Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Din experienta altor tari privind sistemul de pensii private, Consultanta. Romania

Din experienta altor tari privind sistemul de pensii private

Fondurile de pensii din Bulgaria au avut randamente medii de aproape 15%. Investitiile pe bursa au adus profituri neasteptat de mari pentru fondurile de pensii bulgare.

Principalul motor al cresterii puternice pe care au inregistrat-o fondurile de pensii private l-a reprezentat amendamentul adoptat de statul bulgar in martie 2006. Amendamentul permite fondurilor de pensii sa participe la tranzactii bursiere, in acest moment o treime din activele acestora fiind investite pe acest segment.

Fondurile de pensii private obligatorii din Bulgaria au inregistrat cea mai inalta rata de crestere in perioada septembrie 2005-septembrie 2007, rata medie anuala fiind de 12,88%, se arata intr-un raport al Comisiei de Supraveghere Fiscala din aceasta tara.

Piata bulgara a pensiilor private obligatorii are aproximativ 3 milioane de clienti, in conditiile in care toti angajatii nascuti dupa 1959 sunt obligati sa adere la un fond de pensii, scrie Sofia Echo.

Intr-un clasament al randamentului mediu net pe care fondurile de pensii private din regiune l-au avut din momentul startului sistemului si pana in 2007 pe primul loc se afla Polonia, cu 9,7%, care este urmata de Croatia cu 5,39%, Bulgaria si Ungaria, cu 4,4% respectiv 2,8%.

Intr-un studiu realizat anul acesta se arata ca pana in 2015 piata pensiilor private din Europa Centrala si de Est va inregistra o crestere anuala de 19%, ajungand la o valoare totala de 245 mld. euro.

Edith 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.