Descrierea termenilor utilizați frecvent în contractele de asigurări
Contractele de asigurare cuprind termeni și definițiile aferente, aspect prevăzut de lege. Lista de termeni nu este exhaustivă. Adăugăm definiții noi la utilizarea mai frecventă a unor termeni privind toate tipurile de asigurari care se emit în România și care au acoperire teritorială atât în România cât și în țări din întreaga lume.Țările cu sancțiuni internaționale, precum sancțiuni financiare și sancțiuni comerciale, sunt excluse de pe polițele de asigurare. Sancțiunile internaționale sunt măsuri restrictive emise de autoritățile de guvernare (de exemplu, Națiunile Unite, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii).
Termenii cei mai folosiți în contractele de asigurare și definiția lor
AActivitatea de asigurare: activitatea exercitată în sau din România, care desemnează, în principal, oferirea, intermedierea, negocierea, încheierea de contracte de asigurare și reasigurare, încasarea de prime, lichidarea de daune, activitatea de regres și de recuperare, precum și investirea sau fructificarea fondurilor proprii și atrase prin activitatea desfășurată.
Accident: orice eveniment nedorit, neintenționat și neașteptat, independent de voința asiguratului, datorat unei cauze exterioare, unor temperaturi foarte ridicate sau scăzute, gazelor, aburilor, radiațiilor, curentului electric sau intoxicațiilor care generează asiguratului sau terților pagube materiale, invaliditate sau deces. Din punct de vedere al asigurărilor, el trebuie să fie un rezultat al unei cauze exterioare.
Acoperire: protecția realizată prin asigurare.
Act adițional: document care înregistrează modificări agreate între părți la un contract de asigurare.
Activități cu risc major: acele activități care, prin caracteristicile lor, antrenează un risc major pentru apariția unei cereri de despăgubire; aceste activități pot fi sporturi care implică zborul (altul decât cel în calitate de pasager), sporturi acvatice (cu motor), alpinism, scufundări.
Asigurat: persoana fizică sau juridică, nominalizată în Contractul de asigurare, cu domiciliul sau sediul în România, care are un interes în legătură cu bunurile asigurate și care, în schimbul primei de asigurare plătite Asigurătorului, își asigură aceste bunuri pentru cazul producerii unui eveniment asigurat în baza Contractului de asigurare încheiat cu Asigurătorul.
Asigurător: persoană juridică (societate de asigurare) autorizată să desfășoare activități de asigurare, care, în schimbul primei de asigurare încasată de la Asigurat, își asumă răspunderea de a acoperi pagubele produse bunurilor asigurate, ca urmare a producerii unui eveniment asigurat.
Asigurare: operațiunea prin care un asigurător constituie, pe principiul mutualității, un fond de asigurare, prin contribuția unui număr de asigurați, expuși la producerea anumitor riscuri, și îi indemnizează pe cei care suferă un prejudiciu pe seama fondului alcătuit din primele incasate, precum și pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activității desfășurate. Un contract de asigurare cuprinde condițiile de asigurare precum și toate anexele la contract (Cererea de asigurare, Raportul inspecției de risc, Acte adiționale și alte acte sau documente suplimentare), încheiat între Asigurat și Asigurător. Putem spune că este o operațiune financiară, decurgând dintr-un contract sau dintr-o obligație prevăzută de lege, prin care asigurătorul se obligă ca în schimbul unei sume primite periodic să despăgubească pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar suferi în urma unor întâmplări independente de voința lui.
Agent de asigurare: persoana fizică sau juridică împuternicită, în baza autorizării din partea unui asigurător, să negocieze sau să încheie în numele și în contul asigurătorului contracte de asigurare cu terți.
Alunecare de teren: mișcare lină a terenului cauzată de mișcări tectonice sau de eroziune naturală.
Asigurare de tip "toate riscurile" (All risks): acoperirea nu se limitează doar la evenimente asigurate indicate expres, fiind despăgubite orice tip de daune - distrugeri și avarieri produse din orice cauză, cu excepția celor indicate în mod expres ca fiind excluse.
B
Beneficiar: persoana îndreptățită să primească despăgubirea (indemnizația) în caz de daună, menționată (nu neapărat nominal; uneori pot fi moștenitori legali, alteori terțe persoane - cum ar fi la asigurarea de răspundere civilă față de terți, etc.) în Contractul de asigurare și desemnată de Asigurat.
Boală profesională: afecțiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de factori nocivi fizici, chimici sau biologici, caracteristici locului de muncă, precum și de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de muncă.
Bonus: reducere a primelor de asigurare, în anumite condiții.
C
Coasigurare: operațiune prin care doi sau mai mulți asigurători subscriu același risc, fiecare asumându-și o cotă-parte din acesta.
Culpă: vinovația Asiguratului, manifestată sub forma imprudenței sau neglijenței, care a cauzat un prejudiciu unei terțe persoane.
Cutremur de pământ: mișcare seismică bruscă a scoarței terestre, orizontală, verticală și/sau de torsiune, datorată unui dezechilibru fizic produs în interiorul acesteia, având origine tectonică, vulcanică sau de prăbușire; dauna ca urmare a unuia și aceluiași cutremur de pământ cuprinde daunele cauzate în timpul unei perioade de 72 ore consecutive.
D
Daună: prejudiciul material suferit de Asigurat la bunurile asigurate, ca urmare a producerii riscurilor asigurate.
Daună totală: furtul sau avarierea bunurilor asigurate într-un asemenea grad încât refacerea prin repararea, înlocuirea ori recondiționarea părților sau pieselor componente nu mai este posibilă ori costul acestora ar depăși 85 % din suma asigurată.
Daună parțială: avarierea sau furtul unor părți componente ale bunurilor asigurate, astfel încât readucerea în starea de dinaintea producerii evenimentului asigurat poate fi făcută prin repararea, recondiționarea sau înlocuirea acestora.
Despăgubire (indemnizație): suma pe care Asigurătorul o datorează Asiguratului sau Beneficiarului asigurării, după caz, pentru daunele rezultate în urma producerii riscurilor asigurate; indemnizația se stabilește în funcție de limitele, termenii și clauzele prevăzute în Contractul de asigurare
E
Eveniment asigurat: riscul asigurat care s-a produs și pentru înlăturarea consecințelor căruia s-a încheiat asigurarea. Este acel risc definit în condițiile contractuale din producerea căruia au rezultat daune asupra interesului asigurat; manifestarea actului de imprudență sau neglijență, comis de Asigurat sau de prepușii acestuia în perioada asigurată, care a cauzat prejudicii unui terț.
Eveniment neprevăzut: se consideră că un eveniment este neprevăzut, dacă Asiguratul sau reprezentanții săi nu au putut să-l prevadă la timp, înainte de producerea lui.
Excludere: nu se acordă despăgubire în situațiile menționate în contractul de asigurare.
Explozie: reacții fizico-chimice produse brusc și violent prin descompunerea unei substanțe explozive sau prin expansiunea unui gaz, însoțită de un zgomot extrem de puternic.
Extindere de acoperire: risc preluat suplimentar pe asigurare.
F
Franșiză: este partea din valoarea pagubei de dinainte stabilită, care cade în sarcina asiguratului în cazul producerii evenimentului asigurat. Franșiza poate fi atinsă (simplă) sau deductibilă (absolută). În cazul franșizei atinse, asigurătorul acoperă în întregime paguba - până la nivelul sumei asigurate - dacă aceasta este mai mare decât franșiza. Franșiza deductibilă se scade în toate cazurile din despăgubirea acordată de asigurător, indiferent de mărimea pagubei. În niciunul din cazuri nu se acordă despăgubire pentru pagubele ce nu depășesc valoarea franșizei.
Furtună: mișcare puternică a aerului, vânt puternic însoțit uneori de ploaie, grindină și descărcări electrice.
G
Grindină: precipitație atmosferică sub forma unor bucăți de gheață cu forme și dimensiuni variate, provenite prin înghețarea picăturilor de ploaie.
Grevă: încetare voluntară și colectivă a muncii organizată de salariați cu scopul de a obține anumite revendicări de ordin socio-economic.
H
Hartă de incendiu: înregistrare a distribuției bunurilor asigurate dintr-o anumită zonă, pentru a identifica posibilitatea de daune catastrofale.
Hazard: aspect al unui risc, considerat de catre un asigurător ca având potențial de creștere și de influențare a producerii sau severității unei daune, inclusiv atitudinile și comportamentul persoanelor asociate cu riscul respectiv. Hazardul poate fi: hazard ocupațional (condiție într-o anumită ocupație, care crește pericolul de accident sau boală); hazard de dezvoltare (evaluatorii și inspectorii de risc nu sunt interesați numai de posibilitatea producerii unei daune, ci și de felul în care se dezvoltă dauna, această dezvoltare putând fi semnificativă sau restrânsă); hazard fizic (riscul care rezultă din natura fizică a obiectului asigurării și din factorii inerenți legați de aceasta; implică orice hazard care rezultă din materialul, structura sau caracteristicile operaționale ale riscului în sine, în afara persoanelor asociate cu riscul, în mod special a celor implicate în proprietate sau management); hazard moral (rezultă din caracterul și comportamentul oamenilor legat de obiectul asigurării; poate fi bun sau rău și va fi afectat de cinste, atenție și grijă, aptitudini și atitudine de afaceri, situație financiară).
I
Incapacitate de muncă: întreruperea temporară sau permanentă a activității angajatului la locul său de muncă, ca urmare a producerii unui eveniment.
Incendiu: un foc de mare întindere, care cuprinde și distruge parțial sau total o clădire și/sau bunurile din aceasta.
Indemnizație de asigurare: sumă de bani ce trebuie plătita de Asigurător conform contractului de asigurare la producerea riscurilor asigurate. Se poate acorda pe parcursul contractului de asigurare sau la sfârșitul contractului la asigurările de viață cu economisire.
Inundație: acoperirea locației unde se află clădirea sau bunurile asigurate cu apă, ca urmare a revărsării peste marginile cursurilor sau bazinelor de apă, a ruperii digurilor sau malurilor, a îngustării bruște a cursului sau a unor precipitații abundente.
J
Jurisdicție: drept, întărit prin lege, al unui judecător sau al unei instanțe judecătorești, de a efectua procese judiciare; teritoriu unde își poate exercita competența un judecător sau o instanță judecătorească.
L
Leasing: operațiune economică și juridică prin care o parte, numită locator/finanțator, transmite dreptul de folosință asupra unui bun aflat în proprietatea sa unei alte părți, numită utilizator, la solicitarea acesteia și pentru o anumită perioadă de timp, contra unei sume periodice, numită rată de leasing. La sfârșitul perioadei prevăzute în contractul de leasing, locatorul/finanțatorul se obligă să respecte dreptul de opțiune al utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing sau de a înceta raporturile contractuale. Pot constitui obiect al unei operațiuni/contract de leasing bunurile imobile și bunurile mobile de folosință îndelungată aflate în circuitul civil.
Limită maximă de despăgubire: poate fi pe eveniment sau în agregat - pe întreaga perioadă de asigurare și este înscrisă în asigurare.
M
Mașină: sistem tehnic constând din piese ce funcționează coordonat, transformând o formă de energie în altă formă sau efectuând un lucru mecanic util.
Mașină-unealtă: mașină de lucru care prelucrează materiale prin operații mecanice.
P
Primă de asigurare: suma plătită de către Asigurat sau Contractant în schimbul obligației pe care și-o asumă Asigurătorul de a-l despăgubi în cazul producerii riscului asigurat.
Perioadă de asigurare: intervalul de timp în care Asigurătorul, în schimbul încasării primei de asigurare, preia în răspundere riscurile asigurate.
Pagubă: pierderea, în expresie bănească, suferită de asigurat, ca urmare a producerii unui eveniment asigurat.
R
Reasigurare: transferul unei părti de risc asumat de un asigurător, sub forma uneia sau mai multor asigurări catre un alt asigurător, numit reasigurător; reprezintă protecția pe care asigurătorul dorește să o obțină pentru (o parte din) riscurile asumate prin contractele de asigurare directă.
Reprezentanți: persoanele alese sau numite în conformitate cu prevederile legale, statutele sau actele constitutive și autorizate să reprezinte Asiguratul.
Risc asigurat: eveniment viitor posibil dar incert care are drept efect pierderea, avarierea sau distrugerea bunurilor asigurate și la producerea căruia Asigurătorul își asumă răspunderea de a plăti despăgubirea (indemnizația).
S
Subasigurare: Asigurarea încheiată pentru o sumă mai mică decât valoarea reală a bunului asigurat. În aceste condiții, prima de asigurare va fi proporțional mai mică și, de aceea, în caz de daună, asigurătorul nu poate oferi plata integrală.
Supraasigurare: asigurarea la o sumă care depașește valoarea bunului și care poate fi nulă.
Sumă asigurată: valoarea declarată de Asigurat, prevăzută în Contractul de asigurare și este suma maximă în limita căreia Asigurătorul preia riscul conform condițiilor de asigurare. Se ia în considerare și la despăgubirea cuvenită Asiguratului la producerea riscului asigurat.
T
Terorism: folosirea deliberată a unor mijloace violente sau amenințări de natură să provoace teamă și neîncredere, panică și nesiguranță, ignorând orice norme umanitare.
Trăznet: descărcare electrică care se produce între o formațiune de nori și sol sau obiecte aflate la sol, pagubele producându-se prin efectul distructiv direct asupra bunurilor asigurate.
U
Uragan: vânt foarte puternic cu acțiuni distrugătoare, însoțit adesea de ploi torențiale, care provoacă distrugeri mari.
V
Valoare de asigurare reală: prețul de cumpărare al unui bun nou, identic (excluzându-se orice reduceri de preț, dar incluzându-se costurile de ambalare, transport, asamblare, montare, instalare și punere în funcțiune, precum și impozitele, comisioanele și taxele vamale aferente) din care se scade uzura în raport cu vechimea, întrebuințarea, starea de întreținere și durata normală de viață a bunului asigurat.
Valoare de nou: valoarea de comercializare de nou a bunurilor, a autovehiculelor la data încheierii asigurării (stabilită potrivit facturilor, cataloagelor sau listelor de prețuri comunicate de producători).
Valoare reziduală: valoarea la care, la expirarea contractului de leasing, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului către Utilizator.
Vandalism: acte de distrugere cu intenție asupra bunurilor asigurate de către persoane cunoscute sau necunoscute.
Z
Zbor: momentul în care aparatul de zbor intră în mișcare pentru a începe decolarea, pe toata durata în care este în aer și până când își încheie aterizarea.
Zi de spitalizare: perioada continuă de rămânere într-un spital, care include o ședere peste noapte. Nu include tratamentul ambulatoriu.
Zid de despărțire: perete comun între două clădiri, care nu trece însă prin acoperiș. Nu este un scut eficient de protecție împotriva incendiilor.
Zonă de cutremur: zonă geografică predispusă în mod deosebit la cutremure.
Indiferent la ce asigurare ne referim (casco și rca auto, de locuință, de viață, de sănătate, de călătorie, la studii, cercetare, la muncă, conferințe, simpozioane, de accidente, de răspundere civilă față de terți, răspundere profesională cadre medicale și farmaciști - malpraxis, profesioniști software, agenți de asigurare, practicieni în insolvență, contabili, auditori financiari, consultanți fiscali, cenzori, avocați, arhitecți și proiectanți construcții, unități service auto, unități turistice și hoteliere, prestatori de servicii, furnizor de servicii medicale, societăți de pază și protecție, organizatori de evenimente, activitate de construcții, administratori de imobile, de asigurare a utilajelor specializate destinate transportului materialelor, lucrărilor agricole, utilitare, echipamente electronice, mașini și utilaje de santier, asigurare CMR de răspundere transportator mărfuri transportate cu vehicule rutiere intern și internațional, asigurare cargo pentru mărfuri conform volum transportat, asigurări pentru intreprinderi mici și mijlocii (IMM), asigurare de incendiu, este vorba despre un contract de asigurare care produce efecte juridice, cu drepturi și obligații ale părților înscrise în contract. Societatea de asigurare preia riscul asigurat și acordă despăgubiri conform contractului de asigurare, și Contractantul sau Asiguratul plătește prima de asigurare și este obligat să întrețină bunul asigurat în condiții bune conform dispozițiilor legale. La asigurările de viață și de sănătate, societatea de asigurare solicită date și cu privire la starea de sănătate a Asiguratului, la ocupația și pasiunile sale, și plătește indemnizații de asigurare conform contractului de asigurare. Fiecare contract de asigurare are și excluderi pe de o parte, iar pe de altă parte poate include extinderi de acoperire.
Propunerile pentru adăugarea unor termeni noi, le așteptăm prin formularul de contact.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.