Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Pensii private - Intrebari si raspunsuri, Consultanta. Romania

Pensii private - Intrebari si raspunsuri

Î: Ce este o pensie admnistrata privat?
R: O pensie admnistrata privat este suma platita periodic participantului sau beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de pensia furnizata de sistemul public, care se obtine din transferul lunar al unei parti din contributia de asigurari sociale (CAS), platita in sistemul public de pensii, la un fond de pensii administrat privat. Pentru anul 2008 aceasta contributie este de 2 %.

Î: Trebuie sa platesc in plus fata de ce platesc acum?
R: Nu, contributia la fondul de pensii administrat privat nu instituie obligatii financiare suplimentare pentru tine, ea este parte din contributia de asigurari sociale pentru pensia publica. Contributia la fondul de pensii administrat privat este parte din contributia individuala datorata la sistemul public de pensii.

Î: Ce avantaje imi ofera ca angajat o pensie privata obligatorie? Voi primi mai multi bani la pensie?
R: Administrarea privata s-a dovedit mai eficienta decat cea de stat in toate statele care au adoptat reforma pensiilor private. In cazul pensiilor private obligatorii, proprietatea asupra unui cont individual, urmarirea evolutiei investitiilor si competitia dintre administratori pentru randamente sunt principalele avantaje. Astazi statul nici macar nu administreaza contributiile sociale platite de salariati, pe care doar le redistribuie catre plata pensiilor pentru pensionarii deja existenti.

Foloseste formularul de contact pentru mai multe detalii.

Edith 

3 comentarii:

 1. Sunt bune raspunsurile...dar mai sunt o multime de intrebari pe care le-as avea! Voi trimite un email la autor blog. Sa speram ca imi va raspunde...

  Oricum felicitari pentru idee. Cred ca e super ceea ce faci pentru ca sunt foarte putin cei care stiu ceva despre pilonul II.

  RăspundețiȘtergere
 2. Raspuns:

  Cu siguranta ai primit deja email-ul din partea mea cu toate raspunsurile la intrebarile pe care le-ai avut. In orice moment vei mai avea intrebari, le vei putea posta chiar pe blog.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna ziua,

  Domnule Florin badulescu si toate domniile voastre care citesc acest blog, trebuie sa cunoasteti in totalitate sistemul cu trei piloni de pensii existent acum si in Romania:

  1. Pilonul I reprezinta pensia publica, de stat, singura care exista in Romania pana anul acesta.

  2. Pilonul II reprezinta pensiile private obligatorii sau pensiile administrate privat, iar perioada de aderare la fondurile de pensii private este 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008. Primele contributii catre fondul de pensii privat ales de dv se vor vira din anul 2008.

  3. Pilonul III reprezinta pensiile private facultative care se pot incheia din luna mai a acestui an.

  Daca dv optati sa contribuiti pentru toate cele trei pensii, la varsta de pensionare (in momentul actual varsta de 65 ani) veti avea 3 (trei) pensii.

  RăspundețiȘtergere

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.