Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Top companii pensii pilonul II, Consultanta. Romania

Top companii pensii pilonul II

Aproape 4,1 milioane de romani au aderat la cele 18 fonduri de pensii de pe piata, dintre care 920.000 numai in ultimele zece zile din perioada legala de aderare (7-17 ianuarie).

Companiile de administrare a pensiilor private s-au declarat unanim surprinse de volumul urias de vanzari raportat pentru ultima perioada. Desi era asteptata o oarecare crestere fata de raportarea anterioara, amplitudinea ultimului val de clienti a luat toata piata prin surprindere.

Recordul anterior de vanzari fusese stabilit dupa o luna de la startul vanzarilor, la raportarea de la jumatatea lunii octombrie, cand au fost validati aproape 690.000 de participanti.

Chiar si dupa ultima raportare, piata si-a mentinut gradul de concentrare, primele cinci fonduri atragand in total 3,35 milioane de clienti, adica 82% din total. Lider s-a mentinut ING, cu 1,32 milioane de clienti (si o cota de piata de 32,2%), fiind urmat de Allianz-Tiriac (1,03 milioane de clienti, adica 25,3%), Generali (410.000 de clienti, adica 10% din piata), Aviva si Interamerican.

Singura schimbare de ierarhii din top 10 a avut loc intre BT Aegon si BCR. BT Aegon a urcat pe locul 7, cu aproape 129.000 de clienti, surclasand BCR (care a picat astfel pe locul 8), care a atras doar 124.000 de clienti. In afara top 10, singura schimbare o reprezinta ascensiunea Prima Pensie de pe 13 pe 11, compania depasind Bancpost (locul 12) si OTP (pozitia 13).

Dintre toate cele 18 fonduri, numai trei si-au indeplinit obiectivul de atragere de clienti declarat inainte de startul campaniei de aderare: ING, Allianz-Tiriac si Generali. Restul fondurilor au performat sub obiective, cele mai mari diferente dintre obiective si realizari fiind inregistrate de BCR (care declarase un obiectiv de piata de peste 30% si a reusit numai 3%) si de Aviva (tot cu un obiectiv de 30%, dar cu o realizare de 7,8%).