixe, deținute în proprietate comună. De asemenea, suplimentar se pot asigura și alte bunuri de patrimoniu de tipul ascensoare, cabine de pază, rampe, turnuri, coșuri industriale, rezervoare de apă, drumuri de acces, garduri sau alte împrejmuiri. După analiza cererii tale pentru spațiul comercial cu activitate și bunurile din patrimoniul firmei, îți putem emite oferta și asigurarea Imm. Îți recomandăm să faci plata o...