Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Agentiile de turism vor fi obligate sa achite integral asigurarea de insolventa, Consultanta. Romania

Agentiile de turism vor fi obligate sa achite integral asigurarea de insolventa

Agentiile de turism vor fi obligate sa achite integral asigurarea de insolventa, fara posibilitatea de a plati primele de asigurare cu alte frecvente de plata. Mai mult, politele cu fransiza, prin care se acopera doar o parte din asigurare, vor fi eliminate, potrivit unui proiect de ordin al Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism. 

In prezent, legea permite ca agentiile de turism sa plateasca asigurarea de insolventa in rate si sa incheie polite cu fransiza, prin care se acopera doar o parte din suma asigurata.

S-a constatat faptul ca peste 400 de agentii de turism din totalul de aproximativ 3000 de agentii de turism din Romania, au polita de insolventa cu fransiza. Daca o agentie de turism incheie o asigurare de insolventa pentru o suma asigurata de 50000 de euro, cu o fransiza de 80%, inseamna ca asiguratorul suporta 20% din paguba, adica maxim 10000 de euro. 

In practica se intampla ca o agentie de turism sa incheie asigurarea de insolventa in rate si platesc doar prima rata, pentru a fi acoperiti in cazul controlului din partea ANT (Autoritatea Nationala pentru Turism). In cazul falimentului respectivei agentii de turism, turistii nu sunt asigurati si nu primesc despagubiri.