Aproape 333000 de clienți au intrat în loteria pensiilor private obligatorii, fiind distribuiți aleatoriu și proporțional între cele 18 fonduri de pensii.
Numărul total de clienți la pensiile obligatorii (pilonul II) înainte de loterie era de 3 823 610, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii și Asigurări Sociale (CNPAS). Vinerea trecută, încă 332 706 clienți au intrat în sistem prin loterie, adică prin redistribuirea salariaților sub 35 de ani care fie nu au semnat cu niciun fond, fie au semnat cu două sau mai multe fonduri. Astfel, numărul total de clienți a ajuns la aproape 4,2 milioane, în ton cu așteptările CNPAS.Loteria a redistribuit clienții noi către cele 18 fonduri de pensii proporțional cu cota de piață deja acumulată în campania de aderare. Ca urmare, peste 68% din aceștia au ajuns la unul dintre primele trei fonduri de pe piață.
Liderul pieței, ING, are o cotă de 33,2% din numărul total de clienți, Allianz-Tiriac (locul doi) are 25,6%, iar Generali (locul trei) are 9,4%. Cele mai mari zece fonduri au 98,3% din piață, în timp ce restul de opt fonduri au 1,7% din numărul total de clienți.
Potrivit legislației, fiecare administrator trebuie acum să-și anunțe în scris clienții primiți la loterie la ce fond de pensii au fost repartizați.
Următorul pas major al pieței este colectarea primelor contribuții de către fondurile de pensii obligatorii. Conform calendarului oficial, această colectare va avea loc cel mai târziu până pe data de 20 mai a acestui an, cu contribuțiile aferente lunii martie.
Din punctul de vedere al numărului de participanți, România (cu 4,2 milioane de clienți) este a doua piață de pensii private obligatorii din regiunea Europei Centrale și de Est, după Polonia (13,3 milioane de clienți). România a depășit deja alte piețe din zonă, cum ar fi Ungaria (2,8 milioane de clienți) și Bulgaria (2,7 milioane).
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.