Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Razboiul preturilor pe RCA si efectele negative asupra pietei de asigurari, Consultanta. Romania

Razboiul preturilor pe RCA si efectele negative asupra pietei de asigurari

Scandalurile recente care au lovit piata asigurarilor au adus in discutie doua dintre problemele importante ale industriei, a caror rezolvare a fost amanata constant: razboiul tarifelor si problema contractelor de reasigurare. 

Asigurarile de raspundere civila auto (RCA) si cele de proprietati reprezinta peste jumatate din primele subscrise din asigurari generale, iar orice problema aparuta pe unul din aceste segmente se reflecta automat asupra imaginii intregii piete de asigurari. 

Industria asigurarilor, una dintre pietele cele mai afectate de lipsa de incredere a clientilor, a fost lovita la inceputul acestui an de cel mai grav scadal din ultimii ani, persoane din conducerea Carpatica Asig, o companie de top zece, si a autoritatii de supraveghere ajungand sub ancheta procurorilor DNA sub acuzatiile de luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu. 

Un raport al ASF, citat de Mediafax, arata ca aceleasi probleme au fost identificate de autoritatea de supraveghere si in cazul Astra, cel mai mare asigurator local. 

Principalele societati de asigurari din Romania sunt Astra, Omniasig, Allianz Tiriac, Groupama, Generali, Asirom, Uniqua, Carpatica, Euroins.

Autoritatea care supravegheaza industria asigurarilor a depus eforturi pentru a reglementa modul de calcul al tarifelor pentru asigurarile RCA. Incasarile ar trebui sa acopere cheltuielile cu daunele, costurile operationale si marja de profit. Actualmente, veniturile abia acopera cheltuielile cu daunele. In primele 11 luni ale anului 2013, despagubirile pe RCA au insumat 1,8 miliarde de lei, iar veniturile din primele de asigurare RCA au fost de 2,2 miliarde de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.