Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Pensii private - Intrebari si raspunsuri, Consultanta. Romania

Pensii private - Intrebari si raspunsuri

Î: Ce este o pensie admnistrata privat?
R: O pensie admnistrata privat este suma platita periodic participantului sau beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de pensia furnizata de sistemul public, care se obtine din transferul lunar al unei parti din contributia de asigurari sociale (CAS), platita in sistemul public de pensii, la un fond de pensii administrat privat. Pentru anul 2008 aceasta contributie este de 2 %.

Î: Trebuie sa platesc in plus fata de ce platesc acum?
R: Nu, contributia la fondul de pensii administrat privat nu instituie obligatii financiare suplimentare pentru tine, ea este parte din contributia de asigurari sociale pentru pensia publica. Contributia la fondul de pensii administrat privat este parte din contributia individuala datorata la sistemul public de pensii.

Î: Ce avantaje imi ofera ca angajat o pensie privata obligatorie? Voi primi mai multi bani la pensie?
R: Administrarea privata s-a dovedit mai eficienta decat cea de stat in toate statele care au adoptat reforma pensiilor private. In cazul pensiilor private obligatorii, proprietatea asupra unui cont individual, urmarirea evolutiei investitiilor si competitia dintre administratori pentru randamente sunt principalele avantaje. Astazi statul nici macar nu administreaza contributiile sociale platite de salariati, pe care doar le redistribuie catre plata pensiilor pentru pensionarii deja existenti.

Foloseste formularul de contact pentru mai multe detalii.

Edith