Treceți la conținutul principal

Asigurarea echipamentelor și tehnologia 5G

Ce înseamnă 5G și cum îți asiguri echipamentele electronice cu noua tehnologie? 5G este denumirea pentru generația a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, cu viteze de transmitere de date foarte mari, latență mică, cu posibilitatea de a conecta mai multe obiecte - internetul obiectelor (Internet of Things), cu utilizare eficientă în realitatea augmentată - asistență remote, la distanță, între diferiți profesioniști inclusiv în medicină, furnizarea de utilități, în dezvoltarea caselor inteligente, transporturilor, orașelor inteligente.

Echipamentele și tehnologiile mobile au evoluat:

  • de la tehnologia 1G a primelor telefoane mobile, de la jumătatea anilor ʼ80, care permitea apeluri vocale la distanță prin intermediul terminalelor fără fir, cu semnal radio analogic;
  • la tehnologia 2G, de la începutul anilor ʼ90, care permitea apeluri vocale precum și transmiterea de mesaje texte scurte (SMS), roaming național sau apeluri în așteptare, cu semnal radio digital și standarde CDMA sau GSM; de asemenea, tehnologia 2G a permis și forme inițiale de date mobile pentru internet;
  • la tehnologia 3G (tehnologie de a treia generație), de la începutul anilor 2000, care a permis accesarea internetului și a email-ului de pe telefonul mobil, precum și apeluri video prin apariția primelor telefoane inteligente și a standardului UMTS;
  • la tehnologia 4G în anul 2009, care a permis accesarea internetului mobil de mare viteză simultan cu apariția de terminale tot mai inteligente și utilizarea standardelor LTE și WiMAX;
  • la tehnologia 5G lansată din a doua jumătate a anului 2018 în unele țări din lume, preconizată să devină tehnologia predominantă în comunicațiile mobile mondiale în anul 2025.

Sursa: Tehnologia 5G - ANCOM

Răspândirea 4G a făcut posibilă dezvoltarea aplicațiilor mobile, de fapt. La fel, tehnologia 5G va optimiza serviciile existente și va ajuta la dezvoltarea de noi servicii. 

5G produce viteze mai mari pentru transmisiile de date, poate conecta mai multe dispozitive decât în prezent și oferă posibilitatea ca dispozitivele să dea răspuns instantaneu la instrucțiuni. 

Viteza de transfer de date a crescut de la tehnologia 3G care permitea viteze de descărcare (download) medii de 8 Mbps și maxime de 20 Mbps, la tehnologia 4G cu 36,4 Mbps respectiv maxim 100 Mbps, la tehnologia 4G+ cu 42 Mbps respectiv maxim 300 Mbps, la tehnologia 5G cu 100-200 Mbps respectiv maxim 1-10 Gbps (teoretic). 

Cu titlu de exemplu, descărcarea unui film full HD durează mai mult de 24 ore cu tehnologia 3G, mai mult de 7 minute cu tehnologia 4G, 2,5 minute cu tehnologia 4G+ și durează 4-40 secunde cu tehnologia 5G.

Latența, respectiv timpul scurs între instrucțiunea dată unui dispozitiv pentru o acțiune și realizarea acțiunii respective, este mult mai mică în tehnologia 5G. Astfel, rețeaua răspunde mult mai bine, transmisia de date este instantanee. Latența în cazul mașinilor autonome ar trebui să fie de 1 ms; la fel și în cazul telemedicinei este necesară o latență foarte mică. 5G se dezvoltă pentru a permite o latență adecvată serviciilor specializate. 

Internetul obiectelor sau internetul lucrurilor (Internet of Things) se referă la conectarea simultană a unui număr foarte mare de dispozitive cum ar fi telefoane inteligente, aparate electrocasnice inteligente, senzori, mașini, aparatură medicală șamd. Tehnologia 5G va facilita aceste conectări simultane. 

Locuințele și clădirile inteligente, autovehiculele inteligente, fabricile inteligente și orașele inteligente se vor dezvolta prin folosirea unui număr tot mai mare de obiecte inteligente, conectate, care schimbă informații între ele. (...) Până în anul 2030, numărul dispozitivelor conectate la internet la nivel mondial va fi de 50 de miliarde.

Tehnologia 5G oferă performanțe superioare față de 4G. 5G se va dezvolta pe măsură ce se găsesc soluții pentru aplicarea tuturor standardelor, cum ar fi viteze de ordinul zecilor de Gbit/s în rețelele 5G (adică, de cca 20 de ori mai mari față de rețelele 4G), latență redusă la 1 ms în 5G (față de 10 ms în 4G), reducerea consumului de energie al rețelei de până la 100 de ori, precum și o densitate de 10 ori mai mare a conexiunilor care pot fi menținute simultan (cel puțin 1 milion de dispozitive/km pătrat). Există și limitări în tehnologia 5G, cum ar fi faptul că va fi imposibilă cumularea performanțelor - de exemplu, 1 milion de utilizatori pe km pătrat, toți conectați simultan la 1 Gbps și cu latență de 1ms.


Performanțele tehnologiei 5G, pe termen scurt, determină ca internetul mobil să fie foarte bun, apropiat de performanțele internetului fix. Ca urmare a maturizării tehnologiei 5G, pe termen mai lung, se dezvoltă noi servicii sprijinite de 5G, cum ar fi orașe, transporturi și case inteligente, interconectate pe scară largă; aplicații de inteligență artificială, realitate augmentată (AR), realitate virtuală (VR), sport sau industrii creative; utilizarea dronelor în zone greu accesibile (platforme petroliere, zone afectate de dezastre naturale, zone conflictuale șamd); precizie, viteză și reducere de costuri în medicină, agricultură, irigații, industrie minieră, logistică șamd; automatizarea industriei, proceselor de producție și de logistică; optimizarea calității serviciilor publice de intervenție în cazul urgențelor pe baza datelor colectate de managementul traficului; autovehicule autonome - fără șofer, interconectate, cu algoritmi de inteligență artificială.

5G este o tehnologie verde pentru că aceasta contribuie la reducerea de 100 de ori a consumului de energie prin utilizarea funcționalităților de economisire a energiei, prin amplasarea de antene mici de mică putere în apropierea utilizatorilor și prin tehnologia tot mai eficientă, unde puterea de transmisie este generată doar atunci când este cu adevărat necesară, respectiv când există trafic activ.   
5G în viața de zi cu zi
Sursa - Comisia Europeană

Uniunea Internațională pentru Telecomunicații (UIT) cu sediul actual la Geneva, Elveția, cea mai importantă organizație de standardizare în domeniul telecomunicațiilor, elaborează standarde pentru toate aspectele legate de telecomunicații și alocă benzile spectrului de frecvențe radio, distribuie frecvențele radio și înregistrează alocările de frecvențe radio pentru servicii de spațiu a oricărei poziții orbitale asociate pe orbita gestionară de satelit sau a oricărei caracteristici asociate cu sateliții de pe alte orbite, pentru a evita interferența nedorită dintre stațiile radio și diferite țări. Standardul UIT IMT-2020 prevede viteze de până la 20 gigabiți pe secundă. Cel mai recent standard 3GPP include orice rețea care utilizează software-ul NR New Radio. 5G NR poate include frecvențe mai mici, de la 600 MHz la 6 GHz. Până la o testare substanțială pe teren, vitezele de 5G pot fi doar estimate.

UIT a împărțit serviciile de rețea de 5G în trei categorii:

  • bandă largă mobilă îmbunătățită (eMBB) sau telefoane mobile;
  • comunicații ultra-fiabile cu o lățime redusă (URLLC) care includ aplicații industriale și vehicule autonome;
  • comunicări tip masic de mașină (MMTC) sau senzori. 
5G va utiliza spectrul în gama de frecvențe LTE existente (600 MHz până la 6 GHz) și în benzile milimetrice (24 - 86 GHz).

Tehnologiile 5G trebuie să satisfacă cerințele UIT IMT-2020 și/sau versiunea 3GPP 15. IMT-2020 specifică rate de date de 20 Gbit/s, dar viteza de 5G în benzile sub 6 GHz este similară cu cea a 4G.

5G NR (New Radio) este o nouă interfață aeriană dezvoltată pentru rețeaua 5G. Acesta ar fi standardul global pentru interfața aeriană a rețelelor 3GPP 5G.

Referitor la îngrijorările cu privire la tehnologia 5G și sănătatea populației, asemenea temeri au existat și în trecut la apariția unei noi tehnologii, fie că a fost vorba despre transporturi feroviare sau cu autoturisme, despre invenția becului, despre apariția cuptorului cu microunde sau la introducerea tehnologiei 3G. Unii oameni primesc schimbările sau noutatea cu mare plăcere, alți oameni pot avea îndoieli. De menționat faptul că, oricare ar fi tehnologiile care produc câmpuri electromagnetice (EMF), limitele de protecție a pupulației sunt aceleași. Rețelele 2G, 3G și 4G au fost instalate cu respectarea acelorași reguli privind protecția populației, iar 5G nu va face excepție. Mai mult, undele radio care stau la baza comunicațiilor electronice NU au proprietăți ionizante. Limitele au fost stabilite la nivelul UE pentru expunerea populației la EMF privind WBA-SAR, și au fost adăugate restricții suplimentare ale densității de putere absorbite pentru expunerea locală în benzile de frecvențe peste 6 GHz, respectiv peste 30 GHz, pe care tehnologia 5G va trebui să le respecte pentru protejarea populației. (Sursa: infocentru.ancom.ro). 

În UE, limitele expunerii populației generale la radiațiile câmpului electromagnetic sunt de 50 ori mai mici decât nivelurile la care pot fi observate efecte adverse. 

Rata specifică de absorbție (SAR) și limitele EMF
Cercetările bazate pe modelarea efectelor undelor radio asupra ființelor umane în metoda WBA-SAR (whole body average specific absorption ratio) arată că, la o rată de absorbție de 6W/kg de masă corporală, pe durata unei ore, temperatura corpului uman, alfat la o temperatură exterioară - a mediului ambiant de 28 grade Celsius, crește cu 1 grad Celsius.  

Iar, limitele pentru efecte termice avute în vedere de Comisia Internațională de Protecție la Radiații Neionizante (ICNIRP), aplicate și în România, au la bază un WBA-SAR de 4W/kg pe parcursul a 30 minute. Valorile sunt foarte conservatoare, inclusiv în raport cu energia generată de corpul uman: cca 1 W/kg în repaus șezut, cca 2 W/kg repaus în picioare sau cca 12 W/kg în alergare.

Nivelul maxim al SAR pentru telefoanele mobile este de 2W/kg conform ICNIRP. (Sursa: infocentru.ancom.ro). Mai multe despre valoarea SAR și importanța ei, poți citi aici Ce Inseamna Valoarea SAR Si De Ce Este Importanta (androidro.ro)

Internetul obiectelor și tehnologia 5G

În Internetul obiectelor IoT, 3GPP va prezenta evoluția NB-IoT și eMTC (LTE-M) ca tehnologii 5G pentru utilizarea LPWA (Low Power Wide Area). 

Pentru implementarea rețelelor 5G se folosesc rețele de antene digitale cu mai multe elemente (128, 256 și mai mult) ca parte a stațiilor de bază. Sistemele au fost denumite Massive MIMO.

Tehnologia 5G este un pas important pentru IoT. Are ca principale avantaje viteza mult mai mare față de rețelele mobile 4G, latența de doar 1 ms și lățimea de bandă mărită. Și interferențele ar fi mai puține pentru că spectrul de frecvență folosit pentru rețelele 5G este unul neaglomerat de alte dispozitive.

Spectre de frecvență

Tehnologia 5G utilizează două spectre de frecvență FR1 și FR2 (FR - Frequency Range). FR1 cuprinde benzi de frecvență între 450 MHz și 6000 MHz (spectru sub 6 GHz). FR2 cuprinde benzi de frecvență între 24250 MHz și 52600 MHz.

5G în România

Anumiți operatori de telefonie din România permit transferul de date prin 5G. Tehnologia 5G oferă viteze de transfer de date mai mari și conexiuni mai fiabile decât până acum pentru telefoane mobile și alte terminale mobile. Dacă folosești o conexiune 5G, descărcarea unui film de exemplu la viteza medie, ar dura 17 secunde cu 5G în comparație cu 6 minute (360 secunde) pentru o conexiune 4G. 

De asemenea, latența este îmbunătățită în 5G. Poate fi benefic în domenii precum realitatea virtuală și augmentată, medicină, furnizarea de utilități. Aplicațiile VR (Virtual reality) de calitate generează imagini 3D, iar cu tehnologia 5G transferul este mai lin. În plus, se dezvoltă mai ușor ochelarii VR de dimensiunea ochelarilor obișnuiți. În medicină, latența ar fi bine să fie cât de mică posibil, mai ales când vorbim despre operații la distanță sau mașini conectate. 

Pentru utilizarea tehnologiei 5G, ai nevoie de:
  1. Un smartphone sau orice terminal compatibil cu tehnologia 5G;
  2. Un abonament cu acces la serviciul 5G. (Dacă ai o cartelă SIM compatibilă 4G, o poți folosi și pentru 5G. Nu este obligatoriu să înlocuiești SIM-ul);
  3. Să te afli în aria de acoperire 5G a operatorului tău de comunicații mobile.
Rețelele 5G vor ajuta la creșterea inovațiilor în Internetul obiectelor (Internet of Things IoT) pentru că oferă infrastructura necesară pentru transportul unor cantități uriașe de date și permite o conectare inteligentă a lucrurilor, proceselor, oamenilor.

Tehnologia 5G oferă utilizatorilor o experiență mai bună datorită vitezei mari de transfer de date (de exemplu, 10 Gbps), vitezelor de descărcare și încărcare mult mai mari. 

5G mm-wave poate atinge o viteză cu latență mai mică de 1 ms, ceea ce conduce la stabilirea conexiunii imediate și eliberarea undelor cu rețeaua 5G de către smartphone-urile 5G. Tehnologia 5G oferă de 10 ori mai mare scădere în latență, de 100 de ori mai mare capacitate de trafic, de 10 ori mai mare densitate de conexiune, de 3 ori mai mare eficiență în spectru și de 100 de ori mai mare eficiența de rețea. De asemenea, 5G este ușor de gestionat cu generațiile anterioare 3G și 4G.

Dintre dezavantajele 5G menționăm faptul că o lățime de bandă crescută va însemna mai puțină acoperire și dispozitivele vechi nu sunt compatibile cu tehnologia 5G.

Telefoanele mobile compatibile cu 5G în România

În România, dintre terminalele compatibile 5G specificăm Samsung Galaxy S10 5G, Galaxy S11, Galaxy Note 10 Plus 5G, Samsung Galaxy Fold 5G, Samsung Galaxy S21 FE 5G, iPhone 14 Pro și Iphone 14 Pro Max

Regiunile cu acoperire 5G în România

Zonele cu acoperire 5G în România sunt în continuă dezvoltare și se pot verifica la fiecare operator de comunicații mobile. De asemenea, și pe pagina web Acoperire 3G / 4G / 5G în România - nPerf.com.

Captură de ecran nPerf 5G
Captură de ecran nPerf acoperire 5G în 9 iunie 2023

Pe plan mondial, tehnologia 5G este extinsă pe toate continentele și poți vizualiza mai jos captura de ecran de pe nPerf:

5G world map June 2023 - screenshot

Există cerință pentru lățime largă de bandă?

Creșterile anticipate (estimări de 10-100 de ori mai mari în perioada 2020-2030) ale numărului de dispozitive / device-uri și servicii, precum și cererea pentru accesibilitate și o experiență îmbunătățită a utilizatorului, toate acestea vor cere soluții inovative.

Numărul de device-uri conectate la internet se preconizează a fi de 50 de miliarde oricând după anul 2025. 

Tehnologia 5G - a cincea generație de tehnologii mobile, contectează oamenii, obiecte, date, aplicații, sisteme de transport și orașe printr-un mediu de comunicații inteligente. 

Tehnologia 5G oferă suport pentru case și clădiri inteligente (smart homes and buildings), orașe inteligente (smart cities), video 3D, munca și jocurile în cloud, servicii medicale la distanță sau telemedicină, realitate virtuală și augmentată, precum și pentru comunicații mașină-mașină în automatizarea industriilor. Rețelele 3G și 4G cunosc provocări pentru aceste servicii.

Aceste noi funcționalități și noi servicii necesită o nouă modalitate de a dezvolta servicii mobile avansate, precum și o nouă abordare pentru a face ca tehnologia 5G să funcționeze în mediile industriale prin comunicații între mașini (de tip mașină-mașină), internetul obiectelor (Internet of Things - IoT) sau în vehiculele conectate la internet.

UIT lucrează să ofere reguli internaționale stabile, spectru suficient și standarde conforme pentru IMT-2020 și rețeaua de bază pentru a facilita dezvoltarea cu succes a 5G la nivel regional și internațional. Prima ediție a specificațiilor IMT-2020 (numele folosit de UIT pentru standardele 5G) a fost publicată în februarie 2021. De atunci, mai mult de 200 de ediții comerciale au fost lansate în întreaga lume. De asemenea, de atunci s-au anunțat mai mult de 1200 de device-uri (cel puțin 870 de deveice-uri sunt valabile la vânzare/în comerț).

Inițial au fost aprobate trei tehnologii care îndeplineau specificațiile IMT-2020: 3GPP 5G-SRIT, 3GPP 5G-RIT și 5Gi.

Două dintre ele, furnizate de Third Generation Partnership Project (3GPP), sunt tehnologia ”de sine stătătoare” (standalone- (SA) ) 3GPP 5G-RIT și tehnologia care ”nu este de sine stătătoare” (non-standalone- (NSA) ) 3GPP 5G-SRIT. Acestea sunt modele de dezvoltare 5G, iar 5G-SA are o arhitectură complet nouă (new RAN- and core-architecture), fără a fi necesar să se bazeze pe rețeaua 4G.

Tehnologia 5Gi furnizată de TSDSI (Telecommunications Standards Development Society India) este o versiune actualizată a 3GPP 5G-RIT, creată mai ales pentru acoperirea în mediul rural.

În februarie 2022, a patra tehnologie denumită DECT 5G-SRIT a fost desemnată că îndeplinește standardul. Datorită faptului că este o tehnologie non-celulară și autonomă, descentralizată, aceasta are aplicabilitate în foarte multe cazuri, de la comunicații telefonice fără fir și audio streaming până la aplicații în Industrial Internet of Things (IIoT), mai ales în orașele inteligente (smart cities).

Tehnologia 5G și următoarele generații de rețele mobile își propun să accelereze îndeplinirea celor 17 Țeluri de Dezvoltare Sustenabilă (Sustainable Development Goals), de la energie verde și accesibilitate până la zero foamete (zero hunger). La nivelul Europei, implementarea 5G ar putea crea 2 300 000 de locuri de muncă.

Provocări și soluții în rețelele 5G pentru viitorul omenirii

Rețelele 5G dezvoltate furnizează viteză mai mare, au capacitatea să suporte comunicații masive mașină-mașină și furnizează latență mică (low-latency). Astfel, pot oferi servicii fiabile pentru aplicații critice din punct de vedere al timpului. Pe baza numeroaselor rețele comerciale existente, IMT-2020 demonstrează performanță ridicată în scenarii diferite precum zone urbane aglomerate și hotspot-uri de interior. 

Prin țelurile sale ambițioase, rețelele 5G au avut provocări considerabile. Capacitatea mărită și transferurile de date activate de către 5G, ar putea solicita un spectru mai mare și tehnologii legate de spectru mai eficiente față de cele utilizate în sistemele 3G și 4G.

O parte din acest spectru adițional va fi din banda de frecvență de peste 24 GHz, fapt care implică provocări considerabile. Prima provocare se referă la caracteristica de propagare intrinsecă a acestei părți din spectru (de exemplu, unde de milimetri). Aceste unde radio ultra-scurte se propagă pe distanțe mult mai mici decât cele medii (între 1 - 6 GHz) și scurte (sub 1 GHz) pe banda de frecvență. 

(Ce este spectrul de frecvențe radio în tehnologia comunicațiilor?)

Astfel, acoperirea într-o anumită zonă va solicita un număr mai mare de stații de bază. Acest fapt va crește complexitatea infrastructurii, inclusiv necesitatea de a dezvolta sau crea echipament radio pentru utilitățile străzilor, cum ar fi semafoare, iluminatul stradal, stâlpi și stații pentru curent (power supplies).

O altă provocare se referă la conexiunile 5G cu stațiile de bază și rețeaua de bază. Conexiunile sunt și prin fibră, și prin tehnologie fără fir (wireless).

În plus, spectrul este o resursă limitată și foarte valoroasă. Există o competiție mare pentru spectru la nivel național, regional și internațional. Cum spectrul de frecvențe este împărțit în benzi de frecvență alocate pentru diferite servicii de radiocomunicații, fiecare bandă ar trebui folosită doar de serviciile alocate care au condiții tehnice deja consacrate sau stabile, astfel încât ele să co-existe una cu cealaltă (un serviciu cu alt serviciu) fără să creeze interferențe nocive cu servicii adiacente.

Studiile UIT - R examinează partajarea și compatibilitatea serviciilor mobile cu alte servicii existente de radiocomunicații, mai ales serviciile utilizate pentru comunicațiile din satelit, previziunile meteo, serviciile de monitorizare a resurselor globului pământesc și a schimbărilor climatice, precum și serviciile utilizate în radioastronomie (telescopul radio detectează și amplifică undele radio din spațiu, transformându-le în semnale pe care astronomii le utilizează pentru a crește șansele de a înțelege universul).

Reglementările naționale și internaționale trebuie să fie adoptate și aplicate la nivel global pentru a evita interferența între 5G și aceste servicii, precum și pentru a crea un ecosistem mobil viabil pentru viitor, în timp ce ar trebui să aibă loc reducerea prețurilor prin macroeconomia de piață și activarea inter-operabilității și roaming-ului.

De aceea a fost necesar ca spectrul pentru 5G să fie identificat și armonizat la nivel global și regional. Din motive similare, tehnologiile radio utilizate în device-uri / terminale / aparate 5G trebuie să aibe standarde armonizate la nivel global.

UIT are un rol major în managementul spectrului de frecvențe și în dezvoltarea standardelor aplicabile mondial. Astfel, se asigură că rețelele 5G sunt securizate, interoperabile și că ele funcționează fără să cauzeze sau să primească interferențe dăunătoare, la sau de la servicii adiacente. Pe baza experienței în desemnarea standardelor pentru Telecomunicații Mobile Internaționale în 3G și 4G, UIT aduce împreună ingineri de top și experți în tehnologie mobilă și fixă pentru construirea 5G și generațiile viitoare de servicii mobile în bandă largă.

România și tehnologia 5G

Serviciile 5G comerciale disponibile azi în România utilizează frecvențele 3400 - 3800 MHz, iar din anul 2021 și frecvența 2100 MHz. Frecvențele 3400 - 3800 MHz au fost utilizate și în trecut (începând cu anul 2001) pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice, destinate, în principal, companiilor (sursa ANCOM).

Spectrul de frecvențe radio este o parte a spectrului de frecvențe al undelor electromagnetice, care se referă la frecvențe între 3 Hz și 3 THz. Pentru telecomunicații se folosesc unde a căror lungime este mai mare de 1 mm, adică până la 300 GHz. Administrarea întregului spectru radio, pe teritoriul României, precum și în spațiul aerian și în apele teritoriale ale acesteia, este realizată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Undele radio sunt unde electromagnetice, care se propagă în spațiul liber la viteza luminii.  Sursele naturale de undă radio sunt fulgerele și obiectele astronomice. Undele radio create artificial sunt utilizate pentru comunicațiile radio, staționare și mobile, radiodifuziune, radiocomunicații, comunicații prin satelit, organizarea rețelelor de calculatoare fără fir și alte aplicații nenumărate. În funcție de valoarea frecvenței (lungimea de undă), undele radio se referă la o gamă specială de frecvențe radio (domeniul lungimii de undă). 
 

Frecvența 3500 MHz (3400 - 3800 MHz) este lungimea de undă pionier pentru 5G în Europa, iar 2100 MHz este utilizată din anul 2004 pentru servicii 3G UMTS. Pentru că drepturile de utilizare a spectrului de frecvențe radio în benzile amintite au fost acordate neutru tehnologic, acestea au putut fi utilizate și pentru serviciile comerciale 5G.

În ultimii trei ani, traficul de internet mobil din România s-a dublat. Pe termen mediu, rețelele mobile nu pot să facă față acestor creșteri și saltului de performanță introdus de 5G, fără utilizarea de frecvențe radio suplimentare.

Cum se pot utiliza serviciile 5G în România

Prima versiune comercială a 5G a fost lansată în România în mai 2019, în câteva localități, serviciile fiind disponibile în rețelele a trei operatori. La începutul anului 2021, acoperirea 5G era limitată la mari centre urbane (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara etc.) și la un număr redus de zone mediu și mic urbane sau rurale. În timp, serviciile 5G vor fi disponibile în tot mai multe localități. 

Pentru a putea utiliza serviciile 5G, ai nevoie de terminale compatibile 5G. De exemplu, în anul 2023, operatorii recunosc următoarele cerințe pentru telefoanele 5G, astfel încât să fie capabile să asigure buna funcționare în rețelele 5G proprii:
  • DIGI - CAT16 în banda 3600 MHz
  • ORANGE - CAT20 
  • VODAFONE - procesor Octa Core minim 1,8 GHz, memorie internă minim 6 GB RAM, sistem de operare Android 9.0 sau mai nou; suport pentru banda 5G NR: N78; suport pentru LTE+NR Dual Connectivity operation utilizând benzile B3/B20 (LTE) și N78 (NR)(3500Mhz)
Device este termen folosit pentru dispozitiv, terminal.

În principiu, aria de acoperire a serviciilor mobile diferă în funcție de tipul de serviciu oferit și se poate modifica în funcție de dezvoltarea rețelelor, de specificul propagării undelor radio și de existența obstacolelor naturale, precum și de specificațiile tehnice ale rețelelor operatorilor, ale echipamentelor terminale folosite cât și de planul tarifar sau pachetul de servicii ales de utilizator.

Serviciul de acces la internet este necesar pentru accesul la anumite aplicații sau servicii specializate de date, cum ar fi serviciul de tipul M2M - supraveghere video, VoLTE - serviciu de voce prin tehnologia LTE (4G), video on demand șamd. Funcționarea bună a acestor servicii de date depinde de tipul de tehnologie accesată de utilizator (2G/3G/4G/5G), terminalul utilizatorului, poziția utilizatorului în aria de acoperire a celulei și volumul traficului într-o anumită celulă de comunicații radio dat de numărul variabil de utilizatori fnali activi, condiții meteorologice, caracteristici geografice și alți factori.

Unii operatori specifică faptul că limitările tehnologice existente pot duce la întreruperea sesiunii de date dacă utilizatorul accesează serviciile de voce simultan cu serviciile de acces la internet. Zonele actuale cu acoperire 5G diferă chiar și în aria aceluiași oraș. De exemplu, în orașul Cluj-Napoca există acoperire 5G în centrul orașului și pe anumite culoare din oraș, dar la periferie sau cartiere există doar acoperire 4G.

Vitezele maxime estimate pe fiecare tip de tehnologie, la Vodafone au următoarele valori conform site-ului operatorului:
  • Tehnologie 5G - download 500 Mbps și upload 50 Mbps
  • Tehnologie 4G - download 225 Mbps și upload 50 Mbps
  • Tehnologie 3G - download 32 Mbps și upload 5 Mbps
  • Tehnologie 2G - download 200 kbps și upload 200 kbps
La Orange, tehnologia 5G oferă download maxim de 1200 Mbps, iar la Digi 600 Mbps. La toți operatorii, vitezele reale obținute pe teren pot fi diferite (de obicei mai reduse) și se pot verifica prin aplicații de testare a vitezei de transfer de date, cum ar fi Netograf ANCOM cu versiunea web din browser, descărcare pe desktop și pentru mobil (descarcă din GooglePlay sau AppStore). 

Actualmente, acoperirea 5G la Digi cuprinde Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, București, Ploiești, Constanța, Brașov, Poiana Brașov, Predeal, Bușteni, Iași, conform site-ului operatorului. Acoperirea 5G la Orange cuprinde Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Sibiu, București, Constanța, Mamaia, Bacău, Brașov, Miercurea Ciuc, Iași, conform site-ului operatorului.

Studii de caz 5G în România



Orange Business Services și RAJA Constanța au implementat cu succes soluția Augmented Team, o aplicație de asistență remote care combină realitatea augmentată cu transmisiunea video și audio în timp real, pentru a conecta mai multe persoane în scopul realizării unor operațiuni tehnice cu dificultate variată.


Echipamente 5G

Sunt importante echipamentele telecom, precum și implementarea rețelelor 5G și remedierea problemelor de securitate. Conform paginii web Raport special: securitatea rețelelor 5G (europa.eu) (Curtea de Conturi Europeană), A cincea generație” de sisteme de telecomunicații 5G este noul standard mondial de rețele fără fir cu o capacitate de date și viteze de transmisie mult mai mari. 

Serviciile 5G sunt esențiale pentru aplicații inovatoare cu impact în multiple domenii pentru a îmbunătăți viața oamenilor. „Comisia Europeană a definit pentru anul 2025 obiectivul ca în zonele urbane și de-a lungul principalelor căi de transport să se asigure o acoperire 5G neîntreruptă. În martie 2021, aceasta a extins obiectivul pentru a include o acoperire 5G în toate zonele populate și a fixat ca termen în acest sens anul 2030. 

Tehnologia 5G are potențialul de a crea numeroase oportunități pentru creștere, dar, în același timp, aduce unele riscuri. În 2019, legat de securitatea cibernetică a rețelelor 5G, Comisia a avertizat că, având în vedere dependența multor servicii fundamentale de rețelele 5G, în cazul unor perturbări sistematice la scară largă, consecințele ar fi deosebit de grave. În plus, din cauza caracterului transfrontalier al amenințărilor implicate, orice vulnerabilitate sau incident de securitate cibernetică de amploare într-un stat membru ar afecta Uniunea în asamblul său.

Unul dintre rezultatele recomandării Comisiei a fost setul de instrumente al UE pentru securitatea rețelelor 5G („setul de instrumente”), adoptat în ianuarie 2020. 

5G include unele elemente de rețea bazate pe generații anterioare de tehnologii de comunicații mobile și fără fir, dar nu reprezintă o evoluție incrementală a acestor rețele. 5G va conecta mai multe dispozitive decât oricând în „internetul obiectelor”. La sfârșitul anului 2018, la nivel mondial erau în uz cca 22 de miliarde de dispozitive conectate. 

Se preconizează că această cifră va crește la cca 50 de miliarde până în anul 2030. Astfel, se va crea o rețea masivă de dispozitive interconectate, de la telefoane inteligente până la electrocasnice. 

Se estimează că, consumul de date mondial va crește de la 12 exabiți (1 exabit = 10 la puterea 18 de biți) de trafic de date mobile pe lună ân 2017 la peste 5000 de exabiți în 2030.

Tehnologia 5G aduce beneficii în sectoare industriale strategice esențiale precum autovehicule, sănătate, transporturi și energie.

Dar sistemele de telecomunicații au fost dintotdeauna expuse riscului de atacuri cibernetice. Securitatea în cazul 5G este o preocupare și mai mare pentru că rețelele 5G oferă o suprafață de atac mai mare decât sistemele de telecomunicații 3G sau 4G, precum și dependenței sale de software. 

În România, operatorii de rețele mobile au dezvoltat și continuă să dezvolte rețele 5G mai ales în zone urbane aglomerate (de exemplu, centrul orașelor mari). La nivelul U.E., 23 de state membre lansaseră servicii 5G comerciale înainte de sfârșitul anului 2020, fiecare din aceste state făcând ca cel puțin un oraș important de pe teritoriul lor să aibă acces la servicii 5G. Doar Cipru, Lituania, Malta și Portugalia nu au atins acest obiectiv. Până la sfârșitul lunii octombrie 2021, numai Lituania și Portugalia nu aveau încă servicii 5G în niciunul dintre orașele lor. Acum, în iunie 2023, Portugalia are acoperire 5G. Lituania pare să aibă acoperire 5G în zone restrânse. 

Calitatea dorită a serviciului 5G

Viteza și latența sunt două aspecte cheie ale performanței serviciilor care utilizează 5G. De exemplu, intervențiile chirurgicale de la distanță prin rețea 5G sau automatizarea industrială necesită o viteză foarte mare și o latență mică. Până în prezent, două state membre UE - Germania și Grecia au definit cerințe privind viteza minimă și latența maximă.

Un oraș clasificat ca „având acces la servicii 5G” poate varia de la cazul în care sunt acoperite doar câteva străzi - cum este cazul în Luxemburg, până la o acoperire aproape totală a orașului - cum este cazul în Helsinki. 

Atribuirea benzilor de frecvență pentru 5G în UE

În 2016, Comisia Europeană și statele membre au identificat trei benzi de pionierat pentru utilizarea serviciilor 5G:
  • spectrul de 700 MHz care facilitează pătrunderea semnalelor wireless în clădiri și permite operatorilor să asigure o acoperire mai largă (sute de km pătrați). Dar, viteza și latența rețelei 5G nu reprezintă decât o îmbunătățire minoră față de 4G (de la 150 la 250 de Mbps - megabiți pe secundă);
  • spectrul de frecvență medie de 3,6 GHz, care poate trasnporta volume semnificative de date (până la 900 Mbps) pe distanțe considerabile (o rază de mai mulți km);
  • spectrul de frecvență înaltă de 26 GHz, care poate asigura viteze rapide cuprinse între 1 și 3 Gbps pe distanțe scurte (mai mici de 2 km), dar care prezintă o sensibilitate mai mare la interferențe.
În România, serviciile 5G comerciale disponibile azi folosesc benzile 3400 - 3800 MHz și începând din anul 2021 și banda 2100 MHz.

Furnizorii de echipamente 5G

Furnizorii de echipamente 5G caracteristici corporative diferite și provin din țări care au diferite tipuri de legături cu UE. În Raportul special prezentat de Curtea de Conturi Europeană în martie 2022, referitor la implementarea tehnologiei 5G în UE, sunt arătate elementele comune și diferențele între furnizorii de echipamente 5G și țările lor de origine. 

Furnizorii de echipamente 5G din UE, care au brevete 5G, sunt Ericsson și Nokia. Din SUA este Qualcomm, din Japonia este Sharp, din Coreea de Sud sunt LG Electronics și Smasung, iar din China sunt Huawei și ZTE.  Pentru furnizorii din China sunt discuții sau chiar eliminarea din listă pentru cumpărare echipamente, inclusiv în România. 

În evaluarea profilului de risc al furnizorilor s-au luat în considerare elementele comune și unele diferențe între principalii furnizori de echipamente 5G și țările lor de origine, mai ales în domeniile menționate în setul de instrumente al Comisiei. Setul de instrumente al UE privind securitatea rețelelor 5G a oferit un cadru pentru evaluarea profilului de risc al furnizorilor. Printre altele, țara de origine a furnizorilor are impact asupra evaluării riscurilor în materie de securitate. 

Un factor de risc este gradul în care țara de origine a furnizorului respectă valorile politice și economice fundamentale ale Uniunii Europene. Factori specifici contextului național, cum ar fi statul de drept, independența sistemului judiciar, deschiderea față de investițiile străine și existența unor acorduri privind protecția datelor, pot fi considerați a fi o măsură a protecției juridice pe care o are o întreprindere în raport cu ingerințe din partea statului, precum și a protecției pe care aceasta o poate asigura clienților săi.

În timp ce furnizorii cu sediul în statele membre ale UE sunt obligați să respecte standardele și cerințele juridice aplicabile în Uniunea Europeană, acest lucru nu este valabil pentru șase dintre principalii furnizori situați în țări din afara UE, care își desfășoară activitatea în baza legislației acestora.

Rețelele 5G funcționează în principal pe bază de software. Faptul că unii furnizori își desfășoară activitatea în baza legislațiilor unor țări din afara UE poate fi îngrijorător dacă și centrele de control pentru acest software sunt situate în afara UE. Utilizatorii din UE pot fi supuși unei legislații din afara UE.

Orice întreprindere care furnizează servicii cetățenilor UE ar trebui să respecte normele și valorile UE. Trebuie luate măsuri de protecție solide pentru confidențialitatea datelor cu caracter personal. 

Există diferențe importante între furnizorii de echipamente 5G în ceea ce privește ponderea din totalul brevetelor 5G, veniturile și numărul de angajați. Aceste elemente au un impact asupra resurselor aflate la dispoziția lor și acest lucru, la rândul său, le poate afecta reziliența și capacitatea de a asigura continuitatea aprovizionării. De exemplu, Samsung și Huawei dețin cea mai mare cotă din totalul brevetelor 5G, generează cele mai mari venituri comerciale și au cel mai mare număr de angajați per total.

În România, firmele avizate de CSAT - Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru rețelele 5G sunt:
  • Juniper Networks România SRL, companie controlată de grupul american Juniper Networks Inc. (furnizor mare de echipamente telecom) cu sediul în Sunnyvale, California, SUA. Compania avea în anul 2020 venituri de peste 4,4 miliarde de dolari și 9950 de angajați în 120 de locații din 50 de țări. Potrivit Registrului Comerțului, Juniper Networks România SRL este controlată de Juniper Networks International BV (95% din capitalul social - cu sediul în Olanda) și Juniper Networks (Nominess Limited - 5%, cu sediul în Marea Britanie). Conform Ministerului de Finanțe, în anul 2021 cifra de afaceri a Juniper Networks România SRL a fost de 10,3 milioane lei și a avut 20 de angajați, având un profit net de 378 mii lei. Persoanele împuternicite în firma din România sunt indianul cu cetățenie britanică Patel K. K. V. R. (60 ani) și americanul Stephen P. B. (60 ani).
  • Starc4Sys SRL, care în anul 2022 a avut o cifra de afaceri de peste 67 milioane lei, profit net de cca 386 mii lei, număr de angajați 25.
  • Compania de Pază R.O, care furnizează servicii de pază și sisteme de alarmă inclusiv pentru Ambasada statului Israel și Banca Leumi, în anul 2022 a avut o cifra de afaceri de peste 107 milioane lei, profit net de peste 1 milion lei, număr de angajați 2444.
  • Concept Electronics SRL, care furnizează echipamente IT și are mai multe contracte cu STS, CSM și ministere. În anul 2022, cifra de afaceri a fost peste 21 milioane lei, profitul net de cca 199 mii lei, număr de angajați 3. Administratorul firmei (beneficiar real declarat) este o persoană cu cetățenie română.
  • Ericsson Telecommunications România.
  • Ericsson Antenna Technology România.
  • Ericsson Estonia.
  • și Ericsson AB.
  
 În România, echipamentele unui producător 5G care nu obține avizul CSAT mai pot fi folosite doar 5 ani în nucleul rețelelor telecom, iar restul echipamentelor 7 ani. Potrivit legii 5G - Legea 163/2021, autorizarea producătorilor de echipamente și programe 5G se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului CSAT, în termen de 4 luni de la data solicitării. 

Oportunități legate de tehnologia 5G

  • Dezvoltarea de noi tehnologii de către întreprinderi
  • Creșterea mobilității și modernizarea sistemului de transport
  • Facilitarea interconectivității obiectelor de zi cu zi
  • Îmbunătățirea utilizării proceselor electronice în asistența medicală (e-sănătate)
  • Îmbunătățirea securității cetățenilor
  • Sprijinirea schimbărilor în societate, privind utilizarea mass-mediei
  • Stimularea creării de locuri de muncă în mai multe sectoare și transformarea pieței muncii
  • Reducerea decalajului digital

Riscuri legate de tehnologia 5G

  • Riscuri de confidențialitate
  • Amenințări la securitatea națională
  • Dependența de lanțul de aprovizionare
  • Atacuri cibernetice
  • Posibile efecte negative asupra sănătății 
  • Pierderi de locuri de muncă din cauza creșterii eficienței

Definirea termenilor legați de tehnologia 5G

Ce înseamnă bandă largă?

Transmisie de mare viteză și simultană a mai multor formate de informații (de exemplu, date, voce și video).

Ce înseamnă exabit?

O unitate de măsură a capacității de stocare a informațiilor digitale, echivalentă cu 1 miliard de gigabiți.

Ce înseamnă internetul obiectelor?

 Obiecte fizice echipate cu senzori, software și alte tehnologii care le permit să se conecteze fără fir și să facă schimb de date cu alte dispozitive și sisteme.

Ce înseamnă latență?

În rețelele informatice, timpul necesar pentru ca un set de date să se deplaseze între două puncte.

Un operator de rețea mobilă este o societate de telecomunicații care asigură transmisii de voce și de date fără fir pentru utilizatorii abonați de telefonie mobilă. 
Rețeaua de acces radio este o componentă importantă a tehnologiei moderne de telecomunicații, care conectează dispozitive individuale la alte părți ale unei rețele prin conexiuni radio. 
Spectrul de frecvențe radio este parte a spectrului electromagnetic care corespunde frecvențelor radio.
  

Dacă utilizezi deja tehnologie 5G și echipamente electronice aferente sau urmează să o faci, asigură-le pentru riscurile care se pot produce și îți pot produce pagube financiare. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Avocații și asigurarea de răspundere civilă profesională

Asigurarea de răspundere civilă profesională a avocaților este contractul dintre persoanele care desfășoară profesia de avocat și societatea de asigurări prin care se acordă despăgubiri ca urmare a unor erori profesionale. Persoanele care achiziționează aceste tipuri de asigurări pot fi persoane fizice sau persoane juridice sub anumite forme de organizare. Profesia de avocat se poate desfășura în următoarele forme, conform legislației în vigoare: avocat persoană fizică, definitiv sau stagiar, colaborator sau salarizat in interiorul profesiei; cabinete individuale; societăți civile profesionale; cabinete grupate; cabinete asociate; societăți profesionale cu răspundere limitată. Aceste forme sunt valabile la momentul scrierii articolului. Pentru detalii legate de forma de desfășurare a activității, apelează la autoritățile competente și/sau consultanți din mediul privat pentru a-ți alege forma care se potrivește cel mai bine pentru tine și profesia ta de avocat. Indiferent de forma ale

Granturi pentru retehnologizare. Asigurări

Asigurarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, echipamentelor IT&C, în legătură cu granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din (conform Anexei Nr.3 din Ordonanța de urgență 113/2022 referitoare și la Măsura POC 4.1.1 Bis în care sunt specificate toate codurile CAEN aferente): 10 Industria alimentară (secțiunea C)  16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite 2 Fabricare produselor din cauciuc și mase plastice 23. Fabricarea altor produse din minerale nemetalice  25. Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații  27. Fabricarea echipamentelor electrice  28. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.n.  41. Construcții de clădiri 42. Lucrări de geniu civil  43. Lucrări speciale de construcții Măsura POC 4.1.1 Bis este reglementată prin Ordonanța de urgență 113/2022 care prevede