Treceți la conținutul principal

Pensii private - Întrebări și răspunsuri

Î: Ce este o pensie admnistrată privat?
R: O pensie admnistrată privat este suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar și distinct de pensia furnizată de sistemul public, care se obține din transferul lunar al unei părți din contribuția de asigurări sociale (CAS), plătită în sistemul public de pensii, la un fond de pensii administrat privat. Pentru anul 2008 aceasta contribuție este de 2 %.

Î: Trebuie să plătesc în plus față de ce plătesc acum?
R: Nu, contribuția la fondul de pensii administrat privat nu instituie obligații financiare suplimentare pentru tine, ea este parte din contribuția de asigurări sociale pentru pensia publică. Contribuția la fondul de pensii administrat privat este parte din contribuția individuală datorată la sistemul public de pensii.

Î: Ce avantaje îmi oferă ca angajat o pensie privată obligatorie? Voi primi mai mulți bani la pensie?
R: Administrarea privată s-a dovedit mai eficientă decât cea de stat în toate statele care au adoptat reforma pensiilor private. În cazul pensiilor private obligatorii, proprietatea asupra unui cont individual, urmărirea evoluției investițiilor și competiția dintre administratori pentru randamente sunt principalele avantaje. Azi statul nici măcar nu administrează contribuțiile sociale plătite de salariați, ci doar le redistribuie către plata pensiilor pentru pensionarii deja existenți.

Folosește formularul de contact pentru mai multe detalii.

Comentarii

  1. Sunt bune raspunsurile...dar mai sunt o multime de intrebari pe care le-as avea! Voi trimite un email la autor blog. Sa speram ca imi va raspunde...

    Oricum felicitari pentru idee. Cred ca e super ceea ce faci pentru ca sunt foarte putin cei care stiu ceva despre pilonul II.

    RăspundețiȘtergere
  2. Raspuns:

    Cu siguranta ai primit deja email-ul din partea mea cu toate raspunsurile la intrebarile pe care le-ai avut. In orice moment vei mai avea intrebari, le vei putea posta chiar pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,

    Domnule Florin badulescu si toate domniile voastre care citesc acest blog, trebuie sa cunoasteti in totalitate sistemul cu trei piloni de pensii existent acum si in Romania:

    1. Pilonul I reprezinta pensia publica, de stat, singura care exista in Romania pana anul acesta.

    2. Pilonul II reprezinta pensiile private obligatorii sau pensiile administrate privat, iar perioada de aderare la fondurile de pensii private este 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008. Primele contributii catre fondul de pensii privat ales de dv se vor vira din anul 2008.

    3. Pilonul III reprezinta pensiile private facultative care se pot incheia din luna mai a acestui an.

    Daca dv optati sa contribuiti pentru toate cele trei pensii, la varsta de pensionare (in momentul actual varsta de 65 ani) veti avea 3 (trei) pensii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariul nu trebuie să conțină expresii vulgare, discriminări, atacuri la adresa persoanelor.

Postări populare de pe acest blog

Primești despăgubiri pentru mașina inundată pe asigurarea casco?

Primești despăgubiri pentru mașina inundată pe asigurarea casco? Ce faci dacă mașina ta a fost inundată? Evită pagubele totale Ploile torențiale, furtunile, fenomenele naturale extreme din ultima perioadă au produs pagube în multe zone ale țării, inclusiv în Cluj. Sistemele de colectare a apei nu au mai putut face față ploilor torenţiale, iar partea carosabilă, parcările auto, mașinile au fost inundate. Ce trebuie să faci dacă mașina ta a fost inundată? Dacă ai asigurare casco pentru autoturismul tău, te adresezi asigurătorului sau service-ului auto pentru evaluare, despăgubiri, reparații. Elementele autoturismului care pot fi afectate de staționarea sau circulația pe un drum inundat  Problema principală este apa care intră în motor în urma staționării sau circulației pe un drum inundat. Mașina poate este parcată, sau o conduci pe o stradă inundată. Dacă motorul este oprit când apa se apropie de el, există șanse mari să eviți o daună totală.  Apa poate pătrunde în camera de a...

Noua realitate a pensionării și decumularea

Decumularea fondurilor la pensionare trebuie să se efectueze într-o tranziție lină și eficientă către perioada de pensionare. Dacă ai acumulat fonduri și active în perioada activă maximă, vei avea la dispoziție capital pentru decumulare. Cu cât începi mai devreme să pui bani deoparte prin diferite produse financiare, investiții de diferite tipuri pentru diversificarea viitoarelor profituri, cu atât vei avea la dispoziție bunuri de valoare în posesie. La un moment dat când vei dori să te retragi din activitate total sau parțial, vei avea ce să decumulezi. Ce este decumularea Ne gândim uneori cum vom gestiona problemele societale privind pensionarea.  Ce voi face cu atâta timp liber? Cum voi fi cu sănătatea? Voi avea acces la asistență medicală? Cum voi gestiona riscurile privind sănătatea? Cum voi gestiona relațiile familiale? Cum voi administra imobilul sau imobilele? Toate acestea fac parte din stadiul de viață al pensionării și nu este doar matematic. Pensionarea are mai multe as...

Documente transcriere sau înmatriculare autoturism second hand ori nou. Inclusiv asigurare RCA

Actualizare 29.07.2024 Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format , conform legilor actuale. Modificarea formei CIV a fost necesară datorită cerințelor OG nr. 78/2000, conform căreia datele proprietarilor și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu mai sunt înscrise în CIV. De asemenea, ordinul comun MTI/MAI/MF nr. 211/28/391/2024 stabilește noul format al CIV.  Pentru deținătorii de autovehicule această schimbare nu vine cu nicio obligație.  În noul format, documentul CIV păstrează aceleași categorii de informații despre vehicul, dar dispar câmpurile destinate completării datelor despre posesor și numărul de înmatriculare.  Noul model de CIV se eliberează în reprezentanțele RAR. Documentul în forma anterioară va rămâne în continuare valabil. Transcrierea unui autovehicul în România înseamnă că mașina este deja înmatriculată în România și are Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) obținută la Registrul Auto Român (R.A.R.).   Înmatricula...