Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Anumite banci mai acorda credite persoanelor fizice si companiilor, Consultanta. Romania

Anumite banci mai acorda credite persoanelor fizice si companiilor

Inainte de criza existau banci care inregistrau cresteri ale activelor de trei cifre. Aceste banci si-au redirectionat resursele de creditare catre operatiuni pe pietele financiare.

Banca Nationala a trimis impulsuri repetate pentru revigorarea creditului, iar acestea incep sa aiba efecte si pe piata. Nu toate bancile par dispuse insa, cel putin deocamdata, sa revina la activitatea de acordare a creditelor pentru companii si persoane fizice, dupa cum remarca si guvernatorul Mugur Isarescu. Multi bancheri prefera tranzactionarea de titluri de stat sau alte operatiuni pe pietele financiare.

Bancile mari dau tonul

Semnalul pentru creditare pare sa il dea tot bancile de dimensiuni mari. In aceasta categorie se pot include:

  • BCR, care a redus treptat dobanzile la toate produsele pe care le ofera, 
  • BRD care a taiat si ea din dobanzi si care este foarte activa in programul Prima Casa, 
  • Banca Transilvania, care a luat mai multe credite BERD pentru a finanta IMM-urile si care a acordat si un numar important de imprumuturi pentru afaceri mici cu garantia statului,  
  • Unicredit care, chiar daca a reinviat un produs de tipul „credit doar cu buletinul“ da semne ca ar dori sa reia creditarea.