Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Cat trebuie sa economisiti pentru o pensie de 500 de euro pe luna, Consultanta. Romania

Cat trebuie sa economisiti pentru o pensie de 500 de euro pe luna


Pensiile obligatorii au revolutionat piata financiara, insa contributiile platite la un astfel de fond nu sunt suficiente pentru asigurarea unei pensii private de cel putin 500 de euro pe luna.

O persoana care are venitul corespunzator unui salariu mediu brut pe economie si incepe sa contribuie la un fond de pensii obligatorii (pilonul II) la varsta de 30 de ani ar putea avea o pensie intre 130 si 230 de euro pe luna, in functie de randamentul obtinut de fondul la care contribuie, estimat la 5-7% pe an. Pensia ar putea fi insa mai mare, deoarece aceste calcule se bazeaza pe un venit fix pe toata perioada de economisire.


Nivelul contributiei la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, de 2% din salariul brut in primul an, urmand sa creasca in fiecare an cu 0,5 puncte, pana la 6% in opt ani, este extrem de redus. De aceea pentru un venit de cel putin 500 de euro pe luna dupa pensionare este posibil sa va ajute incheierea unei pensii private de alt tip sau a unei asigurari de viata cu capitalizare.

De exemplu, o persoana care castiga 1.700 de lei pe luna (circa 470 de euro) si investeste 250 de lei (70 de euro) lunar, poate avea dupa 35 de ani de economisire o pensie lunara de 1.800 de lei (circa 500 de euro), in conditiile in care fondul va avea un randament de 5%. Perioada de plata a pensiei luata in calcul este de 20 de ani. In cazul in care randamentul fondului de pensii in care investiti creste cu doar un punct procentual, la 6% pe an, pensia lunara poate ajunge chiar la 2.430 de lei (675 de euro), in conditiile aceleiasi contributii lunare si unei perioade de economisire de 35 de ani.

In cazul in care contribuiti in fiecare luna la un fond de pensii cu 360 de lei (100 de euro), timp de 30 de ani, iar fondul inregistreaza un randament de 8% pe an, pensia lunara pe care o veti primi este de 4.100 de lei (1.160 de euro). Pensia facultativa va depinde in final de valoarea contributiei, perioada de economisire, perioada de plata a pensiei si de randamentul obtinut de administratorul fondului.

Pentru incheierea unei pensii private, contactati-ne la: pensiipentrutoti@gmail.com .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.