Scandalurile recente care au lovit piata asigurărilor au adus în discuție două dintre problemele importante ale industriei, a căror rezolvare a fost amânată constant: războiul tarifelor și problema contractelor de reasigurare.
Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) și cele de proprietăți reprezintă peste jumătate din primele subscrise din asigurări generale, iar orice problemă apărută pe unul din aceste segmente se reflectă automat asupra imaginii întregii piețe de asigurări.
Industria asigurărilor, una dintre piețele cele mai afectate de lipsa de încredere a clienților, a fost lovită la începutul acestui an de cel mai grav scandal din ultimii ani, persoane din conducerea Carpatica Asig, o companie de top zece, și a autorității de supraveghere ajungând sub ancheta procurorilor DNA sub acuzațiile de luare și dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.
Un raport al ASF, citat de Mediafax, arată că aceleași probleme au fost identificate de autoritatea de supraveghere și în cazul Astra, cel mai mare asigurător local.
Principalele societăți de asigurări din România sunt Astra, Omniasig, Allianz Țiriac, Groupama, Generali, Asirom, Uniqua, Carpatica, Euroins.
Autoritatea care supraveghează industria asigurărilor a depus eforturi pentru a reglementa modul de calcul al tarifelor pentru asigurările RCA. Încasările ar trebui să acopere cheltuielile cu daunele, costurile operaționale și marja de profit. Actualmente, veniturile abia acoperă cheltuielile cu daunele. În primele 11 luni ale anului 2013, despăgubirile pe RCA au însumat 1,8 miliarde de lei, iar veniturile din primele de asigurare RCA au fost de 2,2 miliarde de lei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.