Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Pensii private: Intrebari si Raspunsuri (partea a II-a), Consultanta. Romania

Pensii private: Intrebari si Raspunsuri (partea a II-a)

De ce sa am o pensie privata?
Am realizat o sinteza a intrebarilor pe care le-ati lansat prin intemediul acestui blog sau pe adresa de email, iar raspunsurile vor acoperi intreaga gama de intrebari. In continuare puteti sa scrieti la pensiipentrutoti@gmail.com.


Subiectul fierbinte ramane deocamdata acelasi: pensiile private obligatorii. Multi romani se plang ca in prezent exista un adevarat vid de informatii cu privire la sistemul de pensii private, mai ales pentru persoanele in varsta de 45 ani sau care au depasit aceasta varsta. Astfel, va prezentam raspunsurile la 10 intrebari legate de Pilonul II - sistemul de pensii private obligatorii.

1. Ce pot face daca am peste 45 de ani?


Daca aveti peste 45 de ani, nu puteti beneficia de o pensie privata obligatorie. In schimb, aveti cateva posibilitati de a economisi, inclusiv o pensie privata facultativa. Puteti alege polite de asigurari de viata cu componenta investitionala si de economisire.

2. De ce sunt obligat sa ader la un fond de pensii administrat privat?


Sistemul de pensii private este singura metoda prin care dumneavoastra, ca si contribuabil, va puteti bucura la varsta pensionarii de o pensie mai decenta. Adica, acest sistem va ajuta atunci cand veti avea mai multa nevoie de el, atunci cand veti fi pensionar.

3. Daca am o polita de asigurare de viata, pe care am cumparat-o ca pensie privata, mai trebuie sa inchei si altfel de pensie privata?


Ati luat o decizie buna cand ati contractat polita dar, nu, acest produs nu este o pensie privata in sensul legii. Mai mult decat atat, in curand aceste produse nu vor mai putea purta denumirea de pensii private.

4. Am inteles de ce sunt obligat, dar trebuie sa platesc ceva in plus?


Nu. Contributia la fondul de pensii administrat privat nu inseamna obligatii financiare suplimentare pentru dumneavoastra. O parte din contributia de asigurari sociale pentru pensia publica pe care o platiti acum va merge catre o pensie privata. In primul an, contributia reprezinta 2 % din baza de calcul (salar brut etc.), urmand sa creasca in procent de 0,5 % pe an, timp de 8 ani.

5. Cat timp trebuie sa dau banii pentru o pensie privata?


Termenul minim pentru care veti cotiza la un fond de pensii private este de 20 ani. In momentul actual, varsta de pensionare este de 65 de ani, cu exceptiile prevazute de lege.

6. Cu cat imi va creste pensia daca particip la sistemul de pensii private?


Pensia privata suplimentara va depinde de fondul de pensii private la care ai aderat. Fondurile de pensii au rezultate diferite, in special in functie de profilul de risc. Conform legii, niciun fond de pensii nu are voie sa garanteze o anumita suma.<7. Daca nu se stie cat voi castiga in plus, de ce as mai participa?


Pentru ca, indiferent de rezultat, este o suma in plus la pensia pe care o primiti de la stat. Orice suma in plus inseamna ceva, iar pe dumneavoastra nu va costa nimic sa participati la un fond de pensii privat.

8. Care este cel mai bun fond de pensii, pe care sa-l aleg? Cum aleg ce pensie privata sa am?


Alegerea fondului de pensii se face pe baza de libera alegere din partea fiecarui viitor aderent la fondul de pensii private. Atunci cand alegeti, o faceti fiecare, independent, in functie de profilul de risc pe care stiti ca il aveti. Puteti opta pentru un fond cu risc mai mare, un fond de risc mediu sau un fond cu risc scazut. Bineinteles este recomandat sa va uitati la cum se investesc banii, ce comisioane se percep.

9. Daca imi aleg un fond cu risc mare, exista riscul ca societatea aleasa de mine sa falimenteze?


Nu, nu exista riscul falimentelor in cadrul fondurilor de pensii. Conform legii, un fond de pensii nu poate fi declarat in stare de faliment.

10. Ce se intampla daca nu reusesc sa ma decid sau daca pur si simplu am uitat sa ader la un fond de pensii private?


Pentru toti cei care nu au reusit sa semneze contracte de adeziune cu o societate de fonduri de pensii, regula este urmatoarea: sunteti repartizat aleatoriu la un fond de pensii de catre institutia de evidenta. Aceasta institutie de evidenta va notifica faptul ca, urmeaza sa fiti repartizat, aleatoriu, la un fond de pensii administrat privat. Termenul de repartizare este de 30 de zile calendaristice.

Pentru informatii suplimentare ne puteti scrie la pensiipentrutoti@gmail.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.