Actualizare 29.07.2024
Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format, conform legilor actuale. Modificarea formei CIV a fost necesară datorită cerințelor OG nr. 78/2000, conform căreia datele proprietarilor și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu mai sunt înscrise în CIV. De asemenea, ordinul comun MTI/MAI/MF nr. 211/28/391/2024 stabilește noul format al CIV.
Pentru deținătorii de autovehicule această schimbare nu vine cu nicio obligație.
În noul format, documentul CIV păstrează aceleași categorii de informații despre vehicul, dar dispar câmpurile destinate completării datelor despre posesor și numărul de înmatriculare.
Noul model de CIV se eliberează în reprezentanțele RAR. Documentul în forma anterioară va rămâne în continuare valabil.
Transcrierea unui autovehicul în România înseamnă că mașina este deja înmatriculată în România și are Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) obținută la Registrul Auto Român (R.A.R.).
Înmatricularea unui autoturism pentru prima dată în România presupune obținerea cărții de identitate a vehiculului (CIV), înregistrarea mașinii la Primărie, obținerea certificatului de înmatriculare și numerele pentru mașina ta. Vezi mai jos pașii de urmat.
Cum se înmatriculează în România un autovehicul înmatriculat în străinătate?
Înmatricularea în România a unei mașini înmatriculate în străinătate:
- Primul pas este să te programezi online Programări R.A.R. (rarom.ro) pentru inspecția mașinii la R.A.R. Trebuie să mergi cu mașina care urmează să fie înmatriculată în România și documentele mașinii din țara de proveniență. Taxele diferă în funcție de autoturism (de exemplu, pentru autoturisme din Uniunea Europeană cu greutate sub 3,5 tone, prețul este de aproximativ 590 Ron. Prețurile pot suferi modificări în timp, de aceea verifică la stația RAR. Aici primești CIV-ul, Certificatul de Autenticitate și alte documente de inspecție a autovehiculului
- Al doilea pas este să înregistrezi autoturismul la Primăria localității în care ai domiciliul, rezidența sau sediul social pentru firme. În Cluj-Napoca Registratura • Cluj-Napoca (e-primariaclujnapoca.ro) se poate face și online. Vei plăti impozit în funcție de taxele locale pentru acel an fiscal.
- Al treilea pas este să te programezi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor DRPCIV. La prima înmatriculare în România a unei mașini, în Cluj, te poți programa online aici Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (drpciv.ro) . Plătești plăcuțele de înmatriculare. Aici se eliberează Certificatul de Înmatriculare al mașinii și numerele de înmatriculare (plăcuțele auto)
Acte necesare în acest demers:
- documentele autoturismului din străinătate
- documentul de dobândire (contract de vânzare-cumpărare, etc.; în anumite cazuri, declarație notarială)
- documentul tău de identitate (carte de identitate C.I., certificat de înregistrare pentru cetățeni străini cu rezidența în România, copie CUI firmă, etc.)
- asigurare RCA, de răspundere civilă auto, OBLIGATORIU
- nu uita de taxele aferente la fiecare pas menționat anterior
În funcție de fiecare caz particular, se pot cere și alte documente.
Procedura de înmatriculare a unui autoturism în Romania durează aproximativ 10 - 35 de zile. Depinde de programarea la RAR și la DRPCIV. La Primărie, de obicei rezolvi destul de repede, în câteva zile.
Contactează-ne la consultantasigurari@consultant.com sau Contact pentru asigurări (plusprofit.blogspot.com) pentru o cotație a asigurării obligatorii RCA. Dacă autovehiculul se încadrează în norme, poți încheia și o asigurare facultativa CASCO.
......................................................
Documentele necesare pentru transcrierea unui autoturism cumpărat de la un alt proprietar, pe lângă asigurarea RCA, sunt enumerate în această postare. De asemenea, suplimentar asigurării RCA, poți încheia asigurarea facultativă CASCO. Dosarul cu documente pentru transcrierea vehiculului trebuie să cuprindă:
- Contract de vânzare – cumpărare;
- Cartea de identitate a vehiculului;
- Certificatul de înmatriculare al vehiculului deținut de proprietarul anterior; vei un primi un certificat nou de la Serviciul de Înmatriculări auto;
- Certificat de autenticitate de la RAR;
- Cererea de înmatriculare;
Dovada plății timbrului de mediu sau a taxei de poluare de la ANAF;Dovada faptului că nu a fost recuperată contravaloarea taxei de mediu plătita anterior pentru respectivul vehicul;- Asigurare RCA valabilă, emisă pe noul proprietar;
- Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare auto, online pe site-ul DRPCIV;
plata se poate efectua la CEC sau la Oficiul Poștal; - Dovada plății contravalorii numerelor de înmatriculare, online pe site-ul DRPCIV;
- Dovada înscrierii vehiculului la Administrația Fiscală locală pe numele noului proprietar;
- Carte de identitate a noului proprietar, în original și copie.
cum fac rca si casco rapid?
RăspundețiȘtergereRidic Audi 2023 azi și îmi trebuie asigurare. RCA și Casco?
RăspundețiȘtergere