Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Garantia statului pentru pensiile private in U.E., Consultanta. Romania

Garantia statului pentru pensiile private in U.E.

Niciunul dintre cele zece state din Europa Centrala si de Est care au introdus in ultimii ani pensiile private obligatorii (pilonul II) nu solicita prin legislatie fondurilor de pensii sa performeze peste inflatie, reiese dintr-un studiu realizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Studiul raspunde practic solicitarii recente a sindicatelor, potrivit careia legislatia ar trebui sa impuna tuturor fondurilor de pensii obligatorii sa obtina randamente anuale peste inflatie si administratorilor de fonduri sa acopere eventualele performante sub inflatie.

In schimb, solutia cea mai des adoptata de statele din regiune este garantia relativa de performanta, care obliga fondurile sa obtina randamentele peste limita inferioara a unui interval strict, calculat in functie de media rezultatelor de pe piata.

Fondurile care performeaza repetat sub aceasta limita intra in final in procedura de administrare speciala, legislatia fiind diferita de la stat la stat. Si Romania a ales acest sistem de garantare relativa la piata, alaturi de alte sase state din regiune (printre care si Polonia, cea mai mare piata din zona). In plus, sistemul romanesc prevede un fond de garantare (care va aparea in urmatoarele luni), care va acoperi pensiile pentru clientii companiilor ce ar putea intra in faliment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.