Treceți la conținutul principal

Cum se restituie taxa auto? Cererea și documentele aferente. Procedura publicată în M.O., Partea I, nr. 274 din 12.04.2016 (Ordinul nr. 682/1154/2016)

ACTUALIZARE

Timbrul de mediu în domeniul auto a fost eliminat în februarie 2017.

----------------------------------------------------------

Taxa auto specială (cunoscută sub diferite forme: taxa de poluare, taxa pentru emisii poluante) plătită în perioada 2007 - martie 2013 se restituie proprietarilor auto prin depunerea documentației necesare la A.N.A.F. 


În procedura publicată în Monitorul Oficial [12.04.2016] se arată faptul că cererile de restituire împreună cu toate documentele se depun la organele fiscale, de către cei care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante. 

Până în toamna anului trecut, conform legii se putea solicita doar restituirea parțială a vechii taxe auto, dacă aceasta era mai mare decât actualul timbru de mediu. În continuare, se păstrează timbrul de mediu în 2016. Ordonanța de Guvern nr.40/2015 arăta deja că persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot cere înapoi întreaga sumă plătită. Deja era prevăzut faptul că nu necesită acțiunea în instanță.

În 12 aprilie 2016 s-a publicat și procedura exactă de restituire prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016, publicat MO, Partea I, nr. 274 din 12 aprilie. A intrat în vigoare la data publicării, ceea ce înseamnă că de acum se pot cere banii înapoi plătiți la stat.

Termenul de depunere al cererii: cinci ani
Persoanele care au plătit vechea taxă auto trebuie să depună la organele fiscale cererea și documentele  care certifică proprietarul auto, împreună cu documentele mașinii, dovada plății taxei respective. Suma de bani care se restituie, cuprinde taxa auto plătită, actualizată cu indicele prețurilor de consum și dobânzi aferente calculate până la data plății integrale.  

În Ordinul comun MMAP si ANAF nr. 682/1154/2016 se precizează faptul că, "Contribuabilul care a achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule poate solicita restituirea acesteia și a dobânzilor calculate până la data plății integrale prin depunerea, la organul fiscal competent din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a unei cereri (...).” Cererea trebuie să cuprindă obligatoriu contul bancar în care urmează să se restituie suma cuvenită contribuabilului.

Cererea poate fi depusă până în data de 1 ianuarie 2021 (cel mai târziu), la organul fiscal în a cărui rază teritorială își au domiciliul fiscal persoanele fizice. De asemenea, cererea se poate depune la organul fiscal la care persoanele juridice și fizice care desfășoară activități economice independente sau exercită profesii libere sunt înregistrate ca plătitori de taxe și impozite.

Perioada de timp este clar specificată în Ordin: "Cererea de restituire trebuie să fie depusă în cadrul termenului legal de prescripție a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire. Data la care a luat naștere dreptul la restituire este data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 40/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (din 3 septembrie 2015)".

Documente necesare împreună cu cererea de restituire
Proprietarii auto care depun cererea de restituire a taxei auto (plătită doar sub forma taxei de poluare pentru autovehicule, taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, așa cum este menționat mai sus), trebuie să mai depună și următoarele documente:
  • Act de identitate persoană fizică sau reprezentant persoană juridică și împuternicire (copie);
  • Document care atestă plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante;
  • Carte de identitate vehicul și certificat de înmatriculare (original + copie).
Dacă lipsește documentul de plată, verificarea plății se face pe baza informațiilor deținute de autoritățile competente.

Cererea de restituire și toate documentele aferente pot fi depuse la registratura organului fiscal competent sau pot fi transmise prin poștă cu scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.

"Dacă organul fiscal competent consideră că mai are nevoie de anumite documente relevante soluţionării cererii, solicită contribuabilului, în scris, prezentarea acestora", mai este precizat în Ordinul comun MMAP şi ANAF nr. 682/1154/2016. În acest caz, termenul de soluționare este prelungit automat. (Detalii legate de Monitorul Oficial nr. 274, 275, 276 şi 277 din 12 aprilie 2016: acte normative incluse)

Important de reținut: plata sumei de bani se efectuează doar într-un cont bancar.  

Graficul tranșelor anuale de restituire
Suma de restituit (vechea taxa auto plătită și dobânzile aferente până la data plății integrale) se va acorda pe durata a 5 ani calendaristici. În graficul primit se va menționa perioada de restituire pentru fiecare tranșă anuală și cuantumul aferent.

Așa cum se arată în Ordinul publicat în Monitor, perioada de restituire pentru fiecare tranșă anuală din grafic va fi:
  • pentru prima tranșă anuală: luna următoare datei emiterii deciziei de soluționare a cererii de restituire;
  • pentru următoarele tranșe anuale:
    • pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an: luna aprilie a fiecăruia dintre următorii patru ani;
    • pentru cererile de restituire depuse în cel de-al doilea semestru al fiecărui an: luna noiembrie a fiecăruia dintre următorii patru ani.
Cei care solicită restituirea sumelor de bani cuvenite, vor primi decizia de soluționare și o copie a graficului tranșelor anuale de restituire. Plata anuală reprezintă 20 % din suma datorată (conform Ordonanței nr.40/2015).

Vechea taxă auto trebuie restituită contribuabililor, la cerere, într-o perioadă de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată, după cum a stabilit Executivul astă-toamnă, prin intermediul Ordonanţei nr. 40/2015. Se va restitui taxa acordată împreună cu dobânzile calculate până la data plății integrale. Cifrele se actualizează cu indicele prețurilor de consum, publicat online de Institutul Național de Statistică la data emiterii deciziei de restituire.

Termenul de soluționare al cererilor de restituire (depuse cu întreaga documentație aferentă), este de cel mult 45 de zile de la data înregistrării. Solicitanții sunt informați despre decizia autorităților în maximum 10 zile de la soluționare.

Persoanele care pot cere restituirea taxei sunt cele care au plătit vechea taxa auto în perioada 2007 – martie 2013 (înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu). În această perioadă, au fost aplicate succesiv taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Persoanele care au plătit timbrul de mediu, în vigoare din martie 2013 și până în prezent, nu pot cere restituirea acestei taxe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Primești despăgubiri pentru mașina inundată pe asigurarea casco?

Primești despăgubiri pentru mașina inundată pe asigurarea casco? Ce faci dacă mașina ta a fost inundată? Evită pagubele totale Ploile torențiale, furtunile, fenomenele naturale extreme din ultima perioadă au produs pagube în multe zone ale țării, inclusiv în Cluj. Sistemele de colectare a apei nu au mai putut face față ploilor torenţiale, iar partea carosabilă, parcările auto, mașinile au fost inundate. Ce trebuie să faci dacă mașina ta a fost inundată? Dacă ai asigurare casco pentru autoturismul tău, te adresezi asigurătorului sau service-ului auto pentru evaluare, despăgubiri, reparații. Elementele autoturismului care pot fi afectate de staționarea sau circulația pe un drum inundat  Problema principală este apa care intră în motor în urma staționării sau circulației pe un drum inundat. Mașina poate este parcată, sau o conduci pe o stradă inundată. Dacă motorul este oprit când apa se apropie de el, există șanse mari să eviți o daună totală.  Apa poate pătrunde în camera de a...

Noua realitate a pensionării și decumularea

Decumularea fondurilor la pensionare trebuie să se efectueze într-o tranziție lină și eficientă către perioada de pensionare. Dacă ai acumulat fonduri și active în perioada activă maximă, vei avea la dispoziție capital pentru decumulare. Cu cât începi mai devreme să pui bani deoparte prin diferite produse financiare, investiții de diferite tipuri pentru diversificarea viitoarelor profituri, cu atât vei avea la dispoziție bunuri de valoare în posesie. La un moment dat când vei dori să te retragi din activitate total sau parțial, vei avea ce să decumulezi. Ce este decumularea Ne gândim uneori cum vom gestiona problemele societale privind pensionarea.  Ce voi face cu atâta timp liber? Cum voi fi cu sănătatea? Voi avea acces la asistență medicală? Cum voi gestiona riscurile privind sănătatea? Cum voi gestiona relațiile familiale? Cum voi administra imobilul sau imobilele? Toate acestea fac parte din stadiul de viață al pensionării și nu este doar matematic. Pensionarea are mai multe as...

Documente transcriere sau înmatriculare autoturism second hand ori nou. Inclusiv asigurare RCA

Actualizare 29.07.2024 Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format , conform legilor actuale. Modificarea formei CIV a fost necesară datorită cerințelor OG nr. 78/2000, conform căreia datele proprietarilor și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu mai sunt înscrise în CIV. De asemenea, ordinul comun MTI/MAI/MF nr. 211/28/391/2024 stabilește noul format al CIV.  Pentru deținătorii de autovehicule această schimbare nu vine cu nicio obligație.  În noul format, documentul CIV păstrează aceleași categorii de informații despre vehicul, dar dispar câmpurile destinate completării datelor despre posesor și numărul de înmatriculare.  Noul model de CIV se eliberează în reprezentanțele RAR. Documentul în forma anterioară va rămâne în continuare valabil. Transcrierea unui autovehicul în România înseamnă că mașina este deja înmatriculată în România și are Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) obținută la Registrul Auto Român (R.A.R.).   Înmatricula...