Cum să gestionezi proiecte și riscuri - Ghid în 5 pași
Managementul riscurilor în proiecte (risk management, project risk management) sunt expresii folosite în orice tip de proiect. Proiectul poate fi o afacere, administrarea unui eveniment, crearea digitală.
Procesul de management al riscului include cinci pași, respectiv identificarea, analizarea, evaluarea, tratarea și monitorizarea. Poți atenua riscurile prin evitare, acceptare, reducere sau transfer.
Cum ar putea fi definit managementul riscului în managementul proiectelor?
În managementul de proiect, riscul este orice eveniment potențial care îți poate afecta proiectul, pozitiv sau negativ. Managementul riscului este procesul de identificare și abordare a acestor evenimente înainte sau pe măsură ce acestea se întâmplă.
Riscul poate apărea în multe forme diferite cum ar fi boala angajaților, vremea nefavorabilă, costurile neașteptate, întârzierile de transport.
Toate proiectele au riscuri și abilitatea de a conduce un proiect prin risc este, prin urmare, una dintre cele mai importante abilități ale managerilor de proiect.
Credit foto - Geralt - Pixabay |
Tipuri de riscuri ale unui proiect
- Riscuri financiare, cum ar fi costuri în creștere, previziuni bugetare inexacte, creșterea forței de muncă și materiale, vânzări scăzute și provocări în asigurarea finanțării.
- Riscurile strategice rezultă din erori în strategie, cum ar fi alegerea unei metodologii de management de proiect care nu funcționează pentru proiect, eforturi pe o cultură a companiei care necesită actualizare, înregistrarea unei rotații ridicate a angajaților sau investiția în tehnologie care este dificil sau costisitoare de utilizat.
- Riscurile de performanță rezultă din nerespectarea termenelor limită ale membrilor echipei, întârzieri, obiective nedefinite și KPI, folosind studii de piață insuficiente sau învechite și variația scopului (atunci când obiectivele inițiale se extind sau se îndepărtează de intențiile inițiale ale unui proiect).
- Riscurile externe apar în afara controlului echipei de proiect, cum ar fi modificarea legilor și reglementărilor, volatilitatea pieței, vremea nefavorabilă, termenele nerespectate ale vânzătorilor, grevele de muncă, tulburările civile, vandalismul sau daunele și problemele lanțului de aprovizionare.
- Riscurile (oportunitățile) pozitive sunt neașteptate, dar au un efect pozitiv asupra proiectului tău, cum ar fi finalizarea sarcinilor mai devreme decât se aștepta sau sub bugetul previzionat, depășirea obiectivelor inițiale, devenirea mai eficientă cu un nou instrument sau o schimbare a politicii.
Managementul riscului versus atenuarea riscului
Cum să gestionezi riscurile în proiect
1. Identifică riscurile
2. Analizează impactul potențial al riscului
3. Acordă prioritate fiecărui risc
4. Redu riscurile
- Eviți: Nu toate riscurile pot fi evitate, dar poate fi o idee bună să faci acest lucru atunci când poți. Evită un risc dacă există șanse mari ca un risc să se întâmple. Un furnizor partener și-a câștigat reputația de a furniza lucrări de calitate scăzută? Încercă să găsești unul diferit. Planifici evenimente în timpul sezonului ploios? Mută evenimentul în interior sau într-un sezon mai însorit.
- Accepți: Acceptarea riscurilor poate avea sens dacă acestea au șanse scăzute să se întâmple și vor avea un impact scăzut asupra proiectului tau. În cele din urmă, dacă riscul se întâmplă, nu ar trebui să îți deraieze proiectul. Să presupunem că ai comandat aranjamente de trandafiri pentru o nuntă, dar florarul spune că există o mică șansă să nu aibă suficiente și să fie nevoit să înlocuiască unele cu lalele. Deoarece probabilitatea de risc este scăzută și a avea lalele în loc de trandafiri nu va da peste cap nunta, s-ar putea să accepți riscul în loc să te deranjezi si să găsești un nou livrator de flori.
- Reduci: Reducerea riscului înseamnă modificarea elementelor din planul tău cu impact potențial asupra proiectului tău. Riscurile medii și ridicate ar fi bine să fie reduse. Reducerea necesită de obicei un efort sau investiții. De exemplu, un manager de proiect ar putea angaja noi membri ai echipei dacă echipa rămâne în urmă cu munca. Acest lucru ar putea însemna și includerea tacticilor de reducere a riscurilor în planul tău de proiect. Timpul pentru sarcini complexe sau sensibile la timp îți pot oferi o oarecare flexibilitate dacă munca începe să rămână în urmă. Să ai un buget de urgență poate ajuta la absorbția costurilor neașteptate dacă apar.
- Transferi: Transferul riscurilor implică transferul riscului către o altă parte din afara proiectului tau. Aceasta poate însemna obținerea unei polițe de asigurare sau externalizarea unor părți ale lucrării către o terță parte. Riscul poate apărea în continuare, dar impactul direct asupra proiectului tau va fi absorbit de cineva din afara proiectului tău.
5. Monitorizează riscurile
Managementul riscului este o parte importantă a managementului de proiect, deoarece riscul este aproape inevitabil în orice proiect. Nu te îngrijora - se întâmplă rar să elimini complet riscul.
Sunt șanse să nu realizezi primul plan de proiect perfect, dar este în regulă. Ceea ce este mai important este modul în care reacționezi la acele schimbări inevitabile care au loc.
Instrumente pentru gestionarea riscului
Ciclul de viață al managementului de proiect
Cele 4 faze ale ciclului de viață al managementului de proiect explicate
Care este ciclul de viață al managementului de proiect?
Ciclul de viață al managementului de proiect - 4 pași
1. Inițierea
- Comunicarea cu părțile interesate pentru a înțelege scopul și rezultatele dorite ale proiectului
- Identificarea domeniului de aplicare al proiectului
- Determinarea obiectivelor SMART (specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp)
- Clarificarea resurselor precum bugetul și constrângerile de timp
- Confirmarea dimensiunii echipei și a rolurilor necesare
- Determinarea a cât de des și a părților interesate implicate pe parcursul proiectului
- Alcătuirea unei propuneri de proiect și a unui document de proiect
- Propunerea de proiect: propunerea de proiect definește un proiect și prezintă datele, cerințele și obiectivele cheie.
- Harta proiectului: Acesta este un document definitiv care descrie proiectul și principalele detalii necesare pentru a-și atinge obiectivele. Aceasta poate include riscuri potențiale, beneficii, constrângeri și părți interesate cheie.
- Diagrama RACI: O diagramă RACI prezintă rolurile și responsabilitățile membrilor dintr-o echipă de proiect.
2. Planificarea
- Decizia asupra reperelor care duc la îndeplinirea obiectivului
- Dezvoltarea unui program pentru sarcini și etape, inclusiv estimări de timp și posibili timpi tampon
- Stabilirea proceselor de schimbare
- Stabilirea modului și frecvența de comunicare cu membrii echipei și cu părțile interesate
- Crearea și semnarea de documente, cum ar fi acorduri de confidențialitate (NDA) sau cereri de propuneri (RFP)
- Evaluarea și gestionarea riscului prin crearea unui registru de risc
- Organizarea unei întâlniri de lansare pentru a începe proiectul
- Diagramă Gantt: o diagramă cu bare orizontale în care membrii pot vedea ce sarcini trebuie finalizate în ce ordine și cât timp este de așteptat să dureze fiecare
- Registrul riscurilor: un grafic care enumeră riscurile asociate cu proiectul, împreună cu probabilitatea acestora, impactul potențial, nivelul de risc și planurile de atenuare.
3. Executarea și finalizarea sarcinilor
- Folosind instrumente precum GANTT sau diagrame de execuție pentru a urmări progresul sarcinilor
- Răspunsul la riscuri atunci când acestea se manifestă
- Costuri de înregistrare
- Menținerea membrilor echipei motivați și la lucru
- Menținerea la curent a părților interesate cu progresul proiectului
- Încluderea modificărilor prin solicitări de modificare
- Solicitări de modificare: Acestea sunt documente utilizate pentru a propune modificări ale domeniului sau obiectivelor unui proiect
- Diagrama de executare: această diagramă împarte sarcinile la nivel granular și vizualizează timpul rămas
4. Finalizarea proiectului
- Efectuarea retrospectivelor și notarea modificărilor pe care le poți implementa în viitor
- Comunicarea sfârșitului proiectului către părțile interesate și furnizarea unui raport de impact
- Comunicarea cu noii proprietari ai unui proiect
- Crearea unui raport de încheiere a proiectului
- Sărbătorirea sfârșitului proiectului și succesele tale
- Raport de impact: Acest raport adună o serie de valori care arată modul în care proiectul tău a făcut diferența și este prezentat părților interesate.
- Raport de încheiere a proiectului: un raport de încheiere a proiectului oferă un rezumat al realizărilor proiectului tău și oferă informații cheie pe care viitorii manageri de proiect le pot consulta.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.