Asigurari, Pensii Private, Investitii, Profit : Riscuri aferente investitiilor, Consultanta. Romania

Riscuri aferente investitiilor

Care sunt riscurile aferente unor investitii? Ce reprezinta riscul de piata? Sunt doar cateva intrebari legate de pensiile private. Informati-va corespunzator la pensiipentrutoti@gmail.com.

Riscul de piata cuprinde trei tipuri de risc:
- riscul valutar - este riscul ca valoarea unui instrument financiar sa fluctueze din cauza variatiilor cursului de schimb valutar;
- riscul ratei dobanzii la valoarea justa - este riscul ca valoarea unui instrument financiar sa fluctueze din cauza variatiilor ratelor de piata ale dobanzii;
- riscul de pret - este riscul ca valoarea unui instrument financiar sa fluctueze ca rezultat al schimbarii preturilor pietei, chiar daca aceste schimburi sunt cauzate de factori specifici instrumentelor individuale sau emitentului acestora sau factori care afecteaza toate instrumentele tranzactionate pe piata.

Termenul "risc de piata" incorporeaza nu numai potentialul de pierdere, dar si cel de castig.

Riscul de credit - este riscul ca debitorul sa nu-si poata respecta obligatiile asumate.

Riscul de lichiditate (numit si riscul de finantare) este riscul ca o entitate sa intalneasca dificultati in procurarea fondurilor necesare pentru indeplinirea angajamentelor aferente instrumentelor financiare. Riscul de lichiditate poate rezulta din incapacitatea de a vinde repede un activ financiar la o valoare apropiata de valoarea sa justa.

Riscul ratei dobanzii la fluxul de trezorerie - este riscul ca fluxurile de trezorerie viitoare sa fluctueze din cauza variatiilor ratelor de piata ale dobanzii. De exemplu, in cazul unui instrument de imprumut cu rata variabila, astfel de fluctuatii constau in schimbarea ratei dobanzii efective a instrumentului financiar, fara o schimbare corespondenta a valorii sale juste.

Riscul modificarii legislatiei - reprezinta posibilitatea ca legislatia cu relevanta pentru activitatea desfasurata de Administrator sa se modifice, astfel incat sa produca efecte negative asupra profitabilitatii investitionale. Administratorul nu poate avea nicio influenta asupra unui astfel de risc.


Participarea un Fond comporta atat avantajele care ii sunt specifice, cat si riscul nerealizarii obiectivelor investitiilor, inclusiv a unor pierderi pentru participant.


Edith 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. nu trebuie sa contina expresii vulgare, discriminari, atacuri la adresa persoanelor.