Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Sistemul de pensii peste 5 sau 10 ani, Consultanta. Romania

Sistemul de pensii peste 5 sau 10 ani

Numarul total de aderenti la fondurile de pensii private obligatorii si facultative a ajuns la peste 6,3 milioane, potrivit datelor publicate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania. In sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), numarul de aderenti este de peste 6 milioane (6.039.261 la 31 decembrie 2013). Numarul contractelor de pensii private facultative (Pilonul III) a atins un numar de peste 300 de mii (313.348 la 31 decembrie 2013). Sursa

Procesul de imbatranire a populatiei este unul accentuat, numarul de tineri din Romania ajungand, in anul 2012, sa fie egal cu cel al batranilor. Recent, in Conferinta sustinuta pe tema problemei pensiilor din Romania, Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca este foarte greu de spus cum va arata sistemul de pensii peste cinci sau zece ani. Romania are procesul cel mai accelerat de imbatranire a populatiei din Uniunea Europeana. Cauzele ar fi natalitatea scazuta, mortalitatea infantila si plecarea persoanelor in strainatate, la lucru.

Actualul sistem de pensii este imposibil de schimbat. Marirea varstei minime de pensionare se poate realiza, dar nu putem avea in vedere ca varsta de pensionare sa fie la 70 de ani. Cine te-ar mai angaja daca te apropii de varsta de 70 de ani? In conditiile actuale, deja de la varsta de 45 de ani se pune problema varstei cand vrei sa te angajezi. Egalizarea varstelor de pensionare ale femeilor si barbatilor este de asemenea un aspect delicat.

Cea mai grava problema a tinerilor de astazi o reprezinta lipsa grijii pentru economisire pe termen lung. Neincrederea in sistemul national de pensii se pare ca este tot mai ridicata si mai accentuata in ultimul timp, ceea ce incurajeaza munca "la gri". Imbunatatirea sistemului de pensii se poate inca realiza prin stimularea gradului de ocupare, reducerea contributiei la CAS, cresterea salariului minim pe economie si imbunatatirea masurilor de colectare a CAS. 

Pentru informatii legate de aderarea la pilonul II sau pilonul III de pensii administrate privat, ne puteti contacta la: pensiipentrutoti@gmail.com .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.