Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Participantii unui fond de pensii se pot transfera gratuit la altul, daca acesta se vinde, Consultanta. Romania

Participantii unui fond de pensii se pot transfera gratuit la altul, daca acesta se vinde

Administratorii care vor sa-si transfere portofoliile vor avea la dispozitie 90 de zile pentru a-si face publica aceasta intentie, timp in care aderentii se pot transfera gratuit de la un fond de pensii obligatorii la altul, in conditiile in care nu doresc sa ramana la noua entitate constituita, potrivit unei norme care urmeaza sa reglementeze achizitiile si fuziunile intre fonduri.

Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Fond de Pensii, considera ca aceasta masura este una normala in conditiile in care aceasta schimbare este "oarecum impusa", de aceea romanii trebuie sa aiba posibilitatea sa aleaga gratuit un alt fond de pensii. El a explicat ca aderarea la un alt fond de pensii trebuie sa se faca fara costuri si fara efort din partea aderentilor, deoarece acestia au ajuns in urma repartizarii aleatorie sau au optat nefericit pentru un fond care nu a reusit sa stranga peste 50.000 de aderenti.

Cadrul legal al fuziunilor intre fonduri si al transferurilor de participanti va fi reglementat in curand. "In perioada imediat urmatoare ne propunem sa adoptam reguli, proceduri si norme in privinta preluarii de portofolii intre administratorii de pensii private", a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)."Toate aceste transferuri le vom accepta numai in conditiile in care sunt precizate interesele participantilor la sistem si numai in conditiile in care fondurile de pensii la care sunt transferati prezinta avantaje pentru participanti", a adaugat acesta.

Deocamdata nu s-a stabilit cum va putea o companie de pensii sa administreze fondul unei alte societati pe care o absoarbe, in conditiile in care legislatia spune ca un administrator poate gestiona un singur fond. Acest lucru va fi clarificat in normele ce urmeaza sa se dezbata."Se poate ca norma referitoare la fuziuni si achizitii sa puna anumite limitari actorilor din piata care au deja o cota foarte mare, cum este ING, asa ca ramane sa vedem ce forma va lua aceasta norma", a spus Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.

In urma procesului de alocare aleatorie a celor care nu s-au inscris la un fond de pensii private obligatorii (pilonul II), numarul participantilor a ajuns la 4.156.316, conform datelor publicate de Comisia Nationala a Pensiilor (CNPAS).La startul campaniei de aderare la pilonul II s-au inscris 18 fonduri, din care doar zece au reusit sa stranga peste 50.000 de participanti, dupa repartizarea aleatorie.

pensiipentrutoti@gmail.com