Treceți la conținutul principal

Șoferi, aveți nevoie de acest DOCUMENT la bordul vehiculului!

Certificat de Inspecție Tehnică Periodică

Din data de 31 decembrie 2013, este obligatoriu ca șoferii să primească un nou document în momentul realizării inspecției tehnice periodice.

Conform informațiilor publicate de Registrul Auto Român, introducerea Certificatului de Inspecție Tehnică Periodică a fost prevăzută prin OG nr. 6/25.01.2012, iar data de intrare în vigoare a acestei obligații, 31 decembrie 2013.

Model Certificat Inspecție Tehnică Periodică:


Eliberarea documentului nu implică obligații sau costuri suplimentare pentru șoferi, aceștia primind acest certificat automat, la finalizarea inspecției tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal. În același timp, nu va fi afectată nici periodicitatea de efectuare a ITP, astfel că data următoarei ITP va fi cea din anexa la certificatul de înmatriculare.

Astfel, deținătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP. Data următoarei Inspecții Tehnice Periodice este cea din certificatul de înmatriculare.

Certificatul este eliberat în limba română iar rubricile sunt traduse în engleză.

Sancțiunile în cazul absenței certificatului sunt aplicate de poliție, potrivit legislației țării respective. În România, șoferii riscă amenzi cuprinse între 765 lei și 1700 de lei dacă circulă cu ITP expirată. Pe lângă amendă, polițistul rutier poate reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.

Verifică cum poți cumpăra asigurarea casco și rca prin intermediul nostru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Primești despăgubiri pentru mașina inundată pe asigurarea casco?

Primești despăgubiri pentru mașina inundată pe asigurarea casco? Ce faci dacă mașina ta a fost inundată? Evită pagubele totale Ploile torențiale, furtunile, fenomenele naturale extreme din ultima perioadă au produs pagube în multe zone ale țării, inclusiv în Cluj. Sistemele de colectare a apei nu au mai putut face față ploilor torenţiale, iar partea carosabilă, parcările auto, mașinile au fost inundate. Ce trebuie să faci dacă mașina ta a fost inundată? Dacă ai asigurare casco pentru autoturismul tău, te adresezi asigurătorului sau service-ului auto pentru evaluare, despăgubiri, reparații. Elementele autoturismului care pot fi afectate de staționarea sau circulația pe un drum inundat  Problema principală este apa care intră în motor în urma staționării sau circulației pe un drum inundat. Mașina poate este parcată, sau o conduci pe o stradă inundată. Dacă motorul este oprit când apa se apropie de el, există șanse mari să eviți o daună totală.  Apa poate pătrunde în camera de a...

Noua realitate a pensionării și decumularea

Decumularea fondurilor la pensionare trebuie să se efectueze într-o tranziție lină și eficientă către perioada de pensionare. Dacă ai acumulat fonduri și active în perioada activă maximă, vei avea la dispoziție capital pentru decumulare. Cu cât începi mai devreme să pui bani deoparte prin diferite produse financiare, investiții de diferite tipuri pentru diversificarea viitoarelor profituri, cu atât vei avea la dispoziție bunuri de valoare în posesie. La un moment dat când vei dori să te retragi din activitate total sau parțial, vei avea ce să decumulezi. Ce este decumularea Ne gândim uneori cum vom gestiona problemele societale privind pensionarea.  Ce voi face cu atâta timp liber? Cum voi fi cu sănătatea? Voi avea acces la asistență medicală? Cum voi gestiona riscurile privind sănătatea? Cum voi gestiona relațiile familiale? Cum voi administra imobilul sau imobilele? Toate acestea fac parte din stadiul de viață al pensionării și nu este doar matematic. Pensionarea are mai multe as...

Documente transcriere sau înmatriculare autoturism second hand ori nou. Inclusiv asigurare RCA

Actualizare 29.07.2024 Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format , conform legilor actuale. Modificarea formei CIV a fost necesară datorită cerințelor OG nr. 78/2000, conform căreia datele proprietarilor și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu mai sunt înscrise în CIV. De asemenea, ordinul comun MTI/MAI/MF nr. 211/28/391/2024 stabilește noul format al CIV.  Pentru deținătorii de autovehicule această schimbare nu vine cu nicio obligație.  În noul format, documentul CIV păstrează aceleași categorii de informații despre vehicul, dar dispar câmpurile destinate completării datelor despre posesor și numărul de înmatriculare.  Noul model de CIV se eliberează în reprezentanțele RAR. Documentul în forma anterioară va rămâne în continuare valabil. Transcrierea unui autovehicul în România înseamnă că mașina este deja înmatriculată în România și are Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) obținută la Registrul Auto Român (R.A.R.).   Înmatricula...