Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Concediu de maternitate sau paternitate - reglementari pilonul II, Consultanta. Romania

Concediu de maternitate sau paternitate - reglementari pilonul II

Pensia administrata privat, pilonul 2
In urma numeroaselor intrebari adresate din partea persoanelor aflate in concediu de crestere a copilului (maternitate sau paternitate), va raspundem tinand cont de reglementarea legala pentru pilonul II de pensii private obligatorii. In continuare puteti scrie la pensiipentrutoti@gmail.com

In sistemul public de pensii sunt asigurate diferite categorii de persoane, dintre care mentionam: persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici; persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 (trei) salarii medii brute (asociat unic, asociati, comanditari sau actionari; administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management; membri ai asociatiei familiale; persoane autorizate sa desfasoare activitati independente; persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora; alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale; si altele. Exista in acest sens articolul http://plusprofit.blogspot.com/2007/09/persoane-eligibile-pentru-pilonul-ii-de.html.

Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care au fost asigurate in sistemul public de pensii anterior intrarii in concediu pentru cresterea copilului, sunt obligate sa adere la un fond de pensii administrat privat. Aceste persoane trebuie sa adere (precum toate categoriile de persoane asigurate in sistemul public) pana in luna ianuarie a anului viitor. Prin lege, daca nu opteaza pentru un fond de pensii administrat privat, aceste persoane vor fi distribuite prin loterie.

Persoanele in varsta de pana la 45 de ani, care au fost asigurate in sistemul public de pensii anterior intrarii in concediu pentru cresterea copilului, au posibilitatea de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Din aceasta categorie de persoane aflate in concediu de crestere a copilului, nu adera la un fond de pensii administrat privat persoanele care nu au fost asigurate in sistemul public anterior intrarii in concediul de creste a copilului. Acestea sunt persoane care nu se regasesc intr-una din situatiile de mai sus.

UPDATE: Contributia ta la pensia administrata privat va ajunge la 6% in anul 2016, din cei 10,5% - contributia de asigurari sociale (CAS), conform sistemului public de pensii din Romania.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.