Treceți la conținutul principal

Loteria pensiilor și numărul total de clienți la pensiile private obligatorii

Aproape 333000 de clienți au intrat în loteria pensiilor private obligatorii, fiind distribuiți aleatoriu și proporțional între cele 18 fonduri de pensii.

Numărul total de clienți la pensiile obligatorii (pilonul II) înainte de loterie era de 3 823 610, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii și Asigurări Sociale (CNPAS). Vinerea trecută, încă 332 706 clienți au intrat în sistem prin loterie, adică prin redistribuirea salariaților sub 35 de ani care fie nu au semnat cu niciun fond, fie au semnat cu două sau mai multe fonduri. Astfel, numărul total de clienți a ajuns la aproape 4,2 milioane, în ton cu așteptările CNPAS.

Loteria a redistribuit clienții noi către cele 18 fonduri de pensii proporțional cu cota de piață deja acumulată în campania de aderare. Ca urmare, peste 68% din aceștia au ajuns la unul dintre primele trei fonduri de pe piață.

Liderul pieței, ING, are o cotă de 33,2% din numărul total de clienți, Allianz-Tiriac (locul doi) are 25,6%, iar Generali (locul trei) are 9,4%. Cele mai mari zece fonduri au 98,3% din piață, în timp ce restul de opt fonduri au 1,7% din numărul total de clienți.

Potrivit legislației, fiecare administrator trebuie acum să-și anunțe în scris clienții primiți la loterie la ce fond de pensii au fost repartizați.

Următorul pas major al pieței este colectarea primelor contribuții de către fondurile de pensii obligatorii. Conform calendarului oficial, această colectare va avea loc cel mai târziu până pe data de 20 mai a acestui an, cu contribuțiile aferente lunii martie.

Din punctul de vedere al numărului de participanți, România (cu 4,2 milioane de clienți) este a doua piață de pensii private obligatorii din regiunea Europei Centrale și de Est, după Polonia (13,3 milioane de clienți). România a depășit deja alte piețe din zonă, cum ar fi Ungaria (2,8 milioane de clienți) și Bulgaria (2,7 milioane).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Documente transcriere sau înmatriculare autoturism second hand ori nou. Inclusiv asigurare RCA

Actualizare 29.07.2024 Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format , conform legilor actuale. Modificarea formei CIV a fost necesară datorită cerințelor OG nr. 78/2000, conform căreia datele proprietarilor și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu mai sunt înscrise în CIV. De asemenea, ordinul comun MTI/MAI/MF nr. 211/28/391/2024 stabilește noul format al CIV.  Pentru deținătorii de autovehicule această schimbare nu vine cu nicio obligație.  În noul format, documentul CIV păstrează aceleași categorii de informații despre vehicul, dar dispar câmpurile destinate completării datelor despre posesor și numărul de înmatriculare.  Noul model de CIV se eliberează în reprezentanțele RAR. Documentul în forma anterioară va rămâne în continuare valabil. Transcrierea unui autovehicul în România înseamnă că mașina este deja înmatriculată în România și are Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) obținută la Registrul Auto Român (R.A.R.).   Înmatricula...

Cum să gestionezi riscurile în proiecte

Cum să gestionezi proiecte și riscuri - Ghid în 5 pași Managementul riscurilor în proiecte (risk management, project risk management) sunt expresii folosite în orice tip de proiect. Proiectul poate fi o afacere, administrarea unui eveniment, crearea digitală. Procesul de management al riscului include cinci pași, respectiv identificarea, analizarea, evaluarea, tratarea și monitorizarea. Poți atenua riscurile prin evitare, acceptare, reducere sau transfer. Cum ar putea fi definit managementul riscului în managementul proiectelor? În managementul de proiect, riscul este orice eveniment potențial care îți poate afecta proiectul, pozitiv sau negativ. Managementul riscului este procesul de identificare și abordare a acestor evenimente înainte sau pe măsură ce acestea se întâmplă. Riscul poate apărea în multe forme diferite cum ar fi boala angajaților, vremea nefavorabilă, costurile neașteptate, întârzierile de transport. Toate proiectele au riscuri și abilitatea de a conduce un proiect prin...

Asigurări pentru copii - Asigurarea copilului tău

Asigurările pentru copii sunt contracte prin care pui bani deoparte și de care copii pot beneficia după majorat. Asigurarea copilului tău este o formă de investiție și de responsabilitate financiară. Alege asigurarea pentru copilul tău. Dacă tu pățești ceva, continuăm noi planul de economisire. Investește acum în viitorul copilului tău ca să aibe un capital pus deoparte pentru când se face mare.   Când te gândești la asigurarea cu capitalizare ai în vedere protecție , economisire , investiție . Cumperi lucruri pentru copilul tău atunci când începe școala, când mergeți în concedii, când vrei pur și simplu să îți răsfeți copilul, toate fiind cheltuieli și nicio economisire de fapt. Cum poți să economisești bani pentru copilul tău? Asigurare de viață cu capitalizare Plan de economisire pentru copii Produse bancare de depozit Achiziție imobil Începe cât mai devreme să acționezi pentru a pune bani deoparte pentru copilul tău. Poate te întrebi câți bani ar trebui să pui deoparte? Re...