Asigurarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, echipamentelor IT&C, în legătură cu granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din (conform Anexei Nr.3 din Ordonanța de urgență 113/2022 referitoare și la Măsura POC 4.1.1 Bis în care sunt specificate toate codurile CAEN aferente):
- 10 Industria alimentară (secțiunea C)
- 16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite
- 2 Fabricare produselor din cauciuc și mase plastice
- 23. Fabricarea altor produse din minerale nemetalice
- 25. Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații
- 27. Fabricarea echipamentelor electrice
- 28. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.n.
- 41. Construcții de clădiri
- 42. Lucrări de geniu civil
- 43. Lucrări speciale de construcții
Măsura POC 4.1.1 Bis este reglementată prin Ordonanța de urgență 113/2022 care prevede și acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor.
Se acordă ajutoare de stat de câte 50 000 - 500 000 de euro pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) din domeniile industriei alimentare panificație, patiserie și alte activități asimilate acestora, inclusiv procesare, prelucrare, distribuție și ambalare; precum și din domeniul construcțiilor, materialelor de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcții.
Durata de implementare nu va depăși data de 31.12.2023.
Iar, conform calendarului programului, termenul de semnare de contracte de finanțare a fost 31.03.2023 pentru Acțiunea 4.1.1 Ajutor de minimis, 10.02.2023 pentru Acțiunea 4.1.1 Ajutor de stat și Acțiunea 4.1.1 Bis Ajutor de stat.
Dacă ești beneficiar eligibil și ai fost acceptat pentru primirea acestor finanțări și te interesează riscurile pe care le poți transfera pe asigurări, ai posibilitatea să accesezi următoarele categorii și tipuri de asigurări:
- Asigurarea pentru utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu și fără montaj
- Asigurarea IT&C
- Asigurarea tehnologiilor software
- Asigurarea dotărilor independente (stații UPS, echipamentele electronice ale companiei tale, echipamente și sisteme de automatizare, măsură, testare și control; surse de tensiune, aparatură pentru condiționarea aerului, panouri de afișare)
- Asigurarea pentru echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică
- Asigurarea pentru mijloace fixe
- Asigurarea pentru mijloace de transport auto
- Asigurarea instalațiilor și echipamente specifice pentru obținerea unei economii de energie (panouri solare etc.)
- Asigurarea pentru sisteme care utilizează surse regenerabile sau alternative de energie
- Asigurarea pentru instalarea sau montarea echipamentelor
Contactează-ne pentru ofertă și emiterea asigurărilor de care ai nevoie.
Granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din industria alimentară și a construcțiilor au fost lansate pentru refacerea capacității de reziliență. Echipamentele și utilajele trebuie fie asigurate atât ca cerință a programului, cât și ca plan de redresare financiară ca urmare a unui eveniment / risc acoperit pe polița ta de asigurare.
Fiecare grant din Măsura POC 4.1.1. - Componenta 1 a avut o valoare de 50 000 - 200 000 de euro.
Pe scurt, despre COMPONENTA 1
Beneficiari:
- IMM-uri înființate până la data de 31.12.2018 (inclusiv) care își desfășoară activitatea în domeniile eligibile:
- clasa P - Învățământ
- clasa Q - Sănătate și asistență socială
- clasa S - Alte activități de servicii
Co-finanțare minimă:
- 5 % Microîntrepirnderi
- 10 % Întreprinderi mici
- 15 % Întreprinderi mijlocii
Grantul a fost de cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019.
Ajutor nerambursabil:
- 95 % Microîntrepirnderi
- 90 % Întreprinderi mici
- 85 % Întreprinderi mijlocii
Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 (POC 4.1.1), Axa Prioritară 4 a fost pentru sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și asupra pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei.
Prioritatea de investiții a fost sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare. Finanțator a fost Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (M.I.P.E.). Schema a fost implementată de MIPE prin Autoritatea de management a Programului Operațional Competitivitate (AM POC).
Tipul schemei a fost schemă de ajutor de stat și de minimis. Acțiunea 4.1.1 a fost pentru investiții destinate capacităților de prestare de servicii și retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență sub formă de: ajutor de minimis, cu o valoare a grantului de 50 000 Euro - 200 000 Euro (maxim de cinci ori CA din 2019) și ajutor de stat, cu o valoare a grantului de 50 000 Euro - 500 000 Euro (maxim de cinci ori CA din 2019).
Acțiunea 4.1.1. Bis a fost pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor, în vederea refacerii capacității de reziliență. Ajutorul de stat a avut o valoare a grantului de 50 000 Euro - 500 000 Euro (maxim de cinci ori CA în 2021). Aici discutăm de un ajutor de stat regional.
Apelurile finanțate în cadrul Acțiunii 4.1.1
„Investiții în activități productive” vizează investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor pentru refacerea capacității de reziliență a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, prin acordarea de sprijin din fonduri externe nerambursabile pentru realizarea de investiții, în domeniul curent de activitate sau într-un domeniu diferit de activitate.
Beneficiari eligibili
- IMM-uri înființate până la 31.12.2018 inclusiv
- au înregistrat profit operațional din activitatea operațională, respectiv din activitatea de exploatare în anul 2019
- nu sunt în dificultate la 31 decembrie 2019
- minimum 20% din valoarea proiectului reprezintă investiții care atestă caracterul verde
- dispun de cofinanțare proprie a proiectului în procent de 5% pentru microîntreprinderi, 10% pentru întreprinderile mici, respectiv 15% pentru întreprinderile mijlocii
- grantul pentru investiții în capacitatea de prestări servicii solicitat este cu o valoare minimă de 50 000 euro și valoarea maximă de 200 000 euro, pe durata a trei exerciții financiare, și nu depășește de maximum cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019
- IMM-urile îți desfășoară activitatea pe unul din codurile CAEN din clasele P, Q, S (Învățământ, Sănătate și asistență socială, Alte activități de servicii) din Anexa 1.
Cheltuielile eligibile au fost a) Cheltuieli pentru renovarea/modernizarea spațiilor de producție/servicii (poti achiziționa Asigurarea pentru cheltuieli legate de renovarea sau modernizarea spațiilor de producție sau servicii) și b) Cheltuieli pentru investiția de bază care cuprind:
- Dotări precum: utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu și fără montaj, inclusiv IT&C, tehnologii software, dotări independente
- Cheltuieli cu achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe
- Cheltuieli cu achiziționarea de mijloace de transport auto care sunt necesare activității de producție / servicii, transport și distribuție, cu excepția mijloacelor de transport care sunt aferente activității administrative sau nu sunt în legătură cu obiectul cererii de finanțare.
- Cheltuieli cu achiziționarea de instalații / echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile / alternative de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare. Dacă este necesar pentru instalarea / montarea acestor echipamente se pot include și cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică. Aceste categorii de cheltuieli sunt eligibile numai dacă sunt parte a activității de producție/servicii sau susțin aceste categorii de activități și sunt în legătură cu obiectul cererii de finanțare;
- Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică - proiectare și inginerie
e) Cheltuieli pentru consultanță în limita a 5000 de euro
f) Cheltuieli cu activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente în limita a 5000 de lei fără TVA
Activele achiziționate trebuie să fie noi.
(Achizițiile de echipamente second-hand nu sunt eligibile. Nu sunt permise achiziții în regim de leasing.
Activitatea pentru care se solicită finanțare trebuie să fie aferentă unui cod CAEN autorizat la data de 31 decembrie 2019. Nu se permite depunerea unui proiect pe mai multe coduri CAEN.)
Pentru activele noi, asigurarea pentru companii are avantajul de a oferi acoperiri pentru riscuri multiple.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.