Treceți la conținutul principal

Pensii private: Întrebări și Răspunsuri (partea a II-a)

Am realizat o sinteză a întrebărilor pe care le-ați lansat prin intemediul acestui blog sau pe adresa de email, iar răspunsurile vor acoperi întreaga gamă de întrebări. În continuare puteți să scrieți la pensiipentrutoti@gmail.com

De ce să am o pensie privată?
Subiectul fierbinte rămâne deocamdată același: pensiile private obligatorii. Mulți români se plâng că în prezent există un adevărat vid de informații cu privire la sistemul de pensii private, mai ales pentru persoanele în vârstă de 45 ani sau care au depăsit această vârstă. Astfel, vă prezentăm răspunsurile la 10 întrebări legate de Pilonul II - sistemul de pensii private obligatorii.

1. Ce pot face dacă am peste 45 de ani?

Dacă ai peste 45 de ani, nu poți beneficia de o pensie privată obligatorie. În schimb, ai câteva posibilități de a economisi, inclusiv o pensie privată facultativă. Poți alege polițe de asigurări de viață cu componentă investițională și de economisire.

2. De ce sunt obligat să ader la un fond de pensii administrat privat?

Sistemul de pensii private este singura metodă prin care tu, ca și contribuabil, te poți bucura la vârsta pensionării de o pensie mai decentă. Adică, acest sistem te ajută atunci când vei avea mai multă nevoie de el, atunci când te vei pensiona.

3. Dacă am o poliță de asigurare de viață, pe care am cumpărat-o ca pensie privată, mai trebuie să închei și o altfel de pensie privată?

Ai luat o decizie foarte bună când ai contractat polița dar, nu, acest produs nu este o pensie privată în sensul legii. Mai mult decât atât, în curând aceste produse nu vor mai putea purta denumirea de pensii private.

4. Am înțeles de ce sunt obligat, dar trebuie să plătesc ceva în plus?

Nu. Contribuția la fondul de pensii administrat privat nu înseamnă obligații financiare suplimentare pentru tine. O parte din contribuția de asigurări sociale pentru pensia publică pe care o plătești acum va merge către o pensie privată. În primul an, contribuția reprezintă 2 % din baza de calcul (salar brut, etc.), urmând să crească în procent de 0,5 % pe an, timp de 8 ani.

5. Cât timp trebuie să dau banii pentru o pensie privată?

Termenul minim pentru care vei cotiza la un fond de pensii private este de 20 ani. În momentul actual, vârsta de pensionare este de 65 de ani, cu excepțiile prevăzute de lege.

6. Cu cât îmi va crește pensia dacă particip la sistemul de pensii private?

Pensia privată suplimentară va depinde de fondul de pensii private la care ai aderat. Fondurile de pensii au rezultate diferite, în special în funcție de profilul de risc. Conform legii, niciun fond de pensii nu are voie să garanteze o anumită sumă.

7. Dacă nu se știe cât voi câștiga în plus, de ce aș mai participa?

Pentru că, indiferent de rezultat, este o sumă în plus la pensia pe care o primești de la stat. Orice sumă în plus înseamnă ceva, iar pe tine nu te costă nimic să participi la un fond de pensii privat.

8. Care este cel mai bun fond de pensii, pe care să-l aleg? Cum aleg ce pensie privată să am?

Alegerea fondului de pensii se face pe bază de liberă alegere din partea fiecărui viitor aderent la fondul de pensii private. Atunci când alegi, o faci independent, în funcție de profilul de risc pe care știi că îl ai. Poți opta pentru un fond cu risc mai mare, un fond de risc mediu sau un fond cu risc scăzut. Bineînțeles este recomandat să te uiți la cum se investesc banii, ce comisioane se percep.

9. Dacă îmi aleg un fond cu risc mare, există riscul ca societatea aleasă de mine să falimenteze?

Nu, nu există riscul falimentelor în cadrul fondurilor de pensii. Conform legii, un fond de pensii nu poate fi declarat în stare de faliment.

10. Ce se întâmplă dacă nu reușesc să mă decid sau dacă pur și simplu am uitat să ader la un fond de pensii private?

Pentru toți cei care nu au reușit să semneze contracte de adeziune cu o societate de fonduri de pensii, regula este următoarea: sunt repartizați aleatoriu la un fond de pensii de către instituția de evidență. Această instituție de evidență îți notifică faptul că, urmează să fii repartizat, aleatoriu, la un fond de pensii administrat privat. Termenul de repartizare este de 30 de zile calendaristice.

Pentru informații suplimentare ne poți scrie la pensiipentrutoti@gmail.com.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Avocații și asigurarea de răspundere civilă profesională

Asigurarea de răspundere civilă profesională a avocaților este contractul dintre persoanele care desfășoară profesia de avocat și societatea de asigurări prin care se acordă despăgubiri ca urmare a unor erori profesionale. Persoanele care achiziționează aceste tipuri de asigurări pot fi persoane fizice sau persoane juridice sub anumite forme de organizare. Profesia de avocat se poate desfășura în următoarele forme, conform legislației în vigoare: avocat persoană fizică, definitiv sau stagiar, colaborator sau salarizat in interiorul profesiei; cabinete individuale; societăți civile profesionale; cabinete grupate; cabinete asociate; societăți profesionale cu răspundere limitată. Aceste forme sunt valabile la momentul scrierii articolului. Pentru detalii legate de forma de desfășurare a activității, apelează la autoritățile competente și/sau consultanți din mediul privat pentru a-ți alege forma care se potrivește cel mai bine pentru tine și profesia ta de avocat. Indiferent de forma ale

Granturi pentru retehnologizare. Asigurări

Asigurarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, echipamentelor IT&C, în legătură cu granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din (conform Anexei Nr.3 din Ordonanța de urgență 113/2022 referitoare și la Măsura POC 4.1.1 Bis în care sunt specificate toate codurile CAEN aferente): 10 Industria alimentară (secțiunea C)  16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite 2 Fabricare produselor din cauciuc și mase plastice 23. Fabricarea altor produse din minerale nemetalice  25. Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații  27. Fabricarea echipamentelor electrice  28. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.n.  41. Construcții de clădiri 42. Lucrări de geniu civil  43. Lucrări speciale de construcții Măsura POC 4.1.1 Bis este reglementată prin Ordonanța de urgență 113/2022 care prevede

Asigurarea echipamentelor și tehnologia 5G

Ce înseamnă 5G și cum îți asiguri echipamentele electronice cu noua tehnologie? 5G este denumirea pentru generația a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, cu viteze de transmitere de date foarte mari, latență mică, cu posibilitatea de a conecta mai multe obiecte - internetul obiectelor ( Internet of Things ), cu utilizare eficientă în realitatea augmentată - asistență remote, la distanță, între diferiți profesioniști inclusiv în medicină, furnizarea de utilități, în dezvoltarea caselor inteligente, transporturilor, orașelor inteligente. Echipamentele și tehnologiile mobile au evoluat: de la tehnologia 1G a primelor telefoane mobile, de la jumătatea anilor ʼ80, care permitea apeluri vocale la distanță prin intermediul terminalelor fără fir, cu semnal radio analogic; la tehnologia 2G, de  la începutul anilor  ʼ90, care permitea apeluri vocale precum și transmiterea de mesaje texte scurte (SMS), roaming național sau apeluri în așteptare, cu semnal radio digital și stand